ΝΔ: Συμφωνεί ο Κοτζιάς με ΥΠΕΘΑ για το «θερμό επεισόδιο»;

Να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις διαρροές της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περί θερμού επεισοδίου στην Κύπρο καλεί η ΝΔ τον Νίκο Κοτζιά .

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Να πάρει ξεκάθαρη  θέση για τις διαρροές της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περί θερμού επεισοδίου στην Κύπρο καλεί η ΝΔ τον Νίκο Κοτζιά μέσω επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν στην επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι οι επίμαχες πληροφορίες αιφνιδίασαν ακόμη και τις αρχές της Κύπρου που προέβησαν σε διάψευση των εκτιμήσεων, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι συγκεκριμένες διαρροές δεν έχουν διαψευστεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Οι διαρροές “ανώτατων πηγών”, που δεν έχουν διαψευσθεί ακόμα από Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό για την υπευθυνότητα χειρισμού τόσο κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για πιθανό θερμό επεισόδιο την περίοδο που φαίνεται να προγραμματίζονται ενέργειες αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της Λευκωσίας», επισημαίνει σε δήλωσή του με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Ο ίδιος μαζί με τους συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, καλούν τον κο Κοτζιά να απαντήσει ξεκάθαρα τόσο εάν τα όσα υποστηρίζουν "ανώτατες πηγές" του Υπ.ΕΘΑ ήταν σε γνώση του, όσο και αναφορικά με την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών επί του θέματος, καθώς όπως σημειώνουν είναι υπεύθυνο για τη συνολική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης: 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά

Θέμα: Τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις ανεπίσημες διαρροές για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο και η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 «ανώτατες πηγές του Υπουργείου Άμυνας» έκαναν λόγο για πιθανότητα αυξημένης έντασης και ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Το ενδεχόμενο αυτό προσδιορίστηκε και χρονικά. Ότι δηλαδή θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.

Οι ίδιες «ανώτατες πηγές», όπως δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπάρξει «στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη», φέρνοντας ως παράδειγμα τον πλου –σε κυπριακά χωρικά ύδατα– του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός». Σημειώνεται ότι έως τη στιγμή της κατάθεσης της επίκαιρης επερώτησης δεν υπάρχει επίσημη διάψευση.

Μάλιστα, οι εν λόγω δηλώσεις που αφορούν στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αιφνιδίασαν τις αρχές της Κύπρου οι οποίες αναγκάστηκαν να προβούν σε διάψευση.

Με δεδομένο ότι:

σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία, διαρροές τέτοιου περιεχομένου μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στις εξελίξεις που άπτονται της αξιοποίησης ενεργειακών πηγών στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κύπρου και προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία και προβληματισμό για την υπευθυνότητα χειρισμού θεμάτων που ανήκουν –πρωτίστως- στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών ως υπεύθυνου για τη συνολική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, Επερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:

1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών οι ισχυρισμοί των «ανώτατων πηγών του Υπουργείου Άμυνας»;

2. Συμφωνεί ο Υπουργός Εξωτερικών με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Άμυνας;

3. Εφόσον ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, σε ποιες αποτρεπτικές διπλωματικές ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών;

4. Υπήρξε επικοινωνία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Άμυνας για το χειρισμό του ζητήματος που προέκυψε από τους ισχυρισμούς αυτούς;

5. Υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας;


Οι επερωτώντες Βουλευτές

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Γεωργιάδης Αθανασίου Σπυρίδων - Άδωνις

Τσιάρας Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος

Καλαφάτης Αθανασίου Σταύρος

Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας

Κεδίκογλου Βασιλείου Συμεών (Σίμος)

Τασούλας Αναστασίου Κωνσταντίνος

Κεφαλογιάννης Αχιλλέα Ιωάννης

Κουκοδήμος Γεωργίου Κωνσταντίνος

Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος

Δημοσχάκης Σπύρου Αναστάσιος (Τάσος)

Καββαδάς Ιωάννη Αθανάσιος