Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα

«Δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ αλλά για να συζητήσω. Θέλω να είμαι ένας έντιμος διαμεσολαβητής» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα

«Δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ αλλά για να συζητήσω. Θέλω να είμαι ένας έντιμος διαμεσολαβητής». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση του με τον έλληνα πρωθυπουργό. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ελληνική θέση η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, με τον Πιερ Μοσκοβισί να απαντά αρκετά διπλωματικά και κάνει λόγο για την ανάγκη μιας ισορροπίας ανάμεσα σε αυτό που αποκάλεσε «δημοσιονομική βιωσιμότητα» και «ευημερία».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ακόμη δουλειά και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και ότι οι επόμενες ημέρες είναι «ζωτικής σημασίας» όπως είπε για το θέμα της αξιολόγησης. Ο κ. Μοσκοβισί, σε πλείστες ευκαιρίες, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αξιολόγησης. Επιβεβαίωσε ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες που τον ήθελαν να μεταφέρει μια «φιλική σύσταση» προς τον Αλέξη Τσίπρα για επίσπευση των διαδικασιών, ειδάλλως θα υπάρξει κίνδυνος εμπλοκής των διαπραγματεύσεων στις πολιτικές συγκυρίες του εκλογικού κύκλου στον οποίο εισέρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες.

Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί επέμενε στη σημασία παραμονής του ΔΝΤ κάνοντας λόγο για δικλείδα ασφαλείας ακόμη για τους ίδιους τους Έλληνες.

Νωρίτερα, ο ευρωπαίος Επίτροπος είχε επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις Νταϊσενμπλουμ σχετικά με το Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο κ. Μοσκοβισί είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup κατά την οποία ο κ. Νταϊσενμπλουμ διευκρίνισε στον Επίτροπο ότι το μήνυμα των δηλώσεών του δεν ήταν ότι υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης λύσης.

Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα - εικόνα 2

Μοσκοβισί: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει

«Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις τόσο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα ανακάμπτει και στην πλευρά της ανάπτυξης. Οι προβλέψεις μας είναι θετικές. Πρέπει να επεκτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έρθει πάλι η εμπιστοσύνη στην χώρα, πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις μας πρέπει να βασίζονται σε πραγματικούς αριθμούς. Πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι υπάρχει φως στην άκρη στου τούνελ της λιτότητας». «Υπάρχουν ακόμη μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ευημερίας. Ας συγκεντρωθούμε για να κλείσουμε όλες τις παραμέτρους τις επόμενες μέρες» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός εταίρος. «Θέλουμε να είναι μαζί μας. Είναι μια δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να είμαστε όλοι στην ίδια προσπάθεια μαζί».

Σχετικά με θέση περί ισορροπίας μεταξύ δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ευημερίας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θα πρέπει να κάνουν όλοι προσπάθειες, ενώ σημείωσε ότι βρισκόμαστε σήμερα πιο κοντά σε συμφωνία. Θα πρέπει να δούμε εάν θα καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, τόνισε. «Δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ αλλά για να συζητήσω. Θέλω να είμαι ένας έντιμος διαμεσολαβητής» κατέληξε.

Τσίπρας: Μεταρρυθμίσεις ναι, λιτότητα όχι

Για μείγμα μεταρρυθμίσεων με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα στοιχεία που έδειξαν επιστροφή της οικονομίας σε ανάκαμψη και στην υπεραπόδοση στα έσοδα που δημιουργούν αισιοδοξία για φετινή χρονιά και η οποία αποτυπώθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι φτάνει πια η λιτότητα για την Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μια συζήτηση για μέτρα ακόμα και ενός ευρώ, υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά και για μείγμα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα - εικόνα 3

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα χρειάζεται ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια «συμμαχία λογικής». Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός.

«Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά. Υπήρξε ανάπτυξη αντί για ύφεση το 2016 και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη» απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Στα δημοσιονομικά υπήρξε υπεραπόδοση, τόσο το 2015, όσο και το 2016. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει φέτος και το 2018, προσέθεσε. Όλα πρέπει να γίνουν με βάση τους πραγματικούς αριθμούς, τόνισε.

Όπως είπε το Eurogroup μπορεί να θέσει τις παραμέτρους της συμφωνίας. «Με λίγη προσπάθεια από όλους μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ .Τσίπρας περί λιτότητας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θέλει να δουν οι Ελληνες φως στο τούνελ της λιτότητας. Κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων για να είναι η ελληνική οικονομία ελκυστική. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την οικονομία. Πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία.

Τόνισε ότι οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ. «Όλοι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα». Σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, μαζί με το ΔΝΤ.

Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα - εικόνα 4

Η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλή φάση προόδου υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ προσέθεσε ότι μπορεί η συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου να γίνει μια «καλή στιγμή για την Ελλάδα».

Μετά το τέλος της συνάντησης, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά στις παραμέτρους ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης. Είμαι σίγουρος ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί και ότι θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις για την Ελλάδα και τους εταίρους εντός της Ευρωζώνης».

Πρόσθεσε βέβαια ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες και νέες μεταρρυθμίσεις». Οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να βελτιωθούν, χρειάζονται προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις. Βλέπω πως υπάρχει θέληση και όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση». «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Η κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη, η πρόβλεψη μας είναι ότι μπορεί να γίνει καλύτερη το 2017 και να υπάρξει υπεραπόδοση αλλά γι' αυτό χρειάζονται προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα - εικόνα 5

Το μήνυμα Μοσκοβισί

Σημειώνεται ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε στείλει μήνυμα μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο. «Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα και να μην χαθεί ο Φεβρουάριος, δεν υπάρχουν περιθώρια για Μάρτη ή Απρίλη», διεμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος Επίτροπος σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα της αξιολόγησης.

Ο κ. Μοσκοβισί δείχνει να εκτιμά ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει εγκαίρως εφόσον το ΔΝΤ πάψει να έχει παράλογες απαιτήσεις και να στηρίζεται σε λανθασμένους υπολογισμούς. Η Κομισιόν φαίνεται ότι έχει αναλάβει έναν ρόλο «γεφυροποιού», αλλά παραμένει πιστή στη γραμμή της ότι «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα», ενώ προσπαθεί να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να μην δείξει αδιαλλαξία ή να τρενάρει την διαπραγμάτευση.

Μοσκοβισί: Κλείστε τη συμφωνία, Τσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα - εικόνα 6

Κομισιόν: Η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν συνδέεται με την επιστροφή των θεσμών
«Πολιτικού χαρακτήρα» που δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος τύπου του Πιερ Μοσκοβισί την επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα. Η Ανίκα Μπράιτχαρτ κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει» προσθέτοντας ωστόσο πως η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» από τον κ. Μοσκοβισί αύριο στην Αθήνα «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία

ΤΖΑΜΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 18:22

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία της

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 23 Ιουλ 2020 | 15:13

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis να επιχειρήσει εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 23 Ιουλ 2020 | 14:30

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη- Φώφης- Αρχισε με καθυστέρηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:50

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα: Όλος ο διάλογος μπροστά στις κάμερες[Βίντεο]

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα μετά από 6 μήνες. Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και οικονομία.

ΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ 23 Ιουλ 2020 | 07:31

Μητσοτάκης - Τσίπρας: Πρώτο τετ α τετ μετά από 7 μήνες - Τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Για τα εθνικά θέματα και την οικονομία ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα ξαναβρεθούν κατ' ιδίαν μετά από πολύ καιρό.