Νέα μετέωρα βήματα : πολιτική ένταση και κανάλια με ...ενοίκιο

Τη στρατηγική της έντασης σε δύο μέτωπα επιλέγει η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «ξήλωσε» ως αντισυνταγματικό το νόμο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέα μετέωρα βήματα : πολιτική ένταση και κανάλια με ...ενοίκιο

Τη στρατηγική της έντασης σε δύο μέτωπα επιλέγει η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «ξήλωσε» ως αντισυνταγματικό το νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών: το ένα μέτωπο απέναντι στα μέλη του ΣτΕ, το οποίο όμως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων και το δεύτερο απέναντι στην αντιπολίτευση και ιδίως την αξιωματική, στην οποία θέλει να μετακυλίσει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η ίδια.

Αποκαλυπτικές αυτής της στρατηγικής είναι οι διαδοχικές δηλώσεις ή ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.

  • Η πρώτη -αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ- απευθυνόταν αποκλειστικά στα μέλη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στα οποία επιχειρούσε να "χρεώσει" από τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία μέχρι τα... μνημόνια.
  • Η δεύτερη γνωστοποιούσε ότι με "εντολή Τσίπρα" θα επιχειρηθεί τη Δευτέρα -πριν τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κανάλια- να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αναφέροντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων.
  • Ομως η τρίτη που βγήκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης απευθυνόταν αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας: «Την Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας. Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του. Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει».

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι να διώξει από πάνω της τον "μουτζούρη" για το αδιέξοδο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με δεδομένη την στάση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης ότι για να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να ακυρωθεί και τυπικά ο νόμος Παππά, μετά την ουσιαστική ακύρωσή του από το ΣτΕ, ώστε να επανέλθουν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που είχε, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με δύο επιλογές: ή να "αδειάσει" τον Υπουργό Επικρατείας αποσύροντας τον νόμο του ή να επιχειρήσει να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, επιλέγοντας προφανώς το δεύτερο.

Προσωρινές άδειες με 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει βήματα στο κενό αφού πριν καν γίνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ προαναγγέλλει νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η νέα διαγωνιστική διαδικασία για τη μόνιμη αδειοδότηση των καναλιών, υπό το ΕΣΡ αυτή τη φορά, θα ολοκληρωθεί εντός διαστήματος που κυμαίνεται από έξι-επτά μήνες έως δύο χρόνια. Ως εκ τούτου κατά τους επιτελείς του Μαξίμου απαιτείται ρύθμιση για το μεταβατικό στάδιο με παροχή προσωρινών αδειών, η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ανεξάρτητης Αρχής. Εχουν μάλιστα υπολογίσει και το ετήσιο κόστος της προσωρινής άδειας, σημειώνοντας πρέπει να είναι αντίστοιχο του ετήσιου ποσού που θα έδιναν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού, έξι με επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επίσης,, όποιος επιθυμεί να λάβει προσωρινή άδεια θα οφείλει να τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου Παππά, δηλαδή, 400 άτομα προσωπικό, κτιριακές υποδομές, κ.τ.λ..

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, επέλεξε να κινηθεί «θεσμικά», ζητώντας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα ζητήσει τη Δευτέρα παρέμβαση για να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι ο κ.Παυλόπουλος εκ του ρόλου του ως «θεματοφύλακα του Συντάγματος» έχει υποχρέωση να αποκρούσει τη σύγκρουση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία.

Παράλληλα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη λέγοντας: «Καλώ τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Μετωπική επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Πριν καν γίνει γνωστό το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ, σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης αποδόθηκαν σε πρωτοφανή επίθεση κατά της Δικαιοσύνης.

Την αρχή έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε ότι με την απόφαση του ΣτΕ επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς της ανομίας. «Είναι το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα και το μαύρο της ΕΡΤ και το PSI που διέλευσε τα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές αλλά και οι αποφάσεις κρίνονται.

Μάλιστα η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται από τις συνέπειες που προκαλεί όπως για παράδειγμα την απομάκρυνση 15.000 παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που εντάχθηκαν με τα χρήματα της πρώτης δόσης των υπερθεματιστών.

Νέα μετέωρα βήματα : πολιτική ένταση και κανάλια με ...ενοίκιο
Το πρωτοφανές πρωτοσέλιδο της «Αυγής».

Ο Νίκος Παππάς το πρωί της Πέμπτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει πίσω, βάζει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου με την αεροπειρατεία των καναλαρχών». Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, υπάρχει αδικία στην απόφαση του ΣτΕ» και έκανε λόγο για «δομική αντίφαση του δικαστηρίου», καθώς επιστρέφει την κατάσταση στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο το ίδιο το δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό.

Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος δήλωσε ότι «μας προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ευθυγραμμίστηκε με μια σαφή πολιτική θέση».

Το... σάλπισμα της επίθεσης έδωσε μέσω facebook και ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα. Έχουμε πόλεμο και η αριστερά ξέρει να πολεμάει».

Για θεσμική πληγή που άνοιξε με τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκανε λόγο στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μία δήλωση αντισυνταγματικότητας, αλλά αυτή η απόφαση ακυρώνει την εκτελεστική εξουσία με αποτέλεσμα την επέμβαση της μίας εξουσίας στην άλλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και υπογράμμισε πως «η απόφαση του ΣτΕ δεν κάνει νομική ερμηνεία, αλλά ενσωματώνει ένα πολιτικό επιχείρημα».

