Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα για το άσυλο & η δυσαρέσκεια του ΚΙΝΑΛ

Τελικά και πάρα τις διαβουλεύσεις με το ΚΙΝΑΛ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν τροποποίησε το περιεχόμενο του άρθρου

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα για το άσυλο & η δυσαρέσκεια του ΚΙΝΑΛ

Οι ρυθμίσεις για το άσυλο σφράγισαν τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή πριν το Σώμα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς να απουσιάζουν από τις παρεμβάσεις του δεύτερου οι εκτενείς αναφορές στην απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και στην τοποθέτηση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ οι οποίες δεν έμειναν αναπάντητες.

Τελικά και πάρα τις διαβουλεύσεις με το ΚΙΝΑΛ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν τροποποίησε το περιεχόμενο του άρθρου. Η απόφαση της προκάλεσε δυσαρέσκεια στο ΚΙΝΑΛ στο οποίο άλλωστε υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις. «Αναρωτιέμαι αυτή η εμμονή να προχωρήστε μόνοι σας. Δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε μια ισχυρή πλειοψηφία» προκάλεσε η Φωφή Γεννηματά

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει την προσδοκία του, κλείνοντας το μάτι στο ΚΙΝΑΛ, ότι τα προοδευτικά κόμματα θα υπερψηφίσουν. Καυτηρίασε ωστόσο τη στάση όσων αντιτίθενται στην νομοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι όσοι αντιδρούν στην μεταρρύθμιση δίνουν άσυλο στην ατιμωρησία. Λίγη ώρα αργότερα δεν δίστασε να «προσωποποιήσει» την αιχμή του τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ η ΝΔ τη πρόοδο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του επιχείρησε να αποκαλύψει τις πραγματική βούληση τη κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη διάταξη για το άσυλο κρύβεται η ιδεολογική εμμονή της δεξιάς που αφορά την ύπαρξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, «μια εμμονή που εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο χώρο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τη διαρκή ιδεοληψία σας απέναντι στις ιδιωτικές σχολές και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την επιχειρηματολογία του στη θέση ότι «η ελευθερία του πανεπιστημίου κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη είναι με την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου» και θέλοντας να αποσείσει την κατηγορία εις βάρος της ΝΔ περί επαναφοράς του δόγματος «νόμος και τάξη» δήλωσε ότι «εμείς δεν θέλουμε αστυνομικούς στα ΑΕΙ, θέλουμε να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών».

Ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν έκρυψε ότι η κατάργηση του ασύλου αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πανεπιστήμιο και θα έχει αποτέλεσμα «μια ολόκληρη συνοικία να βγει από τη σκιά της υποβάθμισης και της βίας, στο φως της ευημερίας και της προόδου».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του τοποθέτηση θέλησε για μια ακόμα φορά να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού βάζοντας στο στόχαστρο την προσωπική διαδρομή του.

Χρέωσε έτσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει άγνοια για τις συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων και τα επιτεύγματα τους, επειδή δεν έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και επέλεξε να σπουδάσει στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την ΝΔ ότι πάγιο μέλημα της ήταν και είναι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης αντί να στήνει επικοινωνιακά σόου όπως αυτό με το άσυλο ή την εμφάνιση των «μαύρων πανθήρων» που τρομοκρατούν τους ξένους επισκέπτες στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε και στο ζήτημα της Βασιλικής Θάνου και του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Κατηγόρησε ευθέως την ΝΔ ότι η επιμονή της για την αποχώρηση της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετίζεται με την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για ην ύπαρξη καρτέλ στην διανομή Τύπου. Εκτίμησε δε επικαλούμενος και την πρόσφατη έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής ότι η κυβέρνηση θα εμπλακεί σε περιπέτειες με τους ευρωπαικούς θεσμούς.

Όσο για τον νέο διοικητή τη ΕΥΠ εξακολούθησε με σκωπτικό ύφος να ρωτά για τα τυπικά του προσόντα.

Οι αναφορές του δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Πρωθυπουργό.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της Θάνου, απάντησε ότι όχι μόνο θα μιλήσει στους ευρωπαικούς θεσμούς για την παραβίαση της ανεξαρτησίας της Αρχής από τη πρώην διευθύντρια του νομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα ενημερώσει όπως είπε και για άλλα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής που έχουν διατελέσει διευθυντές των γραφείων και άλλων πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το νέο διοικητή της ΕΥΠ απάντησε ότι όταν θα διοριστεί θα του ζητήσει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ήταν όμως ιδιαίτερα οξύς όταν απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις αιχμές του κατά του Παναγώτη Πικραμένου.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εξισώσει τις προηγούμενες θέσεις που κατείχε η Βασιλική Θάνου πριν την τοποθέτηση της στην επιτροπή Ανταγωνισμού με τον διορισμό του Παναγιώτη Πικραμένου στο νομικό γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε απάντηση ότι εκείνον τον τοποθέτησε το ΝΣΚ και όχι το υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός επανήλθε και στηλίτευσε τις πρακτικές του Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζοντας και την υπόθεση NOVARTIS απευθύνθηκε στον πρώην πρωθυπουργό τονίζοντας «είναι γνωστή η συμπεριφορά σας να σπιλώνετε και μετά να εξαφανίζεστε. Τώρα που δικαιώθηκε αντί να ζητείστε συγνώμη κάθεστε και χασκογελάτε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δικαιολογηθεί. Zήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή για την NOVARTIS και αντέκρουσε λέγοντας ότι ήταν οι εισαγγελείς που έστειλαν το φάκελο για την υπόθεση στη Βουλή.

«Εμείς πάντα λέγαμε για πολιτική σκευωρία, ποτέ δεν είπαμε για δικαστική» απάντησε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτο: INTIMEnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Ιουλ 2020 | 17:22

Μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: "Βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας"

"Έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ 07 Ιουλ 2020 | 16:32

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου - Ανάγκη να "κλείσει" το πακέτο στήριξης στην επόμενη Σύνοδο

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 07 Ιουλ 2020 | 12:54

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Ν.Δ - Ο απολογισμός σε 42 σελίδες [βίντεο]

"Λίγοι θα περίμεναν πως μέσα από πρωτοφανείς περιπέτειες θα χτίζαμε και πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση" αναφέρει ο πρωθυπουργός.

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Ιουλ 2020 | 12:12

Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αποπομπή Παππά, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δίνει εξηγήσεις ο Τσίπρας

"Ο κ. Τσίπρας δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του" είπε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 07 Ιουλ 2020 | 11:17

Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Θα ήταν πολιτικά ανέντιμο - Για ανασχηματισμό: "Δεν είναι της στιγμής, θα το μάθετε από μένα"

Ο πρωθυπουργός είπε για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν: "Η επικοινωνία είχε διακοπεί, αλλά όχι με δίκη μου υπαιτιότητα".

ΕΝΑΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 07 Ιουλ 2020 | 10:13

Handelsblatt: Οι Έλληνες βάζουν καλό βαθμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν χρόνο μετά την εκλογή του

"Μέχρι στιγμής ο 52χρονος έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις" αναφέρει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 07 Ιουλ 2020 | 09:13

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Καλογρίτσα: Συνεδριάζει η ΚΟ με ομιλία Τσίπρα

Η ατζέντα Οικονομία- Εργασία είναι αυτή που -μάταια για την ώρα ελέω των αποκαλύψεων που βγαίνουν στάγδην για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- προσπαθεί να κρατήσει ψηλά η Κουμουνδούρου.

06 Ιουλ 2020 | 19:47

Μητσοτάκης για τους τρεις νέους σταθμούς μετρό: "Το είπαμε, το κάναμε, προτιμούμε να μιλάνε τα έργα μας"

Ομιλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια στον νέο σταθμό "Νίκαια"

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΜΜΕ 06 Ιουλ 2020 | 17:45

Τσίπρας για λίστα ΜΜΕ: Ο Πέτσας έχει μια θέση στο επόμενο Master Chef

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι άριστη στο "μαγείρεμα".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 17:37

Σπύρος Παπαδόπουλος: Αποκάλυψη - Γιατί τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10 το βράδυ

Ο ηθοποιός και παρουσιαστής μίλησε για τον λόγο που μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό - Δεν ήταν για το τηλεοπτικό σποτ "Μένουμε Σπίτι"

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 06 Ιουλ 2020 | 17:06

Τι αλλάζει ο Χρυσοχοίδης στο ν/σ για τις διαδηλώσεις: Κατάργηση της ποινής φυλάκισης για συμμετοχή σε απαγορευμένη πορεία

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του κατέθεσε κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 06 Ιουλ 2020 | 13:38

Πέτσας για τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΝΔ: "Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα"

"Παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές κατορθώσαμε πολλά" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ "ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ" ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 06 Ιουλ 2020 | 12:17

Κεγκέρογλου για Παππά: Ο Τσίπρας όχι απλά γνώριζε, ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου χειραγώγησης των ΜΜΕ

"Αποκαλύπτεται όλο το σχέδιο του ελέγχου και της χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας", είπε χαρακτηριστικά.