
Επαναλαμβάνοντας την προκλητική για την Ελλάδα -και όχι μόνο- έκκληση που κάνει συχνά ο Ερντογάν και άλλοι τούρκοι ηγέτες, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έθεσε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, η οποία καθιέρωσε τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
"Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους πολέμους που ακολούθησαν, ορισμένες προϋποθέσεις είναι ασαφείς και μπορεί να έχουν θέσει το έδαφος για τις σημερινές συζητήσεις. Ένας από αυτούς είναι η Λωζάνη. Αλλά έχουν περάσει 100 χρόνια, πιστεύω ότι μπορούμε να καθίσουμε για να το συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε", είπε ο Ντονμέζ.
Σε συνέντευξή του στο Kanal 7, κατηγόρησε και πάλι την Αθήνα για εντάσεις στην περιοχή και για τη θαλάσσια διασυνοριακή διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.
"Αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας παγιδεύει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού, θα αφήσουν τα λάθη τους το συντομότερο δυνατό", είπε.
Σε "γραμμή" Ερντογάν
Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην "Γαλάζια Πατρίδα" όπως λέει. "Χτίζουμε μια ισχυρή αποτρεπτική υποδομή. Ως μέρος του στόχου μας να γίνουμε μια χώρα με γνώμονα την τεχνολογία, από την Γαλάζια πατρίδα έως τον κυβερνοχώρο και το διάστημα, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε όλους τους τομείς", έχει δηλώσει.
Ο τούρκος πρόεδρος είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2017 ενώπιον του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Η Άγκυρα θέλει...διάλογο
Την ίδια στιγμή, ιδιαιτέρως επιφυλακτική εμφανίζεται η Αθήνα στα συνεχή ανοίγματα της Άγκυρας σε ρητορικό επίπεδο, για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό της όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα της χώρα μας με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είχε προαναγγείλει από το τέλος Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κίνηση αυτή μπορεί να προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα αλλά οι τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σαφώς χαμηλότεροι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πως η Τουρκία μετά το διπλό χτύπημα που δέχθηκε με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τις τελευταίες προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. αρχίζει να αποκλιμακώνει την προκλητικότητα της απέναντι στην χώρα μας.
Ωστόσο η Αθήνα αναμένει συνέχεια από την γειτονική χώρα καθώς και άλλες φορές ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης αλλά μέσα σε σύντομο διάστημα επέστρεφε στον δρόμο των απειλών και των προκλήσεων.
Τα τελευταία 24ωρα διακινούνται σενάρια που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία που θέλουν τις διερευνητικές επαφές να ξεκινούν πριν από τις από τις 20 Ιανουαρίου. Αναλυτές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν είναι τυχαίο καθώς η Άγκυρα φαίνεται να επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την χώρα μας πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr