Μπαμπινιώτης: Ας ρωτήσει ο κ. Γαβρόγλου να μάθει τη στάση μου

Ο πρώην πρύτανης πανεπιστημίου Γιώργος Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε σε πρωτοφανούς έκτασης ανομία στα ΑΕΙ και απάντησε στον Κώστα Γαβρόγλου για τα όσα είπε την Πέμπτη.

mpampiniwtis-as-rwtisei-o-k-gabroglou-na-mathei-ti-stasi-mou
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρώην πρύτανης πανεπιστημίου Γιώργος Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε σε πρωτοφανούς έκτασης ανομία στα ΑΕΙ και απάντησε στον Κώστα Γαβρόγλου για τα όσα είπε την Πέμπτη και την κριτική που του άσκησε.

Ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην απάντηση που έλαβε από τον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση για αναστολή της λειτουργίας των ΑΕΙ «δεν βοηθάει τη Δημοκρατία».

«Ας ρωτήσει ο κ. Γαβρόγλου τους πρυτάνεις, με τους οποίους δεν είχε ποτέ καμία σχέση, να του πούνε ποια ήταν η δική μου στάση ως υπουργού που φώναξα τους πρυτάνεις, που αγωνίστηκα μαζί τους και έφτασα να απειλήσω με παραίτηση αν δεν δίνονταν χρήματα στα πανεπιστήμια και εγώ το εννοούσα αυτό. Η λέξη παραίτηση δεν έχει ακουστεί ποτέ από το στόμα του κ. Γαβρόγλου και επειδή κινείται σε έναν εξωπραγματικό κόσμο και εκεί κινείται με άνεση και λεει διάφορα πράγματα τα οποία την επόμενη μέρα δεν ισχύουν εγώ δεν είμαι σε αυτόν τον εξωπραγματικό κόσμο, λειτουργούσα με αμεσότητα και άμεση σχέση με τους πρυτάνεις οι οποίοι μέχρι σήμερα με τιμούν με τη φιλία τους και την εμπιστοσύνη τους. Αυτά να τα ξεχάσει ο κ. Γαβρόγλου, είναι για αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική και τα κόμματα, με ιδεοληψίες και με τέτοια.»

Νωρίτερα, ο πρώην πρύτανης, είχε επαναλάβει τη θέση του για τη νεικόνα των πανεπιστημίων αυτή τη στιγμή.

«Πάντοτε στα πανεπιστήμια μεμονωμένα περιστατικά υπήρχαν και καταλήψεις και διάφορα αλλά αυτή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με διακίνηση ναρκωτικών, με χρήση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια, με εκβιασμούς, ακόμα και βιασμός έχει παρατηρηθεί, με όλη αυτή την κατάσταση των εξω-πανεπιστημιακών ατόμων που μπαίνουν μέσα και αλωνίζουν όλα αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή σε έκταση, σε μορφή, σε όλη αυτή την έκρηξη της παραβατικότητας. Όταν έχει έτσι αυτή η κατάσταση πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Θα αντιμετωπιστεί με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου που μιλάει για θεωρητικές συζητήσεις κλπ; Να αντιμετωπιστεί με το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που λεει ο κ. Γαβρόγλου; Να βάλουμε τα παιδιά δηλαδή να παίζουν ξύλο και να σκοτώνονται μέσα στα πανεπιστήμια;»

Και πρόσθεσε τα εξής:

«Υπάρχει αυτή στη στιγμή μια κατάσταση απόγνωσης στα πανεπιστήμια. Οταν φτάνεις σε ένα σημείο απόγνωσης τι μπορείς να κάνεις;  Να ταρακουνήσεις και να αφυπνίσεις την πολιτεία  να πράξει αυτά που πρέπει ως πολιτεία και οι αρμόδιοι να πράξουν.  Μια κατάσταση που έχει ξεφύγει τελείως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μια πράξη προσωρινής αναστολής της λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων της χώρας ώστε να καταλάβει η πολιτεία ότι δεν πάει άλλο και θα πρέπει να λάβει μέτρα.

Η χτεσινή απάντηση του υπουργού Παιδείας

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε την Πέμπτη ότι «Το αίτημα να κλείσουν όλα τα Πανεπιστήμια, αυτή τη στιγμή, δεν βοηθάει ούτε τη δημοκρατία αλλά ούτε και μία δημοκρατική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένα Πανεπιστήμια, γιατί ας μην τα γενικεύουμε όλα. Κι αυτό αν θέλετε είναι η κριτική μου στον κύριο Μπαμπινιώτη και η κριτική μου στον κύριο Μητσοτάκη. Ότι θέλουν να προβάλουν μία χώρα όπου τα Πανεπιστήμιά της είναι ρημαδιό», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πιθανότατα ο κ. Μπαμπινιώτης «έχει ελλιπή ενημέρωση», ενώ άφησε αιχμή λέγοντας πως «ο χρονικός συνδυασμός το να γίνεται αυτό μία μέρα μετά το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη να γίνουν όλα τα Ιδρύματα αστυνομοκρατούμενα δεν βοηθάει κανέναν».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «πρέπει κανείς να σέβεται και την ιστορία του -όλοι μας, όχι μόνο ο κ. Μπαμπινιώτης- και να υπάρχει μία στοιχειώδης συνέπεια».

Τέλος, αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά κατά το διάστημα που ο κ. Μπαμπινιώτης ήταν υπουργός Παιδείας:

«Ήταν υπουργός Παιδείας όταν έγιναν δυο συγκλονιστικά πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Πρώτον το "κούρεμα των ομολόγων". Τα πανεπιστήμια από 120 εκατ. αποθεματικά που είχαν, έπεσαν στα 33 εκατ. Ήρθαν τότε, όλοι οι πρυτάνεις στον κ. Μπαμπινιώτη και του ζήτησαν μία μέρα να κλείσει το πανεπιστήμιο για συμβολικούς λόγους και ο κ. Μπαμπινιώτης αρνήθηκε. Το άλλο είναι όταν ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους διοικητικούς και στα πανεπιστήμια. Και τότε ζητήθηκε για λόγους συμβολικούς να κλείσουν τα πανεπιστήμια και ο κύριος Μπαμπινιώτης πάλι αρνήθηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook