Μύλος με τις θέσεις των κομμάτων στη Βουλή

Στα σκοτάδια βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων για τις θέσεις που θα καταλάβουν εντός της Ολομέλειας αλλά και για τα γραφεία που θα τους δοθούν.

Μύλος με τις θέσεις των κομμάτων στη Βουλή

Στα σκοτάδια βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων πέντε ημέρες πριν την Ορκωμοσία της νέα Βουλής (Σάββατο πρωί) σε ότι αφορά τις θέσεις που θα καταλάβουν εντός της Ολομέλειας αλλά και σε σχέση με τα γραφεία στο Κοινοβούλιο.

Το ζήτημα είχε προκαλέσει στο παρελθόν «αιματηρές» μάχες και διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για το ποιο θα καταλάβει τις περίοπτες θέσεις μέσα στην Ολομέλεια.

Με το άχαρο αυτό καθήκον επιφορτίζεται –παραδοσιακά- ο εκάστοτε γενικός γραμματέας της Βουλής, ωστόσο κατά πληροφορίες ο Γιώργος Θαλάσσης (στενός συνεργάτης της Ζωής Κωνσταντοπούλου) ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αντικατασταθεί, δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευθετήσεις.

Το έργο του παραμένει πάντως πιο εύκολο σε σχέση με το παρελθόν καθώς δεν έχουν υπάρξει μεγάλες ανακατατάξεις σε ότι αφορά τον αριθμό των βουλευτών των υφιστάμενων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ενώ έχουμε μόνο μια νέα είσοδο, αυτή των εννέα βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Ποιοι θα καθίσουν που

Με τις έως τώρα πληροφορίες οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ θα επανακαταλάβουν την αριστερή πτέρυγα της Ολομέλειας. Στα πίσω έδρανα της πτέρυγας αυτής θα καθίσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος (αριθμούν 145 βουλευτές έναντι 149) θα αναπτυχθεί και στις δύο επόμενες πτέρυγες, όπως και στην προηγούμενη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ αν και αύξησε τη δύναμη του κατά τέσσερις βουλευτές (17 έναντι 13) δεν θα θέσει ζήτημα επιστροφής στις πρώτες θέσεις της Ολομέλειας. Θα καταλάβει όπως και στην προηγούμενη Βουλή τα έδρανα της κεντρικής πτέρυγας πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αριστερά του (όπως βλέπουμε την αίθουσα από την έδρα του προεδρείου) θα καθίσει η αποψιλωμένη ΚΟ του Ποταμιού (11 βουλευτές έναντι 17).

Όσο για τους ΑΝΕΛ που έχουν απολέσει τρεις βουλευτές (10 έναντι 13) θα καταλάβουν τα πίσω έδρανα της μιας εκ των δύο πτερύγων της γαλάζιας παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα έδρανα αυτά προορίζονται και για τους εννέα βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Οι βουλευτές της ΝΔ (75 έναντι 76) θα καθίσουν στις δύο δεξιές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ενώ την πρώτη από δεξιά θα την μοιραστούν εκ νέου με τους Χρυσαυγίτες που έχουν αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών τους κατά έναν (18 έναντι 17).

Άγνοια και για τα γραφεία κομμάτων

Σε ότι αφορά το μοίρασμα των γραφείων το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα αποχωρήσει όπως και οι μη εκλεγμένοι προκάτοχοι της από το Μέγαρο και θα καταλάβει δύο γραφεία στο έβδομο όροφο του κτιρίου επί της οδού Μητροπόλεως.

Κατά τα λοιπά η κατάσταση παραμένει «Θολή». Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει ειδοποιηθεί ακόμα για το που θα στεγαστεί, ενώ χωρίς πληροφόρηση για το αν θα υπάρξουν αλλαγές παραμένουν και οι υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Κατά πληροφορίες υπήρξαν προσπάθειες επικοινωνίας με τον Γιώργο Θαλάσση, αλλά απέβησαν άκαρπες, ενώ οι «κακές γλώσσες» λένε ότι στην αρχή ο γενικός γραμματέας της Βουλής επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι των διευθετήσεων στον νέο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στον διάδοχο του. Κάτι που βέβαια είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί αφού όλα θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί πριν την Ορκωμοσία το ερχόμενο Σάββατο.

Υπάρχει η σκέψη να παραχωρηθούν στην Ένωση Κεντρώων δύο από τα τρία αχρησιμοποίητα γραφεία της διεύθυνσης Διπλωματίας που βρίσκονται στον πρώτο όροφο του Μεγάρου ανάμεσα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ θα κρατήσουν τα ίδια γραφεία. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και με το ΠΑΣΟΚ αν και η κοινοβουλευτική του ομάδα είναι διευρυμένη

Ερώτημα παραμένει αν η μείωση των βουλευτών του Ποταμιού θα συνοδευτεί και με αναδιάταξη των γραφείων του. Αν συμβεί αυτό είναι πιθανόν τα γραφεία να παραχωρηθούν στην Ένωση Κεντρώων.

Σημειώνεται ότι το κτίριο της Βουλής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναδιάταξη των χώρων αλλά το εγχείρημα της έμεινε μισό.

Αποχώρησαν μόνο οι προκάτοχοι της που δεν είχαν επανεκλεγεί (Απόστολος Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας). Αντίθετα παραμένουν στο κτίριο διατηρώντας γραφεία οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Βαρουφάκης: Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

"ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ" 15 Ιαν 2021 | 15:04

Κουτσούμπας: Ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολύ και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνηση

Κκριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δεν θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και ΜΕΘ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

"ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ" 15 Ιαν 2021 | 14:53

Βουλή: Γεννηματά για την πανδημία κορονοϊού - Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ 'ΑΜΥΝΑΣ 15 Ιαν 2021 | 13:39

Δένδιας για 12 μίλια στο Ιόνιο: Έχει διαμορφωθεί κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας

Θέση για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πήρε ο Νίκος Δένδιας.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 12:22

Κορονοϊος: Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Από τα 300 στα 500 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Ιαν 2021 | 10:46

Μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Επιχορήγηση ενοικίου και τον Φεβρουάριο- Παράταση για 2 μήνες στα επιδόματα ανεργίας

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 14 Ιαν 2021 | 19:18

Κυριάκος Μητσοτάκης: Eνημερώνει τη Βουλή για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή για την πανδημία

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 14 Ιαν 2021 | 13:45

Πώς διαφημίζει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης- Με... τουφέκι και φυσεκλίκια

Για να διαφημίσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε φωτογραφία όπου εμφανίζεται πάνοπλος…

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 14 Ιαν 2021 | 09:48

Σκάνδαλο Folli Follie: Η ανάκριση τελείωσε - Το "μπαλάκι" στη Βουλή για τις αναφορές σε "πολιτικούς συμμάχους"

Επόμενη στάση... Βουλή για το τρένο των αποκαλύψεων για την υπόθεση της Folli Follie.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 13 Ιαν 2021 | 07:59

Βουλή: Ψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τα Rafale - Θολή στάση ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε "επιφύλαξη"

Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale.