Νέες ακροβασίες μετά το σοκ από τα σκληρά μέτρα που έρχονται

Ο χειρότερος «εφιάλτης» των βουλευτών της συγκυβέρνησης φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα. Τα νέα μέτρα που έρχονται και οι αντιδράσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέες ακροβασίες μετά το σοκ από τα σκληρά μέτρα που έρχονται

Ο χειρότερος «εφιάλτης» των βουλευτών της συγκυβέρνησης φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την ενημέρωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα μέτρα της κυοφορούμενης συμφωνίας προκαλούν πραγματικό σοκ. Μείωση αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, «μαχαίρι» στις συντάξεις από το 2019, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, συμφωνία της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για τουλάχιστον 3 χρόνια και η λίστα συνεχίζεται.

Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα ενός ακόμη γύρου δυσβάσταχτων μέτρων, το οποίο ενδεχομένως να περάσουν από τη Βουλή και πριν το Πάσχα, ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιδίδονται σε ρητορικές ακροβασίες, επιχειρήσεις κατασκευής νέων αφηγημάτων, αποκαλυπτικές δηλώσεις αλλά και νέες αντιφάσεις που αποκαλύπτουν νέα αδιέξοδα.

Ακροβασίες και νέες δηλώσεις

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση, όλη την προηγούμενη περίοδο, αφήνει να διαρρεύσει ότι η παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ θα αφορά λιγνίτες και όχι υδροηλεκτρικές μονάδες, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος αποκάλυψε ότι η πώληση των μονάδων δεν θα αφορά μόνο τις λιγνιτικές παλαιού τύπου (που ούτως η άλλως θα βγουν εκτός λειτουργίας το 2021) αλλά και τις υδροηλεκτρικές. Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε κατηγορήσει τη... ΝΔ για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση.

«Κομμάτι της ΔΕΗ, όπως επιβεβαιώσε και ο Γ. Σταθάκης, θα πωληθεί. Το ζήτημα είναι μαζί με τα λιγνιτικά, που έχουν αρνητικό αποτύπωμα και πληρώνουμε και πρόστιμα -ξέρετε γιατί- θα πωληθούν μαζί και κάποιες υδροηλεκτρικές μονάδες. Θα πάρουν δηλαδή ένα βρώμικο και ένα καθαρό. Περιμένουμε να δούμε το πώς και το γιατί. Εγώ συμφωνώ με ένα κομμάτι από την εισήγηση του Σκουρλέτη, ότι θα πρέπει να παραμείνει ένα μεγάλο κομμάτι στο Δημόσιο και όταν θα έρθει η ώρα της ανάπτυξης, μαζί με τους Γάλλους, τους Γερμανούς, να έχει και η Ελλάδα ένα μερίδιο από τα κέρδη» σημείωσε ο Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στο ρ/φ σταθμό του Alpha.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης φαίνονται να βρίσκουν ή και να εφευρίσκουν τρόπους και αφηγήματα για να... ψηφίσουν τα μέτρα που θα έρθουν. «Θα ψηφίσω την απόφαση της κυβέρνησης. Έχω τα ερωτηματικά μου, δεν το κρύβω. Έχω το σφίξιμο της καρδιάς και του στομαχιού όπως όλοι οι αριστεροί, κάτι παίρνουν από τα σωθικά μας αυτές οι αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά είμαι μάχιμος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάω στο Άγιο Όρος» ανέφερε ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας.

«400.000 δικαιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Κυρίως συνταξιούχοι του παλιού ΤΕΒΕ. Αναγκαστήκαμε με λύπη μας να κάνουμε υποχωρήσεις», δήλωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στο ρ/φ «Παραπολιτικά», μετά τη συνάντηση που είχαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και πρόσθεσε: «Γίνεται ακόμα τελευταία στιγμή αγώνας μήπως μπορέσουμε και αντί να ξεκινήσουμε το ’19 να πάνε το ’20, δεν έχει κλείσει οριστικά. Νομίζω ότι αυτό που έγινε πολύ σαφές είναι ότι 2% μέτρα 2% αντίμετρα, τα αντίμετρα ήταν με σαφήνεια ξεκαθαρισμένο».

«Για όνομα του Θεού, λυπάμαι αλλά τι να κάνουμε όταν είσαι αδύναμος κρίκος; Όταν η Ολλανδία και η Γερμανία λένε ότι χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει και ανακηρύσσουμε χωρίς λόγο το ΔΝΤ σε μεγάλο διαπραγματευτικό παράγοντα που στην ουσία έχει να πληρώσει καιρό εκεί νομίζω έγιναν δυσκολίες και αναγκαστήκαμε και κάναμε υποχωρήσεις. Όχι δεν είμαι ευχαριστημένος, ευχαριστημένος δεν είναι κανένας αλλά ανάμεσα σε δύο κακά το λιγότερο κακό γιατί η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η αβεβαιότητα δεν είναι καλό πράγμα έπρεπε να σταματήσει και νομίζω θα σταματήσει», κατέληξε σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση του, ενώ ανέφερε πως η ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι «χάλυβας» και ψηφίσουν τα μέτρα.

Η ενημέρωση Τσακαλώτου και τα σκληρά μέτρα

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 6.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι μέχρι την άλλη Παρασκευή θα έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας έκαναν λόγο για αγώνα που δίνει η ομάδα διαπραγμάτευσης να ισχύσει η περικοπή στις συντάξεις από το 2020, ενώ ανέφερε πως η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε για πρώτη φορά, τα λεγόμενα αντίμετρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, φέρεται να έχουν κλειδώσει η μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και για τις επιχειρήσεις από 29% σε 26%. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ έχει συμφωνηθεί μείωση 200 εκατ. ευρώ, ενώ η Αθήνα πίεζε αρχικά για 800 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε πως γίνεται μια προσπάθεια να ισχύσουν οι περικοπές από το 2020, όμως το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει και επιμένουν να κλείσει από το 2019. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αφορά 400.000 συνταξιούχους. Η περικοπή αφορά το 25% με 30% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και το 6% των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες οι υπουργοί σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι έχει συμφωνηθεί πλήρης κάλυψη για 120.000 παιδιά χωρίς κοινωνικά κριτήρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. (Επιδόματα ακόμα και για πρώτο - δεύτερο παιδί).

Στα εργασιακά ο Τσακαλώτος περιορίστηκε να πει στους βουλευτές ότι στην κυβέρνηση δεν μπορούν να δεχθούν τις απαιτήσεις εργασιακού μεσαίωνα που ζητά το ΔΝΤ. Η συμφωνία στα εργασιακά φέρεται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μετά τη λήξη του προγράμματος (2018).


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 10 Αυγ 2020 | 15:02

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Έντονος προβληματισμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

O Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ 10 Αυγ 2020 | 11:55

Ραγκούσης για την τραγωδία στην Εύβοια: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, είπε συνειδητά ψέματα

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 17:12

Τσίπρας: Μια κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία

Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 04 Αυγ 2020 | 14:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 03 Αυγ 2020 | 16:25

"Σφαγή" Πολάκη - Τσακαλώτου: Έτσι θα ελεγχθούν και θα σπάσουν οι αρμοί της εξουσίας!

Mε ανάρτησή του στο Facebook o Παύλος Πολάκης στέλνει "χαιρετισμούς από τα Σφακιά" στον πρώην υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ 30 Ιουλ 2020 | 16:01

Διακοπές με λεφτά των φορολογουμένων η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής;- Η καταγγελία Πολάκη και η πληρωμένη απάντηση

Τι απαντά η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής στις καταγγελίες Πολάκη ότι κάνει τσάμπα διακοπές με λεφτά των φορολογουμένων