Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τόσκας ζητάει "να μας ψηφίζουν οι εθνικιστές και οι δεξιοί αρκεί να είναι έντιμοι"

Ττο 40% των πολιτών ψήφισε Ν.Δ. Μπορούμε να νικήσουμε χωρίς να πάρουμε ένα μέρος από αυτούς τους πολίτες; Φυσικά όχι", λέει ο Νίκος Τόσκας (ΣΥΡΙΖΑ).

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αντιδράσεις, γκρίνιες και δυσφορία προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια παρέμβαση ενός κορυφαίου στελέχους του, του Νίκου Τόσκα, πυροδοτώντας νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Τσίπρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει δημοσίως μέσω της κομματικής "Αυγής" να επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει ψηφοφόρους της ΝΔ και της Δεξιάς, λέγοντας το πρωτοφανές για κόμμα... ριζοσπαστικής Αριστεράς: "Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές. Αρκεί να είναι έντιμοι".

Ο κ. Τόσκας δεν φείδεται χαρακτηρισμών κατά συντρόφων του, ειδικά κατά των "53" και της "Ομπρέλλας" που εκπροσωπούν τον λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ του 4%, μιλώντας για "παιδιάστικα "αριστερά συνθήματα", για "αφελείς αριστερούς" και για "μεγάλα λόγια ή τα κούφια μισόλογα (αριστερά ή όχι)".

Διαβάστε Επίσης

Όπως λέει χαρακτηριστικά με αναφορές σε Δον Κιχώτη και Αρη Βελουχιώτη, αν συνεχίσουν έτσι, "δεν βλέπεις εξουσία ποτέ και επόμενα δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα".

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρώην υπουργού, "το 40% των πολιτών ψήφισε Ν.Δ. Μπορούμε να νικήσουμε χωρίς να πάρουμε ένα μέρος από αυτούς τους πολίτες; Φυσικά όχι. Ο αριστερός δουλεύει εκεί που είναι η μάζα. Πρέπει να πείθει τους ταλαντευόμενους, τους αντίθετους, τους ασταθείς, τους αβέβαιους, να δουλεύει ανάμεσά τους και όχι να απομονώνεται με επινοημένα παιδιάστικα "αριστερά συνθήματα". Οι δεξιοί που πλησιάζουν είναι όσοι ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Όσοι βρουν κοινά σημεία στις εξαγγελίες της Αριστεράς με τα συμφέροντά τους. Όσοι κοροϊδεύτηκαν ή απογοητεύτηκαν από τη Δεξιά. Αυτοί θα είναι μαζί μας. Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές. Αρκεί να είναι έντιμοι".

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί και η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, με άρθρο του και τίτλο "Πρόεδρε μήπως δεν αρέσουμε πλέον;", όπου προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "είτε θα προχωρήσει σε ριζική επανεκκίνηση ή αναπόφευκτα κάποιος άλλος σχηματισμός θα καλύψει το κενό".

Διαβάστε Επίσης

Ολόκληρο το άρθρο Τόσκα στην Αυγή:

Ακόμη και δεξιοί μαζί μας;

Τα κοινά συμφέροντα και οι ανάγκες οδηγούν τις μάζες των πολιτών. Όχι τα μεγάλα λόγια ή τα κούφια μισόλογα (αριστερά ή όχι)

Έχουν μερικοί την αντίληψη ότι οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν "αριστερή" πρωτοπορία και "αριστερή" μάζα. Ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις σε ριζοσπαστικές αλλαγές χωρίς να έχεις καθαρότητα στις γραμμές σου. Μακάρι να είχαμε κοινωνίες με καθαρότητα αντίληψης. Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τις μάχες απέναντι στα συμφέροντα και στις προκαταλήψεις. Παράλληλα φροντίζουμε για τα ανθρώπινα.

Δον Κιχώτης ή Άρης;

Ο Δον Κιχώτης και ο Σάντσο Πάντσα βρέθηκαν να προσπαθούν να επελάσουν, με το ψωραλέο άλογό τους, τη Ροσινάντε χωρίς φίλους και συμμάχους. Και αυτή η καθαρότητα της βούλησής τους δεν τους οδήγησε πουθενά. Δεν νομίζω δε ότι μπορούσαν να περηφανευτούν για την ουτοπική τους επέλαση.

Και άλλοι ξεκίνησαν μόνοι. Και ο Άρης όταν ξεκίνησε το αντάρτικο σχεδόν μόνος ήταν. Μάζεψε γύρω του κάθε καρυδιάς καρύδι. Τους έθεσε όμως όρους και πειθαρχία. Και οι πρώην λήσταρχοι ταίριαξαν με τους απλούς και έντιμους πατριώτες, με τους λιγοστούς αριστερούς διανοούμενους, με όσους δεν ήξεραν αν πρέπει να έρθει ο βασιλιάς ή ο κομμουνισμός. Τους έδωσε κατεύθυνση και φάρο. Εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Ό,τι θέλει η πλειονότητα του ελληνικού λαού και όχι οι ξένοι. Ηττήθηκε, αλλά άφησε παρακαταθήκες. Άλλο μαζί με την κοινωνία κι άλλο μόνος με το άλογό σου.

Πόσος συμβιβασμός χρειάζεται;

Στους αφελείς αριστερούς που ρωτούν ακόμη και τώρα γιατί δεν κάναμε κάθαρση από τους ακροδεξιούς αστυνομικούς (άσχετα αν πειθάρχησαν) απαντώ: δεν μπορούμε να τους διώξουμε, δεν μπορούμε να τους συντρίψουμε, πρέπει να τους οδηγήσουμε στην υπηρέτηση των θεσμών και των νόμων ή τουλάχιστον να κάνουν τη δουλειά που οφείλουν να κάνουν (είτε θέλουν είτε όχι). Να τους διαπαιδαγωγήσουμε στις δημοκρατικές αρχές κι αυτό μπορεί να γίνει με μια πολύ μακρόχρονη, αργή, προσεκτική και οργανωμένη δουλειά. Στο μεταξύ, επιβάλλουμε αυστηρή πειθαρχία στους νόμους και τους θεσμούς. Η ανυπομονησία είναι ίδιον των μικροαστών και όσων δεν ξέρουν πώς δουλεύει το κράτος. Όπως και η κριτική εκ του ασφαλούς (αυτή ενίοτε είναι εκ του πονηρού).

Πειθαρχία ή να ανθίσουν όλα τα λουλούδια;

Δεν προέχει ο λεγόμενος, αφελώς, "εκδημοκρατισμός" ούτε η "κάθαρση". Προέχει η πειθαρχία στον κρατικό μηχανισμό. Σε ό,τι αφορά τους κομματικούς μηχανισμούς, τα λουλούδια πρέπει να ανθίζουν όλα, ακόμη και μαζί με τα αγκάθια, αλλά την ίδια εποχή. Η φύση διδάσκει τον συντονισμό. Χωρίς πειθαρχία στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέσα από ελεύθερο και πιθανόν "αιματηρό" διάλογο και πάλη αντίθετων απόψεων δεν μπορεί να καθοδηγηθούν οι μάζες των εργαζόμενων.

Αυτό που θέλουμε αφορά όλους;

Η ιδιοτέλεια γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ο κοινός σκοπός και τα κοινά συμφέροντα επίσης. Οι επιδιώξεις πρέπει να αφορούν και να αγγίζουν όλους. Όποιος δεν ευνοείται από τις προτάσεις μας φεύγει. Όποιος ωφελείται μένει. Τα κοινά συμφέροντα και οι ανάγκες οδηγούν τις μάζες των πολιτών. Όχι τα μεγάλα λόγια ή τα κούφια μισόλογα (αριστερά ή όχι).

Πάμε όλοι μαζί ή θα συναντηθούμε στον δρόμο;

Οι μικρές αποκλίσεις κάνουν καλό. Οι μεγάλες οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους, διασπάσεις, στην αγκαλιά του αντιπάλου. Η ψευδαίσθηση πως δεν πειράζει, θα προχωράμε χώρια όλη την εβδομάδα και μαζί τα σαββατοκύριακα οδηγεί στο οριστικό διαζύγιο. Τα σφυριά ή βαράνε μαζί, ή βαράνε χώρια και ασυντόνιστα. Και τα ταλαντευόμενα άτομα και τα σταθερά πρέπει να πηγαίνουν στο ίδιο μονοπάτι. Μα, λένε κάποιοι, στα αριστερά κόμματα δεν υπάρχει ένας δρόμος, υπάρχουν πολλοί, δεν υπάρχει στρατιωτική πειθαρχία. Τότε όμως δεν μπορείς να δεχτείς άλλους στις γραμμές σου, ούτε αριστερούς ούτε δεξιούς, οι οποίοι να μπορούν να βαδίσουν συντεταγμένα. Δεν πας πουθενά. Δεν βλέπεις εξουσία ποτέ και επόμενα δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα.

Και οι δεξιοί μαζί μας;

Το 40% των πολιτών ψήφισε Ν.Δ. Μπορούμε να νικήσουμε χωρίς να πάρουμε ένα μέρος από αυτούς τους πολίτες; Φυσικά όχι. Ο αριστερός δουλεύει εκεί που είναι η μάζα. Πρέπει να πείθει τους ταλαντευόμενους, τους αντίθετους, τους ασταθείς, τους αβέβαιους, να δουλεύει ανάμεσά τους και όχι να απομονώνεται με επινοημένα παιδιάστικα "αριστερά συνθήματα". Οι δεξιοί που πλησιάζουν είναι όσοι ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Όσοι βρουν κοινά σημεία στις εξαγγελίες της Αριστεράς με τα συμφέροντά τους. Όσοι κοροϊδεύτηκαν ή απογοητεύτηκαν από τη Δεξιά.

Αυτοί θα είναι μαζί μας. Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές. Αρκεί να είναι έντιμοι. Κατ’ αρχάς τα συμφέροντα και οι ανάγκες καθορίζουν τη στάση τους και όχι οι πεποιθήσεις ή οι ιδεοληψίες. Φυσικά δεν θα υιοθετήσουμε τις απόψεις τους, θα υιοθετήσουμε και θα στηρίξουμε όμως τις ανάγκες τους.

Το γερό μέτωπο φτιάχνεται, κύρια, από κάτω.

* Ο Ν. Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγος ε.α.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιουλ 2021 | 12:21

Πόθεν Έσχες: Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το 2019

Δείτε αναλυτικά τη δήλωση Πόθεν 'Εσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Ιουλ 2021 | 22:20

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα fake news του Αλέξη Τσίπρα για τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων

"Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί για άλλη μια φορά με στόχο την παραπλάνηση, διαστρεβλώνοντας επίσημα στοιχεία", αναφέρει το παρατηρητήριο Fake News του γραφείου Τύπου της ΝΔ

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιουλ 2021 | 21:05

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "αδειάζουν" την Ελεφάντη: "Απαράδεκτο και σεξιστικό το σχόλιό της για τη Σάκκαρη"

Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Χατζησωκράτης αλλά και η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη κατέκριναν το σχόλιο της Άννας Ελεφάντη για τη Μαρία Σάκκαρη

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ" 27 Ιουλ 2021 | 16:26

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υλοποιείτε όσα ακριβώς ζητούσε η Τρόικα από το 2015 έως το 2018 - Έχετε ελιτίστικη αντίληψη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "ιδεοληψία" και "ελιτίστικη αντίληψη"

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2021 | 15:57

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, δεν διχάζουμε τους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 26 Ιουλ 2021 | 20:16

Αντίδραση ΝΔ για Άννα Ελεφάντη και ΣΥΡΙΖΑ: "Χυδαίο σεξιστικό σχόλιο για τη Σάκκαρη" - Η απίστευτη ανάρτηση της ηθοποιού

Το σχόλιο της πρωταγωνίστριας των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μαρία Σάκκαρη προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 26 Ιουλ 2021 | 16:25

Απάντηση Μαξίμου στον Τσίπρα: Καταφεύγει στο ψέμα και στη λάσπη - Είναι το ίδιο πρόσωπο με Πολάκη- Βαξεβάνη

Σκληρή απάντηση του Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ "ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99FM" 26 Ιουλ 2021 | 12:58

Τσίπρας: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη ελαφρότητα μια πολύ σημαντική υγειονομική κρίση

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας του στη Λέσβο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 26 Ιουλ 2021 | 11:22

ΝΔ: Γιατί, άραγε, δεν θα επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας τη Μόρια;

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 26 Ιουλ 2021 | 10:35

Γεωργιάδης για Αντετοκούνμπο: Να ζητήσω συγγνώμη επειδή έκανα σαρδάμ; Τώρα μιλάτε σοβαρά; [βίντεο]

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο υπουργός απέδωσε τη φράση του σε σαρδάμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 25 Ιουλ 2021 | 15:33

Σκληρή απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαξεβάνη: "Η χυδαιότητά τους ξεπέρασε κάθε όριο"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός συκοφάντης κ. Βαξεβάνης συνεχίζουν, όπως κάθε Κυριακή, το γνωστό και αναμενόμενο πλέον πόλεμο λάσπης", τονίζει η ΝΔ.

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ» 24 Ιουλ 2021 | 14:48

ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: "Συνεχής αγώνας, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα"

"Μόνη πολιτική πυξίδα η προστασία των ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 00:09

Υπουργείο Παιδείας για δηλώσεις Τσίπρα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά"

"Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας