Μύθοι και αλήθειες για το χρέος: Τι (δεν) είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό

«Καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» είδε στην απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην ομιλία του.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Μύθοι και αλήθειες για το χρέος: Τι (δεν) είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό

«Καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» είδε στην απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο προσθέτοντας ότι η συμφωνία «ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως».

Και τα τέσσερα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να στηρίξει τη δήλωσή του, σκοντάφτουν όμως σε ένα κοινό σημείο: ο καθαρός διάδρομος, δεν είναι εξασφαλισμένος αλλά προϋποθέτει έναν ακόμη σκληρό γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2018.

Επίσης, αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός ως «τέλος των μνημονίων» μόνο σε λεκτικό επίπεδο μπορεί να υποστηριχτεί με την έννοια ότι το κείμενο της συμφωνίας που θα κληθούμε να υπογράψουμε τον Αύγουστο του 2018 μπορεί να μην λέγεται μνημόνιο. Κατά τα λοιπά, όλα παραπέμπουν σε μνημόνιο: δημοσιονομικοί στόχοι θα υπάρχουν για την περίοδο μέχρι το 2022 και μάλιστα θα είναι υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς του 3ου μνημηνίου. Νέα μέτρα θα υπάρχουν με το ύψους τους να έχει ήδη προσδιοριστεί στα 4,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2019-2022 με ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο να επιβληθούν και περισσότερα εφόσον χρειαστεί.

Πρόσθετες μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις θα έχει η χώρα προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα τα μέτρα για το χρέος –η έκταση των οποίων δεν έχει καθοριστεί- ενώ και νέα δανειακά κεφάλαια θα υπάρχουν έστω και αν έχουν τη μορφή της «γραμμής πιστωτικής στήριξης» όπως συζητούνταν το 2014.

Τα τέσσερα επιχειρήματα του πρωθυπουργού τα οποία και επικαλέστηκε για να στηρίξει τη θέση του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση, είναι τα εξής:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο προσδιορισμός από το περιεχόμενο της συμφωνίας μόνο σαφής δεν είναι ενώ ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει περισσότερο ξεκαθάρισμα για να αποδεσμεύσει έστω και το μικρό ποσό των 2 δις. δολαρίων. Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2060 προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ετήσιες δαπάνες για το χρέος δεν θα ξεπερνούν αρχικά το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι σημαίνει αυτό δηλαδή αν ισχύει μέχρι το 2022 ή και μετά) και μετά το 20% του ΑΕΠ που είναι ούτως ή άλλως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

2. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει έμμεση αναφορά και δεν είναι καθόλου σαφές το πώς θα ποσοτικοποιηθεί αυτή η πρόταση. Τι θα γίνεται για παράδειγμα αν η χώρα πέσει και πάλι σε ύφεση; Δεν θα καλείται να εκπληρώσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους; Δεν θα ζητούνται περισσότερα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις; Θα αλλάζουν οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους και με ποιο τρόπο;

3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οι δράσεις δεν είναι ποσοτικοποιημένες ούτε υπάρχει κάποια αναφορά σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το Eurogroup μιλάει για ένα πακέτο 11 δις. ευρώ το οποίο όμως ήταν ούτως ή άλλως δρομολογημένο.

4. Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Η έμπρακτη στήριξη είναι ουσιαστικά το άνοιγμα μιας γραμμής προληπτικής χρηματοδότησης. Αυτή η γραμμή δεν μπορεί να ανοίξει χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και σύμβαση θα έχει όρους για την Ελλάδα.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:18

Διευκρινίσεις της MIG για την πώληση της συμμετοχής της στην Vivartia

H MIG θα διαπραγματευθεί με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 21 Σεπ 2020 | 14:10

Τουρκία: Οι συμφωνίες με τη Λιβύη θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, λέει ο Καλίν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δυσαρεστημένος από την ανακοίνωση με την οποία ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.