Νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό για το άρθρο 86 για την Ευθύνη Υπουργών

«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να βάζει η ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

nees-fwties-sto-politiko-skiniko-gia-to-arthro-86
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να βάζει η ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να διαχωρίσει από τα υπουργικά καθήκοντα το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ με το σκεπτικό αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση επέστρεψε στην Δικαιοσύνη τον φάκελο Novartis.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αναφερόμενος στην κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι η δωροδοκία είναι αδίκημα που προκαλείται όταν ο δράστης εκτελεί την πράξη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, διαφορετικά δεν είναι αξιόποινη πράξη. «Αυτό θέλετε να γίνει;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε δε ότι οι ερμηνευτικές πράξεις είναι επικίνδυνες επειδή μπορούν να στραγγαλίσουν ατομικά δικαιώματα

Απαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος συνέδεσε την ερμηνευτική δήλωση, με τη βούληση του κόμματος του να μην παραγραφούν αδικήματα στην υπόθεση Novartis.  Επικαλούμενος και τα Συντάγματα της Ευρώπης ανέφερε ότι υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στα αδικήματα που συνδέονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων «Για αυτές τις πράξεις και για να προστατευθούν οι υπουργοί προβλέπεται ένα φίλτρο ανάμεσα στην κατηγορία και το ποινικό δικαστήριο» είπε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η δωροδοκία δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα και υποστήριξε ότι η ερμηνευτική δήλωση έχει στόχο να μην κάνει κανείς χρήση του χρυσού αλεξίπτωτου της παραγραφής.

Στον Γιώργο Κατρούγκαλο απάντησε με αυστηρότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και υπογράμμισε ότι με την ερμηνευτική του δήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι ήταν αντισυνταγματικός ο τρόπος που ο Τσίπρας έστησε τις δέκα κάλπες για την υπόθεση Novartis.

“Eπιχειρείτε να το κάνετε και με αναδρομική ισχύ ακριβώς για να καλύψετε τις μεθοδεύσεις σας» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να υποδείξει με αυτό τον τρόπο στην Δικαιοσύνη να εξετάσει το θέμα επειδή είναι λυμένο συνταγματικά. Σημείωσε επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραβιάζει το άρθρο 7 του Συντάγματος για την αναδρομικότητα.

Θέλοντας δε να αντικρούσει τα επιχειρήματα Κατρούγκαλου τον προκάλεσε να απαντήσει γιατί δεν είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού να τα πιάνει και είναι αντίθετα να ζημιώνει τη χώρα.

«Τα παραδείγματα αυτά γελοιοποιούν τα επιχειρήματα σας» τόνισε και τον προκάλεσε εκ νέου να απαντήσει αν είναι μέσα στα καθήκοντα ενός υπουργού να υποκλέπτει τις τηλεφωνικές συνομιλίες (βλ. Πολάκης – Στουρνάρας).

Και κατέληξε «Η δημαγωγία οδηγεί σε καταστάσεις που ούτε οι δημαγωγοί μπορούν να ελέγξουν».

Την κατάργηση ολόκληρου του άρθρου 86 ζήτησε το ΚΚΕ διά του Γιάννη Γκιόκα.  Ο εισηγητής  υπενθύμισε δε ότι αυτή ήταν στο παρελθόν και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε την πλήρη κατάργηση του και όχι οι ερμηνευτικές δηλώσεις που προωθεί τώρα.

Την πλήρη κατάργηση του άρθρου ζήτησε και ο Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

 

 

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook