Μήνυμα Βενιζέλου στην Αγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο περιθώριο της διασκεψης για την ανοικοδόμηση της Γάζας που έγινε στο Κάϊρο.

munima-benizelou-stin-agkura-gia-tin-kupriaki-aoz
|
SHARE THIS
0
SHARES

  Η νέα κατάσταση που δημιουργείται στην Κύπρο μετά την απόφαση της Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ετέθη απο τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις διμερείς συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Κάιρο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου. 

 

 «Τονίζω ότι πρέπει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα, να διαφυλάξουμε την διεθνή νομιμότητα, αλλά και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.  

Σε ότι αφορά  στο κύριο αντικείμενο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και της Νορβηγίας, ο υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα ενισχύει οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιοχής και τόνισε την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και αναζωογόνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας.

«Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, έχει διαθέσει παραπάνω από 26 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια για τον παλαιστινιακό λαό» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε «Διαθέσαμε αμέσως μετά την εκεχειρία 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ύδρευσης και την επισιτιστική βοήθεια και σήμερα προσφέρουμε άλλο 1 εκατ. ευρώ» , ενώ έκανε λόγο για συμβολική προσφορά, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ συνεχάρη την αιγυπτιακή κυβέρνηση, γιατί, όπως ανέφερε « παίζει καθοριστικό ρόλο και στην εκεχειρία και στην ανασύσταση του διαλόγου για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος» και τόνισε ότι « Ο ρόλος της νορβηγικής κυβέρνησης είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντικός».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη «όχι απλώς για μία βιώσιμη εκεχειρία, αλλά για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τη βοήθεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αλλά και της Αιγύπτου, γιατί μόνο μία πολιτική βιώσιμη λύση δύο κρατών, που θα ζουν δίπλα - δίπλα με ασφάλεια, μπορεί να βοηθήσει την περιοχή, αλλά και ευρύτερα τον κόσμο, σε μία τόσο ταραγμένη περίοδο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook