Νέα ερωτήματα για το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το επίμαχο ποσό του €1.000.000 αλλά και για τη λειτουργία της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής προκαλεί η δήλωση του υπουργού Γ. Σταθάκη

Νέα ερωτήματα για το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το επίμαχο ποσό του 1.000.000 ευρώ αλλά και για τη λειτουργία της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής προκαλεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Ερώτημα 1ο. Το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται ότι δεν αποτύπωσε στο πόθεν έσχες του 2012 (οικονομική χρήση 2011) το 1.000.000 ευρώ χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του «πρώιμη και πιθανόν ατελή». Ωστόσο το ποσό κάθε άλλο παρά ευτελές είναι. Προκαλεί λοιπόν έκπληξη η αμέλεια του υπουργού, όταν μάλιστα ο ίδιος έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια στην συγκεκριμένη δήλωση περιουσιακής κατάστασης τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι. (Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο υπουργός δήλωνε, εκτός των άλλων, καταθέσεις 306.000 ευρώ και 201.000 δολαρίων αντίστοιχα)

Ερώτημα 2ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι κατέγραψε το 1.000.000 ευρώ στα πόθεν έσχες του 2013 (οικονομική χρήση 2012) και στο πόθεν έσχες του 2014 (οικονομική χρήση 2013). Ο ίδιος μάλιστα, υποστηρίζει, ότι το θέμα έχει λήξει με τις δύο αυτές δηλώσεις. Ωστόσο μένει να απαντηθεί και κυρίως να διευκρινιστεί από την επιτροπή πόθεν έσχες αν ο υπουργός μπόρεσε να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των χρημάτων αυτών.

Ερώτημα 3ο. Στην επιτροπή μετέχουν εκτός από μέλη του Κοινοβουλίου, δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι τραπεζών, αλλά και ορκωτοί λογιστές. Οι τελευταίοι δεν προχώρησαν σε αντιπαραβολή, ως όφειλαν, των δηλώσεων του υπουργού; Δεν ενημέρωσαν τα μέλη του Κοινοβουλίου που απαρτίζουν την επιτροπή για το «άνοιγμα;». Αν όχι δεν τίθεται ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της επιτροπής όταν μάλιστα το κόστος λειτουργίας της ξεπερνά τις 600.000 ευρώ ετησίως.

Ερώτημα 4ο. Η πρώην πρόεδρος της επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο (το Καλοκαίρι) ότι 100 πόθεν έσχεςπρώην και νυν βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου έχριζαν περεταίρω διερεύνησης. Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του κ. Σταθάκη στη λίστα αυτή;

Ερώτημα 5ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι αν και το θέμα είχε λυθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του θεώρησε σκόπιμο και κατά πλεονασμό να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτή του 2012 (χρήση του 2011) και απλώς επανέλαβε τα στοιχεία που είχε ήδη καταθέσει από το 2013 (χρήση του 2012). Μένει να απαντηθεί αν υπήρξε κρούση στον υπουργό για το ζήτημα αυτό από την επιτροπή και επανήλθε ή το έπραξε αυτοβούλως.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 24 Νοε 2020 | 20:59

Γερμανίδα βουλευτής: H Τουρκία αγόρασε όπλα αξίας 600 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία - Yποκρισία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάντελεν, μιλά για τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στους Τούρκους

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.

«ΕΝΑΣ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΜΗΝΑΣ» 24 Νοε 2020 | 20:40

Κορονοϊός: Επέστρεψε στην Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς - "Όποιοι αρνούνται την απειλή στείλτε τους σε μένα"

Την προσωπική του περιπέτεια με τον κορονοϊό περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«ΝΤΡΟΠΗ» 24 Νοε 2020 | 20:25

Ευρωβουλή - Ανδρουλάκης: "Μέρα ντροπής, έδωσαν τον λόγο στον Λαγό" - Τι έγραψε στο twitter o πρώην χρυσαυγίτης

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε το προεδρείο γιατί έδωσε τον λόγο στον καταδικασμένο από την Ελληνικη Δικαιοσύνη, Γιάννη Λαγό.

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Νοε 2020 | 19:49

Βουλή: Άρχισε η επεξεργασία του προϋπολογισμού - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού 2021, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 18:35

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας"

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Νοε 2020 | 17:52

Κομισιόν για τουρκικό πλοίο σε Λιβύη: Καθ' όλα νόμιμη η επιχείρηση IRINI- Το ΥΠΕΞ αγνόησε την προειδοποίηση

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Επιχείρηση IRINI κατά τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου εξηγεί η Κομισιόν

ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ "ΠΡΕΣΒΗΣ" 24 Νοε 2020 | 17:46

Νέα πρόκληση: Άλλαξαν το όνομα της λεωφόρου Κέννεντυ στα Βαρώσια σε Σεμίχ Σαντζιάρ - Είναι ο Τούρκος στρατηγός της εισβολής

Οι τουρκοκύπριοι άλλαξαν το όνομα της λεωφόρου Κέννεντυ στα Βαρώσια - Έδωσαν το όνομα Τούρκου στρατηγού την περίοδο της εισβολής στην Κύπρο

24 Νοε 2020 | 17:35

Νέα τουρκική πρόκληση: Με τρεις Navtex η Άγκυρα ζητά αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών

Οι τρεις Navtex εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης και αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη

«ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» 24 Νοε 2020 | 17:30

Μήνυμα Μπορέλ σε Ερντογάν: Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι και θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ

"Ο σεβασμός του καθεστώτος των Βαρωσίων είναι υψίστης σημασίας", ανάφερε ο Ζοσέπ Μπορέλ στένοντας μήνυμα στην Άγκυρα πριν την Σύνοδο Κορυφής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 24 Νοε 2020 | 17:18

Γεραπετρίτης: Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο

"Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους", τονίζει ο Γιωργος Γεραπετρίτης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε.

ΡΕΛΑΝΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Νοε 2020 | 16:25

Μητσοτάκης: Μονιμοποιούνται όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2020 | 16:23

Έξαλλος ο Πάνος Καμμένος για την ειδική θεραπεία στον Ιερώνυμο:Ήμαρτον πια, είναι χριστιανικό αυτό;

Εξοργισμένος για την ειδική θεραπεία που ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος