Nέες κόντρες με παλιούς & νέους αδειούχους στα κανάλια

Διαδοχικά ραντεβού Παππά με τους τέσσερις νέους καναλάρχες. Τι ζητούν από την κυβέρνηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Nέες κόντρες με παλιούς & νέους αδειούχους στα κανάλια

Μετά την ανάδειξη των «υπερθεματιστών» για τις τηλεοπτκές άδειες, φαίνεται να ανοίγει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων και διαπραγματεύεων, όπως διεφάνη στις συναντήσεις που είχαν οι επιχειρηματίες που απέκτησαν τις τέσσερις άδειε με τον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν ο πρώτος που είδε ο κ. Παππάς στα γραφεία της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ακολούθησε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για τον οποίο η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις καταγγελίες που έχει κάνει σχετικά ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος .Οι συναντήσεις του κ. Παππά συνεχίστηκαν με τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρή Κυριακού, και του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο.

Τι είπε ο Παππάς στους καναλάρχες

Ο υπουργός Επικρατείας σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, σημείωσε στους καναλάρχες ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

 • στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
 • στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
 • στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
 • τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
 • το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
 • τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε επίσης πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σε συνάντηση με τον γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσο οι εκπρόσωποι των καναλαρχών έθεσαν τους δικούς τους όρους.

Nέες κόντρες με παλιούς & νέους αδειούχους στα κανάλια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις και τα αιτήματα τους προς την κυβέρνηση ήταν τέσσερα:

 1. Να μην εκδοθεί η πράξη κατακύρωσης των νικητών της δημοπρασίας πριν τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων. Κατά συνέπεια να αναβληθεί και η καταβολή της δόσης (30% του συνολικού τιμήματος) από πλευράς καναλαρχών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση.
 2. Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση το πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των καναλιών εκτιμούν ότι αυτό το πλαίσιο αλλά και το υψηλό τίμημα που αναγκάστηκαν να καταβάλουν στη δημοπρασία εγείρει αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των νέων καναλιών.
 3. Να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί δημοσίως για το πόσες άδειες συνολικά (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση.
 4. Να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, προκειμένου να είναι καθαροί οι «όροι του παιχνιδιού».

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Λ.Κρέτσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος εξέφρασε την απόλυτη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των καναλιών που δεν έχουν λάβει άδεια, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα συνεργαζόταν με άλλα κανάλια, χαρακτήρισε το σενάριο εξαιρετικά υποθετικό.

Nέες κόντρες με παλιούς & νέους αδειούχους στα κανάλια - εικόνα 2

Nέες κόντρες με παλιούς & νέους αδειούχους στα κανάλια - εικόνα 3

Nέες κόντρες με παλιούς & νέους αδειούχους στα κανάλια - εικόνα 4

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC

Στις συναντήσεις αυτές προφανώς θα συζητηθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και οι επόμενες κινήσεις, όπως ο δεύτερος έλεγχος των πόθεν έσχες των «νικητών» -ο πρώτος έγινε πριν τον διαγωνισμό- και η καταβολή του 1/3 του συνολικού τιμήματος η οποία πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την κατοχύρωση του αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση εντός των 90 ημερών πρέπει το το τοπίο να ξεκαθαρίσει πλήρως αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ν. Παππά «έχουμε το απώτατο όριο που ορίζει τις 90 ημέρες αλλά ελπίζω ότι σε συνεννόηση και με τους προσωρινούς υπερθεματιστές θα μπορέσουμε να ορίσουμε και ένα χρονοδιάγραμμα. Οι καινούργιοι σταθμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να προβάλουν πρόγραμμα την ώρα που θα γίνει το πέρασμα στην καινούργια ημέρα της τηλεόρασης».

Ο κ. Παππάς, μιλώντας το πρωί στο «Κόκκινο» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τον διαγωνισμό λέγοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τον έλεγχο των πόθεν έσχες των τεσσάρων που επικράτησαν στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας η διαδικασία θα προχωρήσει με τους επιλαχόντες υπερθεματιστές.

Ωστόσο από την πρωί της περασμένης Πέμπτης όταν και έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού οι πληροφορίες θέλουν τους νικητές του διαγωνισμού να είναι έντονα προβληματισμένοι για το υψηλό τίμημα που πρέπει να καταβάλλουν και μερικοί εξ αυτών να σκέφτονται ακόμη και την απόσυρση και τη διεκδίκηση μιας θεματικής και συνεπώς πιο φτηνής άδειες.

Για τους πιο ψύχραιμους, έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα μεταξύ των χαμένων και των κερδισμένων του διαγωνισμού για το ενδεχόμενο συμπράξεων είτε μέσω χρηματικού τιμήματος είτε με ανταλλαγή μετοχών στα νέα σχήματα.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τους περίπου 1600 εργαζόμενους σε Mega, Star, Alpha και «Ε» η τύχη των οποίων θα κριθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Χ. Σπίρτζης ισχυρίζονται ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας ωστόσο ακόμη κι αν τα δύο νέα σχήματα απορροφήσουν τους 800 εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να προσλάβουν για να λειτουργήσουν αποκλειστικά από τη δεξαμενή των 4 καναλιών που κινδυνεύουν με λουκέτο και πάλι περί τους 800 εργαζόμενους περισσεύουν αφού Ant1 και ΣΚΑΙ διαθέτουν τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτεί ο νόμος ενώ για νέες προσλήψεις φυσικά ούτε λόγος να γίνεται.

Αντίδραση και εξώδικο από τον Alpha

Την ίδια ώρα ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ζητά επισήμως να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να αποκλειστεί η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη , προαναγγέλλοντας την κατάθεση αγωγής κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Ο σταθμός που δεν πήρε άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό, απέστειλε διά του νομικού εκπροσώπου, καθ. Πάνου Λαζαράτου, εξώδικο στην εταιρεία του κ. Σαββίδη με αφορμή τις δηλώσεις του πως «ανέβασε το τίμημα για να πληρώσουν περισσότερα οι πλειοδότες».

Το εξώδικο κοινοποιήθηκε στην πενταμελή επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και με αυτό ο ALPHA ζητεί:

 • να αποκλειστεί η εταιρεία ως επιλαχούσα από τον διαγωνισμό (επόμενος επιλαχών είναι ο Alpha)
 • να καταπέσει η εγγυητική επιστολή που έχει καταβάλει και
 • να ακυρωθεί συνολικά ο διαγωνισμός, καθώς παραβιάστηκαν «θεμελιώδεις εσωτερικές και ευρωπαϊκές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, εξαιτίας της λόγω και έργω ομολογηθείσης παράνομης συμπεριφοράς της εταιρείας Dimera Media Investments Ltd».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 01 Οκτ 2020 | 15:26

Σακελλαροπούλου στο 4ο Συνέδριο του Economist: Ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα - "Κανείς να μην μείνει πίσω"

Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα, τόνισε η Κατ. Σακελλαροπούλου.

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 14:33

Μητσοτάκης σε Σάρλ Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας αν θέλει διάλογο ή κυρώσεις [βίντεο - εικόνες]

"Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 01 Οκτ 2020 | 14:20

Ανάλυση - Σύνοδος Κορυφής: Γιατί παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το κείμενο με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως αργά το βράδυ όταν θα ολοκληρωθεί το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΤΑΙ» 01 Οκτ 2020 | 14:14

Ηλιόπουλος για καταλήψεις: Μια κυβέρνηση που καταφεύγει σε καταστολή και συκοφαντία, δείχνει αποσταθεροποίηση

Η κυβέρνηση συκοφαντεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ 01 Οκτ 2020 | 14:01

Μαθητικό συλλαλητήριο: Επικές ατάκες στα πανό - "Λεφτά στα σχολεία, όχι στον ΣΚΑΙ" [εικόνες]

Ορισμένα συνθήματα που ήταν γραμμένα σε πλακάτ ή μαθητικά πανό στο κέντρο της Αθήνας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 01 Οκτ 2020 | 13:55

Σύνοδος Κορυφής: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ

Αυτή την ώρα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις 15:00 ώρα Βρυξελλών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 01 Οκτ 2020 | 13:54

Καταλήψεις- Βουλευτής ΝΔ: Εμένα ο γιος μου θέλει να πάει σχολείο- Πολάκης: Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ Α. Κουτσούμπα και τον Παύλο Πολάκη για το μαθητικό συλλαλητήριο

"ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ" 01 Οκτ 2020 | 13:34

Υπέρ των καταλήψεων και το ΚΚΕ - Κουτσούμπας: Είμαστε στο πλευρό των μαθητών

"Υπάρχουν λύσεις τώρα. Τί δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση;", σχολίασε ο Δ. Κουτσούμπας τασσόμενος υπ/ερ των μαθητικών κινητοποιήσεων.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 01 Οκτ 2020 | 13:32

Ξαναχτύπησε ο Κυρανάκης: Οι μαθητές με πρότυπο τον Τσίπρα κάνουν καταλήψεις για να γίνουν πρωθυπουργοί [βίντεο]

Οι μαθητές κινητοποιούνται και κάνουν καταλήψεις για να γίνουν πρωθυπουργοί έχοντας ως πρότυπο τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο Κωσνταντίνος Κυρανάκης

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 01 Οκτ 2020 | 12:37

Πελώνη: Επιβεβαιώνει την υπόθεση Σταϊκούρα - Τι έγινε στο υπουργικό συμβούλιο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαίωσε ότι τέθηκε θέμα από τον κ. Σταϊκούρα για την μετεγκατάσταση μεταναστών.

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ... ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΔΕΣ 01 Οκτ 2020 | 12:25

Νέο παραλήρημα Πολάκη: Αρκετοί νεοδημοκράτες μεγάλωσαν με φωτογραφίες από χίτες και δοσίλογους

Ο Παύλος Πολάκης απαντά στο σχόλιο της ΝΔ για τους "μαυροσκούφηδες" με νέα ανάρτηση φωτιά.

ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 01 Οκτ 2020 | 12:09

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρότητα απέναντι στην Αγκυρα - Πλήρης αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν σήμερα συνομιλίες εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 01 Οκτ 2020 | 11:55

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησαν οι διμερείς επαφές του Σαρλ Μισέλ - Πότε θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας

Το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η ειδική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της τουρκικής παραβατικότητας.