Nέα σενάρια για σύγκρουση της κυβερνησης με τους δανειστες

Πολλαπλά μηνύματα στην κυβέρνηση για την νέα φάση συζητήσεων με τους πιστωτές και αιχμή το ασφαλιστικό. Καμπανάκι από Στουρνάρα. Η ομολογία Χουλιαράκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Nέα σενάρια για σύγκρουση της κυβερνησης με τους δανειστες

Το ασφαλιστικό θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στη σκληρή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα μετά τις γιορτές καθώς την Δευτέρα η κυβέρνηση θα αποστείλει την πρότασή της στους εκπροσώπους των δανειστών που επιστρέφουν στις 7 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Η αλλαγή του ασφαλιστικού θεωρείται και έχει διαμηνυθεί στην κυβέρνηση ότι είναι η κομβικότερη μεταρρύθμιση ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να μην εισέλθει η χώρα σε ένα νέο κύκλο διαμάχης με τους πιστωτές της.

Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χαρακτηρίζει άκρως επικίνδυνο το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση αλλά και η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία για το ασφαλιστικό. Και μάλιστα στο δημοσιονομικό σκέλος που αφορά το 2016.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές χαρακτηρίζει την ψήφιση του ασφαλιστικού ο Αλέξης Τσίπρας που επιμένει στα ισοδύναμα αντί της περικοπής συντάξεων

Οσον αφορά στον πρωθυπουργό αυτός σε συνέντευξή του στην Real News χαρακτηρίζει την ψήφιση του ασφαλιστικού « ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές» και εκτιμά ότι θα υπερψηφιστεί με περισσότερους ψήφος από τις 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενω για την αξιολόγηση λέει πως στόχος είναι να κλείσει πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Ενώ επαναλαμβάνει τα περί ισοδυνάμων αντί περικοπής των συντάξεων.

Στουρνάρας: Δεν θα αντέξει η οικονομία επανάληψη του 2015

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα υπογραμμίζει πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει επιτυχώς διαφορετικά η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει το 2016 να επαναληφθεί το σκηνικό του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει πως «σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση» καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους και τη Βουλή να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου με το οποίο υλοποιείται αυτή η συμφωνία δηλ. να ψηφίσει τα μέτρα.

« Μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψης αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία» προειδοποιεί ο κ. Στουρνάρας .

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση του ότι για μια σειρά λόγους πχ προσφυγικό, τρομοκρατία , Brexit, και τις ανοιχτές διαφωνίες Κομισιόν και ΕΚΤ, τώρα η ΕΕ είναι πολύ λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση.

Παραθέτει αναλυτικά τους λόγους και καταλήγει με την έμμεση προειδοποίηση ότι όλα αυτά «καθιστούν άκρως επικίνδυνη μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και μεταφορά τους σε συμβούλιο κορυφής».

Σήμα στο Μαξίμου και από τον Χουλιαράκη

Και ενώ ο διοικητής της ΤτΕ καλεί την βουλή να συνδράμει στην ολοκλήρωση των νομοθετικών πτυχών της συμφωνίας ο κ. Χουλιαράκης δηλώνει χωρίς περιστροφές πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία με τους Θεσμούς στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Χουλιαράκης αφού επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιδιώξει όσο το δυνατόν συντομότερα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τονίζει« Η ολοκλήρωση όμως της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία με τους θεσμούς στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού της νέας χρονιάς».

Αυτή η διευκρίνηση είναι κρίσιμη και μεταφράζεται ως αναγκαία μέτρα περικοπής των συντάξεων παρά την διαφορετική ρητορική των άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Αναπόφευκτη η νέα σύγκρουση Αθήνας πιστωτών λέει η Die Welt

Σύγκρουση της Αθήνας με τους δανειστές της εντός του 2016 όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης τον Απρίλιο ή λίγο αργότερα, βλέπει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και εκτιμά πως η Μέρκελ θα βρεθεί σε δυσχερή θέση γιατί χρειάζεται την Ελλάδα για το προσφυγικό.

«Το 2016 θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα και τους δανειστές της σε νέα σύγκρουση» γράφει η Die Welt και προσθέτει «Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από αυτό εξαρτώνται πολλά: μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί υπό αυτούς τους όρους στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αλλά και το πρακτορείο Bllomberg συνδέει το ασφαλιστικό και την εξέλιξη της αξιολόγησης με την πορεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ελλήνων καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 28 Ιαν 2022 | 11:13

Μάντζος - Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ: Ο Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο για το πολίτικο του ναυάγιο

"Με την πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο για το πολίτικο του ναυάγιο", σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 28 Ιαν 2022 | 10:12

Ξέσπασε ο Γεωργιάδης για την πρόταση μομφής: Είσαι ο Τσίπρας και μιλάς για καταστροφές μετά τη Μάνδρα και το Μάτι;

"Απονενοημένο διάβημα" του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Ιαν 2022 | 07:35

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα με το βλέμμα στον Ανδρουλάκη, τα γκάλοπ και τα εσωκομματικά "μαχαιρώματα"

Εφ’ όλης της ύλης η σύγκρουση στη Βουλή που ξεκινά το απόγευμα. Η στάση του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗΝ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ 27 Ιαν 2022 | 19:43

Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την πρόταση μομφής του Τσίπρα- Το είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Open

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στο Open ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 27 Ιαν 2022 | 13:43

Πρόταση μομφής: Τι είναι και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί - Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2022 | 13:18

Η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής: Κίνηση εντυπωσιασμού - Ο Τσίπρας βλέπει την πολιτική του απήχηση να φθίνει

"Το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση μομφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιαν 2022 | 12:33

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατάθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή: "Εχει έρθει η ώρα να φύγετε"

"Καταθέτω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Εχει έρθει η ώρα να φύγετε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 19:41

Και ο Σκουρλέτης κατά του Τσίπρα: Κατ'επίφαση δημοκρατική η πρότασή του - Συνιστά αποθέωση των μηχανισμών

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 10:28

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους και ταλαιπωρίας και ο κ. Μητσοτάκης απών - Οσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο

"Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.