Η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεοπτικού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Ο κ. Κρέτσος ανέφερε πως η απόφαση του ΣτΕ κατά μια έννοια είναι κι ένα ριφιφί, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή μας έφερε πίσω στο χθεσινό καθεστώς της ανομίας.

Εκανε λόγο για «μιντιακή τρομοκρατία», η οποία «ασκήθηκε στους δικαστές» και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι κάναμε το σωστό. Η κυβέρνηση έδρασε έχοντας ως βάση παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλείου της Επικρατείας που έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το υπάρχον καθεστώς».

Ο γ.γ. Ενημέρωσης επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως «μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει καμία σοβαρή πρόταση», ενώ «η στάση της δείχνει ότι δεν ήθελε ποτέ να γίνει ο διαγωνισμός. «Η ΝΔ τορπίλισε το διαγωνισμό από την αρχή μέχρι και την τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα, εξέφρασε την ελπίδα να γίνει σοβαρή συζήτηση με το τι θα γίνει με το ΕΣΡ.

Ερωτηθείς για τη νομοθετική ρύθμιση, ο γγ Ενημέρωσης σημείωσε πως πρόκειται για μια ρύθμιση μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ. «Δεν θα είναι διαγωνιστική διαδικασία, απλώς θα χορηγηθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας στα κανάλια. Σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα το τίμημα για την προσωρινή άδεια, ενώ πρόσθεσε πως μπορούν να λάβουν άδεια και οι νέοι υπερθεματιστές.

Σκληρή απάντηση των δικαστικών ενώσεων

«Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών... Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις...» αναφέρει η Ενωση Δικαστών και
Εισαγγελέων
, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Παππά.

Αλιβιζάτος: Ξεπερνά κάθε όριο η δήλωση Γεροβασίλη

Σε συνέντευξή του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος είπε ότι θα συμβούλευε την κυβέρνηση να διαβάσει προσεκτικά την απόφαση του ΣτΕ.

«Οπωσδήποτε θα χρειστεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ ,αφού καταργηθεί η κρίσιμη ρύθμιση Παππά .Για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα , θα ήμουν εξαιρετικά φειδωλός πρίν διαβάσω την απόφαση του ΣτΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος.

Για τα όσα είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι «δεν είναι δήλωση κυβέρνησης, αλλά συνδικαλιστική και αυτό ξεπερνάει κάθε όριο». Ακόμα τόνισε ότι η δήλωση Γεροβασίλη σηματοδοτεί μια καινούργια φάση και θα καταγραφεί στις μαύρες σελίδες της ελληνικής δικαστικής ιστορίας. «Θυμίζει πώς αντιμετώπισαν αυταρχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν αποφάσεις του ΣτΕ», είπε ο κ. Αλιβιζάτος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Οκτ 2020 | 12:58

Το ΣτΕ ακυρώνει τον Μεγάλο Περίπατο - Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ 06 Οκτ 2020 | 16:50

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε δικαστή του ΣτΕ - Σε καραντίνα σύμβουλοι Επικρατείας

Ανιχνεύτηκε θετικός στον κορονοϊό 66χρονος, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος συμμετείχε στην Ολομέλεια

ΤΙ ΕΙΠΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΑΙ 23 Οκτ 2020 | 23:51

Κύπρος: Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση για το Βαρώσι ο Ερσίν Τατάρ

Ο Τατάρ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το Βαρώσι χαρακτηρίζοντάς την σωστή απόφαση με σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ 23 Οκτ 2020 | 23:37

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους: Τρεις Navtex για ασκήσεις από 27 έως 29 Οκτωβρίου

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, η Τουρκία βγάζει πλοία νοτιοανατολικά του Καστελόριζου με νέες Navtex

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 23 Οκτ 2020 | 21:41

Tη Δευτέρα, στην Αθήνα, η συνάντηση Ν. Δένδια - Σ. Λαβρόφ

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν "Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021"

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:27

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα στην Τουρκία για την παράνομη Navtex κοντά στο Καστελόριζο

O Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 23 Οκτ 2020 | 20:55

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 18% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Επτά στους 10 ανησυχούν για τις τουρκικές προκλήσεις

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 23 μονάδες διαφορά από τον Τσίπρα - Μεγάλη απόσταση και της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Οκτ 2020 | 19:53

Στόλτενμπεργκ: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία – Διαψεύδει η Αθήνα

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 19:40

28η Οκτωβρίου: Δεν πάει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης - "Φέτος ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό"

Δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Ο ΥΠΟΙΚ 23 Οκτ 2020 | 19:04

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα

Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η συζήτηση της πρότασης μομφής - Την Κυριακή η ψηφοφορία.

«ΔΕΝ ΕΠΕΥΛΟΓΗΣΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ» 23 Οκτ 2020 | 18:53

Χρυσή Αυγή - Εξαφανισμένος ο Παππάς: "Εμμένει σε αυτή την απόφαση", δηλώνει ο δικηγόρος του [Βίντεο]

Με τον καταδικασμένο σε 13 χρόνια κάθειρξη Χρήστο Παππά να παραμένει άφαντος, ο δικηγόρος του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής μίλησε στο MEGA.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ 23 Οκτ 2020 | 18:22

Τι φώναζαν μέσα στην κλούβα για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες- "Πουτ@@ Λεπενιώτη θα πεθάνεις" [Βίντεο]

Τα αισχρά συνθήματα που φώναζαν μέσα στην κλούβα καθ' οδόν για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες