
Σε νέα Navtex για την επέκταση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό.
Η Navtex αφορά το πλοίο Sanco Swift το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων για τις έρευνες που πραγματοποιεί στην περιοχή η ExxonMobil. Αναφέρεται σε "ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες" που θα πραγματοποιηθούν από το Sanco Swift, το οποίο υποστηρίζεται από το πλοίο Alexander 3. Η Navtex προβλέπει πλέον την επέκταση των ερευνών και έχει ισχύ "μέχρι νεωτέρας".
Επίσης προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 8 ναυτικά μίλια από την πρύμνη, διαφορετικά, 3 ναυτικά μίλια.
Η νέα Navtex, στέλνει το ερευνητικό πλοίο ακόμη πιο νότια, σε περιοχή Ελληνικής δικαιοδοσίας εντός των ενεργειακών οικοπέδων όπως αυτά είχαν χαραχτεί πριν χρόνια με προσεκτικό τρόπο. Όπου έχει απαιτηθεί, η Αθήνα έχει ζητήσει ήδη την άδεια από κράτη που έχουν οριακή αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται είναι πως υπάρχει ενεργειακό ενδιαφέρον και κάθε κίνηση που γίνεται στο θαλάσσιο πεδίο έχει προετοιμαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Αναλυτικά η Navtex:
ZCZC QA50
260900UTC NOV 22
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 916/22
IONIO PELAGOS
DYTIKA KAI NOTIODYTIKA NISOU KRITIS
ANAPTYKSI EKSOPLISMOY KAI SEISMIKES EREYNES
THA PRAGMATOPOIITHOYN APO TO PLOIO
‘SANCO SWIFT’.
RYMOYLKEI KALODIO 12 XILIOMETRON
KAI YPOSTIRIZETAI APO TO PLOIO ‘ALEXANDER 3’
APO 26 NOE 22 MECHRI NEOTERAS
STIN PERIOCHI POY PERIKLEIETAI APO TA STIGMATA:
35 11.58B – 021 41.68A
35 25.00B – 021 51.42A
34 41.67B – 023 32.88A
34 45.00B – 023 58.50A
34 38.42B – 024 03.15A
34 08.88B – 024 03.18A
33 59.30B – 023 57.12A
34 57.28B – 021 41.77A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS.
8 NM APO TIN PRIMNI,DIAFORETIKA 3NM
NNNN
Η επέκταση της περιοχής των σεισμικών ερευνών γίνεται ύστερα από αίτημα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, ο οποίος επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να έρθει ταχύτερα η στιγμή της ερευνητικής γεώτρησης που θα πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα επανεμφανίστηκαν στελέχη της αμερικανικής Chevron, η οποία φέρεται να εξετάζει την δυνατότητα εισόδου της μέσω εξαγοράς μεριδίου σε υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.
"Κάνουμε ότι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγει να δωσει κέρδος για την πατρίδα" δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή "Σήμερα" στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της "Καθημερινής" για επέκταση των ερευνών από την ExxοnMobil, στην περιοχή της Κρήτης.
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. "Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο", σημείωσε.
Από την πλευρά της η Τουρκία ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί σε περιοχές που ήδη έχουν συγκεντρωθεί και μελετηθεί τρισδιάστατα σεισμικά στοιχεία, κάτι που αφορά κυρίως περιοχές του Κόλπου της Αττάλειας αλλά και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται η περιοχή που δέσμευσε η προηγούμενη Navtex

Και η δεύτερη

Ο συνολικός χάρτης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr