Νέα Υόρκη: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Το πρώτο ραντεβού τους μετά την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών έχουν το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν.

n-uorki-sunantisi-tsipra-erntogan-me-to-blemma-sto-kupriako
SHARE THIS
0
SHARES

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ.

Και μπορεί το μεγάλο αγκάθι που σχεδόν μονοπώλησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία περίοδο να λύθηκε, ωστόσο τα ανοιχτά θέματα παραμένουν πολλά, μεταξύ αυτών το προσφυγικό, το Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και το θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών στο οποίο σταθερά επιμένει ο τούρκος πρόεδρος.

Το Κυπριακό αναμένεται να ειναι ένα από τα κεντρικά θέματα, καθώς από τις σημερινές συναντήσεις θα προκύψει εάν θα υπάρξει κάποιου είδους επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών μετά το “ναυάγιο” του Κραν Μοντάνα ή εάν το ζήτημα θα παραμείνει “παγωμένο”. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, παρακάθισε το μεσημέρι σε γεύμα με τον τούρκο ομολογό του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι προσδοκίες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές από καμία πλευρά. Σημειώνεται ότι τετ-α-τετ είχε την Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς και με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών κ. Χριστουλίδη.

Σταθερά θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων των δύο ηγετών αποτελούν και τα θέματα που σχετίζονται με των παραβιάσεων στο Αιγαίο καθώς και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος από τη μεριά του θα θέσει πιθανότατα ξανά το θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις που θα γίνουν για το προσφυγικό, σε μια περίοδο που η Ευρώπη εμφανίζεται πιο διχασμένη από ποτέ στο θέμα και ο τούρκος πρόεδρος αναζητεί ερείσματα στη Δύση μετά την ολοένα και αυξανόμενη χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook