Μπέρδεμα με τους αναδρομικούς ελέγχους πόθεν έσχες πολιτικών

Πήραν πίσω, σε λίγα λεπτά, τροπολογία που (υποτίθεται ότι) θα έλυνε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον έλεγχο αναδρομικών δηλώσεων πόθεν έσχες νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών

mperdema-me-tous-anadromikous-elegxous-pothen-esxes-politikwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο ως προς τον αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών, οι οποίοι είχαν διατελέσει από το 1974 πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και υφυπουργοί προκάλεσε αναταραχή στη Βουλή, με την κυβέρνηση να αποδέχεται και στην συνέχεια να απορρίπτει τροπολογία που στόχευε, κατά τους συντάκτες της, στην επίλυση των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί.

Η ρύθμιση κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, αυτό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, και έφερε τις υπογραφές των βουλευτών Χρήστου Γκόκα (ΠΑΣΟΚ) και Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ).

Η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία που είχε αποδεχθεί πριν από λίγα λεπτά, σε άσχετο νομοσχέδιο!

Προέβλεπε μεταξύ άλλων την παράταση προθεσμίας του ελέγχου έως τις 30 Ιουνίου του 2015 και τον εξορθολογισμό των ποινών σε σχέση με τις στρεβλότητες που περιείχε ο σχετικός νόμος.

Κατά πληροφορίες, ο νόμος εμφανίζει σημεία που είναι δύσκολο να διορθωθούν. Αυτή είναι άλλωστε και η διαπίστωση των μελών της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, που με την συνδρομή ορκωτών λογιστών προχωρούν στους ελέγχους.

Για παράδειγμα, οι τράπεζες δεν διαθέτουν στοιχεία προ του 2000 για τους ελεγχόμενους, αλλά και οι πολιτικοί έχουν απωλέσει αποδεικτικά για την ακίνητη περιουσία τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Καλαντζής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης διαμαρτυρήθηκε, καθώς τους ζητήθηκε συμβόλαιο σπιτιού του 1945. Οι αδυναμίες ως προς την εφαρμογή του νόμου είναι προφανώς και η αιτία που έχει οδηγήσει την επιτροπή να ζητήσει από τους μισούς  ελεγχόμενους πρόσθετα στοιχεία.

Όπως φάνηκε ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν ενημερωθεί για την κίνηση των δύο βουλευτών.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην επιτροπή) υποστήριξε ότι η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής δεν είχε καμία ειδοποίηση για την πρωτοβουλία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μονομερείς ενέργειες». Ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση και να υπάρξει συζήτηση στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής.

Αντιδράσεις από Απόστολο Κακλαμάνη και Δημήτρη Παπαδημούλη

Λάβρος κατά την τροπολογίας εμφανίστηκε και ο εμπνευστής του νόμου Απόστολος Κακλαμάνης. «Ο συντάκτης της ρύθμισης δεν είναι μόνο φαύλος. Είναι φαυλεπίφαυλος», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ζήτησε να μην την κάνει δεκτή, διότι διαφορετικά «θα ήταν σκάνδαλο»

Λίγα λεπτά αργότερα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι αποσύρει τη ρύθμιση. Δήλωσε γενικόλογα ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή πόθεν έσχες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook