Νέες πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα λόγω Ιταλίας

Σοβαρές πιέσεις τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και στα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η συνεχιζόμενη κόντρα ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέες πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα λόγω Ιταλίας

Σοβαρές πιέσεις τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και στα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η συνεχιζόμενη κόντρα ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για το θέμα του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας, καθώς οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα φαίνεται ότι... επηρεάζουν και τα ελληνικά τεκταινόμενα.

Έτσι, από το πρωί αναταράξεις υφίσταται το ελληνικό χρηματιστήριο με νέο "σφυροκόπημα" στις τραπεζικές μετοχές. Χαμηλότερα των 650 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τις απώλειες στο 1,95% (στις 14:45), με τον Δείκτη Τραπεζών να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες και χάνοντας ενδοσυνεδριακά το όριο των 500 μονάδων, αλλά και με τον FTSE25 σταθερά σε επίπεδα κάτω από τις 1.720 μονάδες. Στα 32,5 εκατ. ο τζίρος στις 15:00.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για την έκβαση της κόντρας της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες προκαλούν νέες πιέσεις στα ιταλικά ομολόγα συμπαρασύροντας και τα... ελληνικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα άνοδο 2,5% ή εννέα μονάδων βάσης, στο 3,51%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να ενισχύεται και να φτάνει στο 4,6%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδος είναι στο 3,639%. Και τα δύο σημειώνουν άνοδο περί τις 3 μονάδες βάσης.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα αναμένεται να δοκιμάσει τα νεύρα τόσο των αγορών όσο και των πολιτικών. Και τούτο, εν μέσω φόβων για μια νέα τραπεζική κρίση, που ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα βάζοντας στο κάδρο εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, δύο περιπτώσεις με το ίδιο σύμπτωμα αλλά διαφορετικά αίτια όπως επισημαίνει η Handelsblatt.

Σαλβίνι: Δεν θα υποχωρήσουμε στην πίεση της αγοράς

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα πως η κυβέρνησή του δεν θα υποχρήσει στις πιέσεις της αγοράς και θα υποστηρίξει τον οικονομικό της σχεδιασμό.

Επιτέθηκε στον Τζορτζ Σόρος λέγοντας ότι «οι κερδοσκόποι όπως ο Σόρος έχουν στοιχηματίσει στην κατάρρευση της Ιταλίας για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές υγιείς επιχειρήσεις και υπάρχουν πολλοί από αυτούς, βρίσκονται σε αυτή την χώρα».

«Εάν κάποιος είχε κακές σκέψεις, θα πίστευε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν την Ιταλία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Η Ιταλία αναπτύσσεται με προβληματικό τρόπο

Η Ιταλία αναπτύσσει την οικονομία της κατά τρόπο προβληματικό όχι τώρα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. «Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στο ότι δεν υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις με μακροχρόνια θετικές επιπτώσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από την άλλη πλευρά η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο απόγειο της κρίσης, τη διετία 2011- 2012.

Handelsblatt: Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα - Ιταλία

O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες σχολιάζει η Handelsblatt.

«Σύμπτωμα δυο διαφορετικών αιτιών»

«Οι απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτελεί σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών» τονίζει η Handelsblatt και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων ενώ στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Μαζί, αυτά, τροφοδοτούν τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» επισημαίνει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρείται ότι βρίσκονται μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα – ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης – πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%.

«Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους, τα θεσμικά όργανα θέλουν τώρα να επιταχύνουν με πιο επιθετικό τρόπο τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας πως «θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021, σε 35-40 δισ. ευρώ… ».

«Προβληματισμένοι οι επενδυτές»

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, πιο πρόσφατα στα τέλη του 2015. Οι επανειλημμένες εισφορές κεφαλαίου θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις μετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης τραπεζών της Αθήνας έχει ήδη χάσει περίπου το 60%.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ήδη σε ένα σχέδιο ανακούφισης για τις τράπεζες. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Είναι σαφές ότι, σύμφωνα με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ, δεν υπάρχει πλέον μια bad bank που θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και θα αγοράζει επισφαλή δάνεια από τράπεζες, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλάνο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες, των οποίων τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στα τέλη του 2017 σε 86 δισ. ευρώ και τώρα είναι μόνο 40 δισ. ευρώ.

Οσο για την Ιταλία, ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας, τονίζεται στο άρθρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΓΙΑΤΙ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 04 Δεκ 2020 | 12:57

Ενόχληση στη Γερμανία για την άσκηση "Μέδουσα" με τη Γαλλία - Handelsblatt: Η Ελλάδα απομακρύνεται από εμάς

Στην κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου σε συνεργασία με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις, αναφέρεται η Handelsblatt.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 04 Δεκ 2020 | 10:51

Έπαθε "Μπάντεν Μπάντεν" ο Τσιτσιπάς - Σάλος στο Twitter από την ατάκα: "Κάποιος πρέπει να χτίσει ένα Harrods στην Ελλάδα"

Η αγνή και αυθόρμητη επιθυμία του Στέφανου Τσιτσιπά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους χιλιάδες θαυμαστές του κυρίως από την Ελλάδα.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ 03 Δεκ 2020 | 20:30

Διαστρεβλώνει τα πάντα ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο

Επιμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο - Νέες κατηγορίες σε Ελλάδα - Κύπρο

ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ θανάτων στην Ιταλία από την αρχή της πανδημίας - 993 νεκροί σε μία μόνο μέρα

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 58.038 άνθρωποι.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 03 Δεκ 2020 | 15:27

Κορονοϊος: Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας - Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Ευρωπαίοι

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας του κορονοϊού

ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 03 Δεκ 2020 | 14:26

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα εμβολιάζονται 2,1 εκατ. Έλληνες τον μήνα σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα

Πώς θα γίνει ο δωρεάν εμβολιασμός, ποιοι θα έχουν προτεραιότητα, ο στόχος για 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Ο ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ 02 Δεκ 2020 | 19:35

Μήνυμα ΠΟΥ στην Ελλάδα: Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι εδώ - Λίγη υπομονή ακόμη, μην εφησυχάζετε

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι εδώ ανέφερε στο μήνυμά του προς της Ελλάδα ο Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ

ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 02 Δεκ 2020 | 18:38

Κορονοϊός: Γροθιά στο στομάχι οι φωτογραφίες του Reuters για τις κηδείες στην Ελλάδα - Σελοφάν στα φέρετρα και στολές

Μεταξύ άλλων, ο κορονοϊός επέφερε μεγάλες αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το πένθος κατά τη διάρκεια της κηδείας.

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ 02 Δεκ 2020 | 12:43

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα- Απαντούν Δημόπουλος- Μανωλόπουλος

Η έγκριση των εμβολίων για τον κορονοϊό είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα και σύντομα τα εμβόλια θα έρθουν και στην Ελλάδα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ 17,5 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 02 Δεκ 2020 | 12:18

Μητσοτάκης: "Μικρός άθλος" η αντοχή του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου εν μέσω πανδημίας

Στόχος, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι "η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει". Η ομιλία στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

ΑΠΟ 2022 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 01 Δεκ 2020 | 12:55

ΟΟΣΑ: Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 αλλά ανάπτυξη...μόλις 0,9%

Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προβλέπει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.