
Με ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που προκαλεί αίσθηση, κυκλοφόρησε το πρωί της Δευτέρας η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα κινηθεί βορειότερα και θα φτάσει στο όριο των χωρικών υδάτων της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis κινείται βάσει μιας Navtex ως τις 12 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να πάρει νέα παράταση ως τις 25 Σεπτεμβρίου.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ερευνητικό μαζί με τουρκικά πολεμικά πλοία βρεθούν απέναντι σε ελληνικά έξι ναυτικά μίλια ανοιχτά του Καστελόριζου.
Σημειώνεται ότι εάν το Oruc Reis βρεθεί στο χώρο μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, η Ελλάδα θα είναι δύσκολο να μην αντιδράσει δυναμικά, παρόλο που δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ως τα 12 μίλια.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η εφημερίδα Sozcu στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στέλνοντας στα ελληνικά νησιά (Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο, Λέσβο) 540 στρατιώτες επισημαίνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει.
Oruc Reis: Βίντεο "φωτιά" από την Άγκυρα μέσα από το σκάφος
Νέο προπαγανδιστικό βίντεο με τον πλού του Oruc Reis δημοσίεσε το πρωί της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Στο βίντεο φαίνεται το τουρκικό σκάφος να συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας συνοδεύει το βίντεο και με νέα προκλητικά μηνύματα γράφοντας στη λεζάντα:
"Οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν το καθήκον της συνοδείας/προστασίας του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis το οποίο συνεχίζει το έργο του στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Καμία παράνομη πράξη ή πράξη εκφοβισμού δεν θα επιτραπεί στην περιοχή".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr