Νέα καρφιά Βενιζέλου: Διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά τα νέα μέτρα - Αδιανόητο αυτό που έγινε με την Εκκλησία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε "διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά" τα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

"Διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά", χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και δήλωσε πως "είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη με την Εκκλησία, είναι αδιανόητο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να είναι πιο αυστηρή στις συστάσεις από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις", στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021.

"Πέρυσι τέτοια εποχή είχα κάνει μία δημόσια παρέμβαση, ακριβώς επειδή η Θεσσαλονίκη είχε τετραπλάσια κρούσματα από την Αττική, και θεωρούσα αδιανόητο να μη λαμβάνονται εντατικότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη ενόψει των συνθηκών. Φέτος συμβαίνει πάλι το ίδιο, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης είναι τετραπλάσια πάλι", είπε ο κ. Βενιζέλος.

"Βεβαίως εξαγγέλθηκαν χθες κάποια πρόσθετα μέτρα. Μέτρα διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά", συνέχισε και πρόσθεσε: "Όλοι μιλούν για μία πανδημία των ανεμβολίαστων, αλλά η πανδημία αυτή, λόγω της ανευθυνότητας, του δισταγμού, της φοβίας, της έλλειψης γνώσης αυτών που συγκροτούν την περίπλοκη ομάδα των ανεμβολίαστων έχει επιπτώσεις και στους εμβολιασμένους. Όταν λέμε ότι πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων κάνουμε μία αγωνιώδη έκκληση προς τους ανεμβολίαστους να καταλάβουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται και την ευθύνη που έχουν ως μέλη της κοινωνίας.

Διαβάστε Επίσης

Αλλά στέλνουμε λάθος μήνυμα στους εμβολιασμένους πως είναι ασφαλείς, ενώ δεν είναι, μόνο δια του εμβολίου. Και, βεβαίως, είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη με την Εκκλησία. Είναι αδιανόητο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να είναι πιο αυστηρή στις συστάσεις από ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το επιχείρημα ότι η λατρεία είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα δεν οδηγεί πουθενά. Όλα είναι συνταγματικά δικαιώματα.

Και η οικονομική ελευθερία και η ελευθερία της εργασίας και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα στον πολιτισμό και το δικαίωμα στον καλλωπισμό. Αλλά δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογεί κανείς, όταν τελικά βλέπουμε να επαινεί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Αρχιεπίσκοπο, επειδή υιοθέτησε, εν τοις πράγμασι, τη δική του προσέγγιση. Όλα αυτά συμβαίνουν και αλλού.

Όλες οι χώρες είναι αμήχανες, όλες οι κυβερνήσεις. Κάθε χώρα κοιτάζει τα δικά της και κάθε κυβέρνηση πρέπει να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος. Πρέπει να δώσουμε μάχη υπέρ της κοινής λογικής και πρέπει να είμαστε συστρατευμένοι, αλλά πρέπει να είμαστε και ακριβείς. Και πρέπει αυτό που λέει η επιστήμη να το ακούμε. Ότι αυτή είναι η επιστημονική άποψη και μετά η κυβέρνηση μπορεί να προσθέσει και άλλες παραμέτρους".

Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Βενιζέλος τόνισε: "Βασική προϋπόθεση για να κάνεις πολιτική είναι να διατηρείς τη σοβαρότητα σου και την αξιοπιστία σου. Αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους ενδιαφέρονται".

Ταυτόχρονα είπε ότι "η χώρα χρειάζεται ένα κομματικό σύστημα γενικά, το οποίο να μην είναι τόσο στενό όσο το σημερινό, το οποίο είναι στενότερο της κοινωνίας και στενότερο των προβλημάτων".

"Σε αυτό το στενό κομματικό σύστημα η υπεροχή της κυβέρνησης, η δημοσκοπική, είναι προφανής, αλλά όταν μετράμε τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στα επιμέρους προβλήματα εκεί βλέπουμε δυσαρέσκεια, εις βάθος προβληματισμό, αγωνία και αυτό πρέπει να το προσέξουμε", σημείωσε.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα έδωσε και τον δικό του ορισμό για το τι σημαίνει "προοδευτικό", λέγοντας: "Μετά την εμπειρία τόσων δεκαετιών δεν πιστεύω στα στερεότυπα. Πιστεύω σε θεμελιώδεις αξίες, όπως είναι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο φιλελευθερισμός ο πολιτικός, η φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αλλά από κει και πέρα, για μένα προοδευτικό είναι αυτό που κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και λειτουργεί συμπεριληπτικά, δεν αφήνει κανέναν στην αγωνία της μοναξιάς του και της απόγνωσης του. Εάν συμφωνούμε σε αυτόν τον ορισμό του προοδευτικού, τότε καλό είναι όλοι να σκεφτούν πως μπορούν να συμβάλλουν".

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τα εξής: "Αυτό που εκκρεμεί ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι να διασφαλιστεί η αποκλειστική χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και ιδίως στο εσωτερικό. 'Αρα, όποιος αυτή τη στιγμή αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά θέλει να πει ότι η Βόρεια Μακεδονία κατοχυρώνει αυτά που κατοχύρωσε και απαλλάσσεται από την κατά το διεθνές δίκαιο υποχρέωση της να κάνει συνεπή χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό και φυσικά σε κάθε διεθνή δραστηριότητα της. Εμείς αυτό, φυσικά, δεν το θέλουμε. Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να γίνει σεβαστή και πρέπει όλοι να ξέρουν ότι κατισχύει και του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας".

Σε ερώτηση για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ που ετοιμάζεται να αποχωρήσει επισήμανε:"Βεβαίως η κ. Μέρκελ έχει γίνει σοφότερη, μετά από 16 χρόνια, μετά από τέτοια εμπειρία και με τη σκέψη ότι τώρα αποχωρεί κάνει έναν ιστορικό απολογισμό. Και θα παίξει ρόλο η κ. Μέρκελ, δεν σταματάει η παρουσία της η πολιτική και μάλιστα η διεθνής με την αποχώρηση της από την Καγκελαρία".

"Δεν νομίζω ότι η κ. Μέρκελ έχει αλλάξει άποψη για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης", είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: "Βεβαίως, τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο όταν επιμέναμε ότι θα έπρεπε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ηπιότερα μέτρα. Αυτό δεν μπορούσε να το αντιληφθεί τότε η ομάδα των εταίρων μας, δεν μπορούσε να το αντιληφθεί όμως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που το επέβαλε στην καρδιά της Ευρωζώνης η γερμανική κυβέρνηση. Αλλά στο μεγάλο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ νομίζω ότι ο ρόλος της ήταν πάντα θετικός. Αλλά πρέπει να πω ότι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφερε το ζήτημα, αλλά όταν έπαιρνε μία σαφή απάντηση, όπως αυτή που του είχα δώσει εγώ, όλες τις κρίσιμες στιγμές στην κατάμαυρη περίοδο 2011-2012 δεν πίεζε περαιτέρω".

Τόνισε ακόμα πως "είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση ότι όλη μας η προσπάθεια και η αγωνία και ο κόπος του ελληνικού λαού και οι περικοπές των εισοδημάτων του ήταν ένα πείσμα προσωπικό της κυρίας Μέρκελ και θα μπορούσε να είχε γίνει μία άλλη επιλογή".

"Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση γιατί αυτή που έλεγαν ότι υπήρχε άλλη λύση μετά προσχώρησαν με το χειρότερο τρόπο, με πιο βίαιο, στη λύση του μνημονίου. 'Αρα, εμείς πρέπει να πούμε πώς νιώθουμε απέναντι στην περίοδο εκείνη. Το πως νιώθει η κυρία Μέρκελ έχει σημασία, αλλά δευτερεύουσα σε σχέση με το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε και αν διατηρούμε το κεκτημένο αυτό για την στρατηγική του μέλλοντος και την αποτροπή των κινδύνων του μέλλοντος, γιατί έχει επικρατήσει πολύ μεγάλος εξωραϊσμός πολύ μεγάλη επανάπαυση και πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι τίποτε το έκτακτο ή το δύσκολο δεν πρόκειται να έρθει".

Το Thessaloniki Summit 2021 διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 03 Δεκ 2021 | 09:33

Λοβέρδος: Πάμε για κόμμα του 20% - Η συμμετοχή θα είναι πάνω από 212.000 άτομα

Την πεποίθησή του πως η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές στι ΚΙΝΑΛ θα είναι πάνω από 212.000 άτομα εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 03 Δεκ 2021 | 09:20

Νότια Αφρική: Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στις επτά από τις εννέα επαρχίες

Η χώρα εισέρχεται στο τέταρτο κύμα της επιδημίας λόγω του στελέχους Όμικρον, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας.

ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 03 Δεκ 2021 | 09:13

Κορονοϊός: Έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισ. δόσεις εμβολίων - Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού

Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 μέσα σε ένα χρόνο.

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΕΧΕΙ 32 ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 03 Δεκ 2021 | 09:05

Παγώνη: Δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρεται η μετάλλαξη Όμικρον - Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την περνάμε σαν γρίπη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως ακόμα δεν γνωρίζουμε πως συμπεριφέρεται η μετάλλαξη Όμικρον.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 03 Δεκ 2021 | 08:47

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον: Μολύνει τρεις φορές περισσότερο και όσους έχουν νοσήσει - Τα πρώτα στοιχεία

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις Covid-19, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ 03 Δεκ 2021 | 08:29

Γιατρός Παρθένας Κουτμερίδου: Έμεινε ανεμβολίαστη γιατί είχε τις επιρροές της - Στις Σέρρες οι μισοί δεν το έχουν κάνει

Ο γιατρός της Παρθένας Κουτμερίδου για την απόφασή της να μην εμβολιαστεί, τον σύζυγό της και τον εμβολιασμό στις Σέρρες.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 03 Δεκ 2021 | 08:17

Βατόπουλος: "Ναι" στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού από τα 50 - Ελπίζω να μην φτάσουμε σε υποχρεωτικά τεστ εμβολιασμένων

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τάσσεται υπέρ επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από την ηλικία των 50 ετών.

ΕΓΚΥΟΣ 5,5 ΜΗΝΩΝ 03 Δεκ 2021 | 08:11

Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 41χρονη με κορονοϊό - Γέννησε πρόωρα με καισαρική [βίντεο]

Μετά τον θάνατο της Παρθένας Κουτμερίδου, άλλη μια ανεμβολίαστη έγκυος δίνει μάχη με τον κορονοϊό.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΙΕΛΑ 03 Δεκ 2021 | 06:31

Ιταλία: Aρνητής το "τερμάτισε" - Πήγε να κάνει το εμβόλιο φορώντας ψεύτικο χέρι σιλικόνης

50χρονος παρουσιάστηκε για να κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού με... ψεύτικο χέρι σιλικόνης, όμως νοσηλεύτρια ματαίωσε το σχέδιο

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ 02 Δεκ 2021 | 23:43

ΗΠΑ: Ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δωρέαν τεστ για το σπίτι ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επιπλέον μέτρα και τρόπους για να δώσει ώθηση στα τεστ και τους εμβολιασμούς, τα οποία θα εξαρτηθούν από την σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον

ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 02 Δεκ 2021 | 22:50

Ελβετία: Περίπου 2.000 άνθρωποι σε καραντίνα, λόγω κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε σχολείο

Η καραντίνα θα διαρκέσει 10 ημέρες και οι μαθητές όπως και οι εκπαιδευτικοί των εγκαταστάσεων του Σατενιερέ, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη, θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ PCR

«ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΣΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑ» 02 Δεκ 2021 | 21:25

Σουρβίνος για Ομικρον: Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιο στέλεχος με τόσες πολλές μεταλλάξεις

Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιο στέλεχος με τόσες πολλές μεταλλάξεις και ειδικά συγκεντρωμένες στην περιοχή της πρωτεΐνης της ακίδας, είπε ο Γιώργος Σουρβίνος