Follow us

ΝΑΤΟ & Βρυξέλλες ανοίγουν την κερκόπορτα στο Αιγαίο

Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ έσπευσαν να υποδεχθούν με τα πολλών επαίνων το αίτημα Μέρκελ-Νταβούτογλου για συνδρομή του ΝΑΤΟ στο κυνήγι των διακινητών στο Αιγαίο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΝΑΤΟ & Βρυξέλλες ανοίγουν την κερκόπορτα στο Αιγαίο

Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν πέρασε από την ώρα που Άνγκελα Μέρκελ και Αχμέτ Νταβούτογλου από την Άγκυρα ανακοίνωναν ότι θα υποβάλλουν κοινή πρόταση στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την ανάληψη δράσης από την Συμμαχία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο και ήρθαν σήμερα τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς όσο και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να χαιρετήσουν, με τα πολλών επαίνων, την πρόταση.

Πρόταση που όπως είναι φυσικό κρύβει μεγάλους κινδύνους αφού είναι σαφές πως είναι άλλο πράγμα η Ευρωπαϊκή δύναμη της Frontex, στην οποία δεν μετέχει η Τουρκία και άλλο πράγμα το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η γειτονική χώρα. Υπ αυτήν την έννοια είναι πολύ πιθανό να δούμε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τουρκικά με τη σημαία του ΝΑΤΟ να κυνηγούν τους διακινητές οι οποίοι αποπλέουν ανενόχλητοι από τα τουρκικά παράλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα έχει σημάνει συναγερμός στο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνεί από την Τεχεράνη στη Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να διασφαλίσει-προλάβει ότι οι όποιες περιπολίες του ΝΑΤΟ, συνεπώς και της Τουρκίας αφού είναι μέλος της συμμαχίας, θα γίνονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων», απάντησε επί της ουσίας στον Έλληνα πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μάλιστα ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές», ανάβοντας φωτιές στο ελληνικό ΥΠΕΞ .

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μελετήσουν πολύ σοβαρά το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε από την Τουρκία και τη Γερμανία για να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική κρίση».

Και μπορεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Τσίπρας να δήλωσε στην κα. Μέρκελ πως «Εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί στην δίωξη διακινητων, δεν το βλέπουμε αρνητικά» αλλά ουδείς μπορεί να αγνοεί τις πάγιες βλέψεις της Τουρκίας να βάλει πόδι στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό και φυσικά την επιδίωξή της να επιβάλλει τη διενέργεια Κοινών Περιπολιών του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μελετήσουν πολύ σοβαρά το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε από την Τουρκία και τη Γερμανία για να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική κρίση

Η Ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις πιέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου για κοινές περιπολίες, αλλά δεν είναι γνωστό εάν η πρόταση για ανάληψη ρολού από το ΝΑΤΟ είχε γνωστοποιηθεί στον κ.Τσίπρα στην συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Ο ενεργός μέχρι τώρα ρόλος της FRONTEX που είναι αμιγώς ευρωπαϊκός μηχανισμός στερούσε την Τουρκία από τη δυνατότητα επέκτασης των «αρμοδιοτήτων» της στο Αιγαίο εντος του FIR Αθηνών και της ελληνικής Ζώνης Ευθύνης SAR, κάτι που πλέον θα διεκδικήσει «νόμιμα» ως ισότιμο και ισχυρό μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην Αθήνα άρον άρον ο τούρκος Γενικός Διευθυντής για τη Μετανάστευση

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί την Πέμπτη ο τούρκος Γενικός Διευθυντής για Θέματα Μετανάστευσης, Αττίλα Τόρος, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχαν η Α. Μέρκελ και ο Α. Νταβούτογλου τη Δευτέρα.

Σουρωτήρι το ελληνικό FIR την ώρα των δηλώσεων Μέρκελ - Νταβούτογλου

Σε παράβαση του FIR Αθηνών και σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν έξι τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα Α. Μέρκελ και Α. Νταβούτογλου συναντήθηκαν στην Άγκυρα και έθεσαν θέμα ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, σχηματισμός αποτελούμενος από έξι τουρκικά αεροσκάφη προέβη σε μία παράβαση και σε δύο παραβιάσεις. Σημειώνεται πως δύο από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

KKE: το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του

Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση του Αιγαίου για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες, αναφέρει το ΚΚΕ, «γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

«Όσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο» προσθέτει.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΤΟ ΒΕΤΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ» 21 Μαϊ 2022 | 14:43

Bloomberg: Σκληρό άρθρο για Ερντογάν - Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι όμηρος του "παραβάτη" - Στείλτε του το "μήνυμα"

Η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια - Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να υποβάλει τον εαυτό του στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητά του

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ 20 Μαϊ 2022 | 23:06

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το "όχι" της Τουρκίας στην ενταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει τελικά συναίνεση στο θέμα.

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 19:47

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο: 44 παραβιάσεις από μαχητικά και drone - Οπλισμένα τα δύο

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, ένα μη επανδρωμένο UAV και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ 20 Μαϊ 2022 | 19:07

Ερντογάν: Επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ και Φινλανδούς - Στην αντεπίθεση οι Σουηδοί

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας και Σουηδίας - "Εξοπλίζετε το PKK" λέει η Άγκυρα - "Ο Πάλμε τους έχει αναγνωρίσει ως τρομοκράτες από το 1984" απαντά η Στοκχόλμη

«OTAN OLUTTA» 20 Μαϊ 2022 | 16:32

Οι Φινλανδοί κυκλοφόρησαν μπύρα για την αίτηση της χώρας στο ΝΑΤΟ - "Με γεύση ασφάλειας και άρωμα ελευθερίας" [Εικόνες]

Μια φιλανδική ζυθοποιία λανσάρει μια νέα μπύρα για να γιορτάσει την αίτηση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ A LA TURCA 20 Μαϊ 2022 | 13:57

Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από το "βέτο" Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας & Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Εκβιασμοί με το βλέμμα στην Ελλάδα

Πού στοχεύει ο Τούρκος Πρόεδρος με το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΕ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 13:08

Ο γερμανικός Τύπος καρφώνει την Τουρκία: Όταν ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είχε επικαλεστεί την απειλή Στάλιν

"Η Τουρκία ζητούσε να ενταχθεί η ίδια στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υπό την απειλή των επεκτατικών αξιώσεων του Στάλιν" αναφέρει το Spiegel.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 20 Μαϊ 2022 | 11:20

Η Ζαχάροβα ξαναχτυπά: Η Σουηδία είναι μαριονέτα της Ουάσινγκτον

"Οι Αμερικανοί ήδη υπαγορεύουν στις σουηδικές αρχές τι να πουν στον λαό τους", υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 19 Μαϊ 2022 | 19:25

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν συνάντησε τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας - "Πληρούν κάθε απαίτηση του ΝΑΤΟ"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο

ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ 19 Μαϊ 2022 | 16:28

Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν βάζει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ανάλυση ερευνήτριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για το βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 14:17

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Χρωστάει 400 δισ. ευρώ και της δίνουν όπλα- Οργή για τη βάση της Αλεξανδρούπολης

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με αφορμή το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

19 Μαϊ 2022 | 11:49

Πολωνία: Θα βοηθήσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία αν δεχτούν επίθεση πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η Πολωνία λέει ότι θα βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία αν δεχτούν επίθεση προτού ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 19 Μαϊ 2022 | 11:43

Φινλανδία: Δεν επιθυμούμε βάσεις και πυρηνικά του ΝΑΤΟ στην επικράτεια μας

Κατά της παρουσίας νατοϊκών βάσεων ή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε φινλανδικό έδαφος τάχθηκε η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν.