
Νέα πολιτική θύελλα προκάλεσε η «διαφοροποίηση» Καμμένου από την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πιο «εμβληματικό» περιβάλλον στήριξης του Συμφώνου, τις ΗΠΑ, και κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις
Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος αντιπαρήλθε της κυβερνητικής γραμμής υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, γεγονός που θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού. Συνεχίζοντας πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Βουλγαρίας και σε μεταγενέστερο επίπεδο Σερβίας.
Σημειώνεται ότι μετά τις δηλώσεις Καμμένου, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε... "άδειασμα" του υπουργού Άμυνας μέσω διαρροής κυβερνητικών πηγών. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Κουμουτσάκος: Πρόκειται για πολιτική σχιζοφρένεια από την κυβέρνηση
Ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση ήταν ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος αναφορικά με τη στάση της στο ζήτημα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
Μεταξύ άλλων, τόνισε στον news247 πως "η ηγεσία των Σκοπίων πήρε τις αποφάσεις της, προχωρά τη διαδικασία στη Βουλή. Είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα διαμορφώνει συνθήκες μακράς πολιτικής αβεβαιότητας και περιορισμένης προβλεψιμότητας και για το μέλλον των Σκοπίων και για τη Συμφωνία.
Στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο διαφορετικές ερμηνείες για το δημοψήφισμα. Μία του κυρίου Καμμένου και μία του κυρίου Κοτζιά. Είναι ύβρις αυτό προς τον ελληνικό λαό, είναι σαν να μας λένε ηλίθιους.
Ο κ. Καμμένος έκανε ερμηνεία του αποτελέσματος πριν τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται για πολιτική σχιζοφρένεια".
Για στάση ΝΔ μετά και τη δήλωση Παπαδημούλη είπε: "Ας κάνει ψυχανάλυση στον κυβερνητικό του εταίρο ο Παπαδημούλης όχι στη ΝΔ".
Επανελαβε, τέλος, ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία.
Ερώτηση Κουμουτσάκου σε Κοτζιά: "Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;"
Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά κατέθεσε ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Καμμένος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλείται τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το οποίο -όπως αναφέρει ο ερωτών βουλευτής- ο υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις που αποτυπώνουν μια δική του, διαφορετική και παράλληλη πρόταση εξωτερικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κατάθεση "εναλλακτικού σχεδίου για τη συμφωνία των Πρεσπών" καθώς και για "αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια".
"Αυτά, τη στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και προετοιμάζεται η επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα", αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.
Σε συνέχεια αυτών, ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ δήλωσε ότι ευλόγως -όπως σημειώνει- τίθεται το ερώτημα "ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα" και ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει:
- "Αν είναι σε γνώση του η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;
- Αν ναι, από ποιον διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;
- Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί "αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια", βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;
- Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών;".
ΚΙΝΑΛ: Έχει εξουσιοδότηση ο υπουργός Άμυνας από τον πρωθυπουργό για όσα δήλωσε στις ΗΠΑ;
Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στο Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Κάμμένου, στις ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών και την αμυντική πολιτική της χώρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν αποτελούν θέσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Σήμερα "ο ταχυδρόμος χτύπησε δυο φορές". Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: Να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;».
«Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι' αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν, μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.
«Η κυβέρνηση είναι διασπασμένη και δεν υπάρχει συνοχή στο υπουργικό συμβούλιο» λέει η Ένωση Κεντρώων
Την έκπληξή της για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. Όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το σχέδιο του κ. Καμμένου για τα Βαλκάνια. Προφανώς, η κυβέρνηση είναι πια διασπασμένη και δεν υπάρχει συνοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, δεν μπορεί άλλο πλέον να βαδίσει με εσωτερική αντιπολίτευση στο χώρο των υπουργών του. Η εξωτερική πολιτική δεν σηκώνει πειράματα και όταν γίνεται με αυθαίρετες δηλώσεις υπουργών σε δημοσιογράφους, η χώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα».
Ποτάμι: Το νέο κυβερνητικό αλαλούμ
Η αλλοπρόσαλλη εικόνα της κυβέρνησης συνεχίζεται με τον κ.Καμμένο να καταθέτει πρόταση για αμυντικές συμμαχίες στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση στην οποία είναι Υπουργός 'Αμυνας, να τον αποδοκιμάζει, σημειώνει ο Δημήτρης Σκόδρας εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Το αλαλούμ συμπληρώνεται αν ληφθούν υπόψιν παλιότερες διθυραμβικές ανακοινώσεις για «την αδιαμφισβήτητη συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων», ενώ τώρα ο κ.Καμμένος προτείνει από αμερικανικό έδαφος ενέργειες «για να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια». Η κατάσταση θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα, καταλήγει.
φωτό αρχείου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr