Μόνος με τον Καμμένο στη «φωτιά» του ασφαλιστικού

Το παρασκήνιο της σύσκεψης και η στάση των κομμάτων. Πώς η έκκληση του Μαξίμου για συναίνεση μετατράπηκε σε απειλές για εξεταστική επιτροπή για το PSI.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Μόνος με τον Καμμένο στη «φωτιά» του ασφαλιστικού

Η εξάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό «σφράγισε» το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα αντιμετωπίσει μόνη της στην βουλή το θέμα του ασφαλιστικού.

Οι τακτικισμοί του Μαξίμου και η προσπάθεια να συναινέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις επώδυνες αλλαγές που προβλέπονται από το Μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό, έπεσαν στο κενό μέσα σε έξι ώρες, αφού ο καβγάς των πολιτικών αρχηγών «μετάλλαξε» την κυβερνητική προσπάθεια για …συνεννόηση των κομμάτων σε απειλές για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI σε μία προσπάθεια να μπουν στο κάδρο των ευθυνών για τις μειώσεις των συντάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ καλούνται πλέον να σηκώσουν το βάρος της αλλαγής στο ασφαλιστικό υπό τον κίνδυνο νέων διαρροών βουλευτών που ενδέχεται να απειλήσει την κυβερνητική συνοχή όταν έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων στην βουλή.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αναφέρουν στο TheTOC.gr ότι κατά την χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα η αγωνία κυβερνητικών στελεχών για την έκβαση του ασφαλιστικού.

Απορρίφθηκε η τακτική Τσίπρα

Η τακτική Τσίπρα να ενσωματώσει στην συζήτηση τα θέματα του προσφυγικού προβλήματος και της συνταγματικής αναθεώρησης και η προσπάθεια για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για το ασφαλιστικό, καθώς και η συγκρότηση δύο διακομματικών επιτροπών για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση, απορρίφθηκαν από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάλεσαν τον Πρωθυπουργό να φέρει τις προτάσεις της κυβέρνησης προς συζήτηση στην βουλή.

Το αμέσως επόμενο βήμα του Μαξίμου ήταν να επιρρίψει ευθύνες κυρίως στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να συναινέσουν σε ένα πρώιμο «παιχνίδι ευθυνών» για τα αποτελέσματα που θα έχει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αρχικά ο Πάνος Καμμένος απείλησε με σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI και κατόπιν ο Πρωθυπουργός στην δήλωσή του μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ταύτισε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις ευθύνες τους για το ασφαλιστικό. Επιτέθηκε στην ΝΔ για την ένσταση που εξέφρασε ο κ. Πλακιωτάκης για την δημιουργία hot spots θέτοντας θέμα αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό και «πίστωσε» τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως υπεύθυνα για προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Χρειάστηκαν μόλις έξι ώρες σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των αρχηγών για να μεταλλαχθεί η πρόταση της κυβέρνησης για συναίνεση σε καταιγισμό κατηγοριών για υπονόμευση της κυβερνητικής πολιτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επόμενη μέρα της σύσκεψης

Η επόμενη μέρα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών βρίσκει τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την κατάθεση του ασφαλιστικού αν και σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει το «blame game» προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει το Μνημόνιο με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα. Τόσο η κ. Γεννηματά όσο και οι κ.κ Θεοδωράκης και Πλακιωτάκης έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να παράσχουν συναίνεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στις προαποφασισμένες περικοπές των συντάξεων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμορφώνουν την στρατηγική τους για το ασφαλιστικό με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το Μαξίμου αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: από την μία πλευρά θα πλαγιοκοπεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ταυτίζοντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που έχουν από τη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας και από την άλλη θα επικεντρώσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα όπου ο Πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα τονίσει τον… πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση στο θέμα του ασφαλιστικού και επικαλούμενος την εθνική κόκκινη γραμμή να μην επιβληθούν μειώσεις στις συντάξεις θα ζητήσει την στήριξη των βουλευτών προκειμένου να μην απειληθεί η κυβερνητική συνοχή και κινδυνέψει η κυβερνητική πλειοψηφία. Παράλληλα θα θέσει ως στόχο την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης του χρέους που για να προχωρήσει θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες του ασφαλιστικού.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ή κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση το θέμα του ασφαλιστικού και στο ευρωκοινοβούλιο σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας έχει εντοπίσει μέτρα για την εξοικονόμηση του 0,6% του ΑΕΠ και αναζητεί πόρους για το υπόλοιπο 0,4% προκειμένου να φτάσει τον στόχο των περικοπών του 1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το ασφαλιστικό, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σημειώνουν μάλιστα ότι τα μέτρα που εισηγείται το υπουργείο Εργασίας δεν αφορούν μειώσεις συντάξεων και περιλαμβάνουν για παράδειγμα, αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, ή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα επιμείνουν στην εφαρμογή του Μνημονίου για το ασφαλιστικό και δεν θα δεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης κυρίως για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό το Μαξίμου θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας την ψήφιση του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο και παράλληλα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη προκειμένου να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές για το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεδιπλωθεί το φλερτ με την Ένωση Κεντρώων ξεκινώντας την συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Β. Λεβέντη για τα 9 σημεία που έχει προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.