Μπαλάκι η ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κυπριακό

Μπαλάκι κάνουν την ευθύνη Αθήνα και Αγκυρα για το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

mpalaki-i-euthuni-gia-to-nauagio-twn-sunomiliwn-sto-kupriako
SHARE THIS
0
SHARES

Το τουρκικό και το ελληνικό ΥΠΕΞ «ανταλλάσσουν» ανακοινώσεις χρεώνοντας ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το ναυάγιο των συζητήσεων για το Κυπριακό.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Άγκυρα ότι οδήγησε εσκεμμένα τη διαπραγμάτευση σε «αδιέξοδο», προσπαθώντας μάλιστα να εξαπατήσει ακόμα και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως το τελευταίο βράδυ της διάσκεψης στην Ελβετία, στις 6 Ιουλίου, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως θα ήθελε να καταγράψει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μετά από οκτώ ημέρες προσπαθειών. Στόχος του ΟΗΕ ήταν να διαμορφωθεί ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο συμφωνίας που θα οδηγούσε σε καταληκτικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, η τουρκική αποστολή αρνήθηκε τη γραπτή αποτύπωση των εν δυνάμει συμβιβασμών, μολονότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δώσει στον κ. Γκουτέρες «υποσχέσεις» που είχαν γεννήσει ελπίδες για συμφωνία.

Το ΥΠΕΞ κατηγορεί ανοιχτά την Άγκυρα ότι με τις υποσχέσεις που έδωσε στον κ. Γκουτέρες επιδίωξε να δημιουργήσει «εσφαλμένες εντυπώσεις ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί», όμως όταν η διάσκεψη έφτασε στην τελική ευθεία αποκάλυψε με τη συμπεριφορά της πως «δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί».

«Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της διασκέψεως. Η διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αιχμή των διαφωνιών με την Τουρκία, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι η επιμονή της Άγκυρας να διατηρήσει τα επεμβατικά δικαιώματά της στη Μεγαλόνησο τουλάχιστον για 15 χρόνια ακόμα, αλλά και να διατηρήσει στρατεύματα στην τουρκική επικράτεια.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ θυμίζει δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα χρειάζεται τα επεμβατικά δικαιώματα προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει στο νησί «όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η ελληνική διπλωματία δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση λύσης. Ο κ. Τσαβούσογλου πάντως άφησε να εννοηθεί μετά τη διάσκεψη πως δεν υπάρχει πλέον νόημα στο να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργώντας ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι.
 

Τι ισχυρίζεται το  τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών:


«Η Τουρκία συμμετείχε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά στις 28 Ιουνίου με 6 Ιουλίου με καλή θέληση και εποικοδομητική προσέγγιση όπως είχε επιδείξει από την αρχή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με στόχο να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η οποία ήταν η τελική Διάσκεψη, η δική μας πλευρά κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για δύο βδομάδες για να υπάρξει λύση. Όσο για την απάντηση γιατί η Διάσκεψη για την Κύπρο απέτυχε, μπορεί να το δει κανείς και από την έκφραση που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς χθες (7 Ιουλίου) από τον λογαριασμό του στο twitter. 

Ο κ. Κοτζιάς φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι με την συμπεριφορά που επέδειξε ήταν εκείνος που ευθυνόταν για την Διάσκεψη που δεν κράτησε πάνω από μία μέρα τον Ιανουάριο. Αυτές οι αδιάλλακτες και μη εποικοδομητικές προσεγγίσεις του Υπουργού Κοτζιά επιδείχθηκαν κατά την διάρκεια της διάσκεψης από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Η διάσκεψη έχει για άλλη μια φορά αποκαλύψει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση χωρίς καλή πρόθεση και πολιτική πρόθεση».


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook