Μύλος με τα ισοδύναμα, το χαράτσι σε ΟΠΑΠ & τους φόρους

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της πρώτης φάσης μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Ποια είναι τα μέτρα που μένουν σε εκκρεμότητα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Μύλος με τα ισοδύναμα, το χαράτσι σε ΟΠΑΠ & τους φόρους

Ο χρόνος πιέζει, η Κομισιόν δια στόματος Μοσκοβισί έδωσε διορία να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες έως τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά η κυβέρνηση «τζογάρει» με ισοδύναμα, κυρίως για το καυτό θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη στο τραπέζι έχει πέσει η φορολόγηση του ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ (επιβολή φόρου 5 λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη), και δυνητικά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 205 εκατ. ευρώ καθώς παίζονται ετησίως 4,1 δισ. Στήλες. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή αυξημένου φόρου σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, μετά τις διαρροές ήρθαν άλλες κυβερνητικές πηγές να διαψεύσουν τα περί εξεύρεσης των ισοδυνάμων μέσω φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

« Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανέφεραν κυβερνητικής πηγές.

Τι ακριβώς θα γίνει; Ισως μάθουμε εντός των επομένων ωρών, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα νέα ισοδύναμα μέχρι την Παρασκευή

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Μοσκοβισί έδειξε κατανόηση στα ελληνικά αιτήματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των κόκκινων δανείων καλλιεργώντας ελπίδες στην ελληνική πλευρά ότι θα υπάρξει πολιτική διευθέτηση του θέματος με θετική εξέλιξη για τις απαιτήσεις της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί όσο και ο Μάρτιν Σουλτς μετά τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό δήλωσαν κατανόηση στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς αλλά επέμειναν στην ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποδεσμευτούν οι χρηματοδοτήσεις.Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί στις χθεσινές του δηλώσεις άφησε αιχμές για την πρόοδο των προαπαιτούμενων και έδωσε διορία μόλις τέσσερις ημέρες στην κυβέρνηση- μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να τα ολοκληρώσει.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Αθήνα δίνει αγώνα δρόμου για τα προαπαιτούμενα της πρώτης φάσης όπου θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup. Ενδεικτικό της επιτάχυνσης των διαδικασιών για να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα ήταν η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη με τα τεχνικά κλιμάκια όπου συζητήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις για όλα τα θέματα με στόχο να κλείσουν πιθανότατα και σήμερα. Οι εκκρεμότητες για να κλείσει το πρώτο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι:

  • Η τροποποίηση των ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου και τον αποκλεισμό όσων δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες οφειλές, ενώ θα προβλέπονται συνοπτικές διαδικασίες πληρωμής για τους έχοντες και επιτόκιο ελεύθερης αγοράς.
  • Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των γεννοσήμων φαρμάκων που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ρίξουν και άλλο τις τιμές των σκευασμάτων αλλά εκφράζονται φόβοι ότι οι εταιρείες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δεχτούν ισχυρό οικονομικό πλήγμα.
  • Την κατάργηση του αγγελιόσημου ως φόρο υπέρ τρίτων που εντάσσεται στις υπό κατάργηση κρατήσεις.
  • Τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όλες οι μέχρι σήμερα προτάσεις της κυβέρνησης έχουν απορριφθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και το υπουργείο Οικονομικών συζητά σενάρια για ένα κοκτέιλ 11 μέτρων που θα αποδώσουν 300 εκ. ευρώ
  • Κόκκινα δάνεια – Πλειστηριασμοί- νόμος Κατσέλη : στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας για την καταβολή της δόσης των δύο δις ευρώ είναι και το πακέτο μέτρων για τα κόκκινα δάνεια. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις Τσίπρα για την θέση της κυβέρνησης σχετικά με τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στις απαιτήσεις της ακόμα και στην περίπτωση που καθυστερήσει η δόση των 2 δις, ευρώ εξ αιτίας της διαφωνίας που υπάρχει με τους δανειστές.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί στην πολιτική λύση για τα κόκκινα δάνεια ενώ έχει θέσει ως όριο για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία και 30.000 ετήσιο εισόδημα με στόχο να προστατευτεί το 70% κατόχων στεγαστικών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει την μείωση του ορίου προστασίας στα 120.000 ευρώ και με εισόδημα 12.000 ευρώ ετησίως ενώ η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε αρχικά τις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Παράλληλα για τα «κόκκινα δάνεια» η ελληνική κυβέρνηση- όπως δήλωσε και η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη- επιμένει στην δημιουργία ανεξάρτητου φορέα εκτός τραπεζών που θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών προκειμένου να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες.

Θέτει ένα ακόμα επιχείρημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να επιτευχθεί μία επωφελής συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια με βασικό εργαλείο την τριετή παράταση του νόμου Κατσέλη με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, όπως έχει εισηγηθεί η ελληνική πλευρά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ» 05 Οκτ 2021 | 18:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την κυβέρνηση για την... αποφυλάκιση του Φουρθιώτη και την απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων

Ανακοίνωση για την αποφυλάκιση του Μένιου Φουρθιώτη μετά από πέντε μήνες, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 08:38

To σχέδιο της κυβέρνησης για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους - Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τα περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΙΚ 04 Οκτ 2021 | 22:57

Eurogroup: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα παρά την πανδημία - "Καμπανάκι" για χρέος και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021 δεν αποκλείεται να φτάσει το 6% του ΑΕΠ - Η προειδοποίηση του Eurogroup.

ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 04 Οκτ 2021 | 18:22

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση στην άνοδο των τιμών της ενέργειας

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑ" 03 Οκτ 2021 | 15:45

Γερμανία: Πίεση των Φιλελεύθερων στους συντηρητικούς για τη δημιουργία κυβέρνησης "Τζαμάικα"

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού