Νέο φρούτο: Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν την ΕΡΤ μέσα από τα social media

Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ διαμαρτύρονται που δεν παίζουν τα ρεπορτάζ τους και καταγγέλλουν την επιχείρηση μέσα από τα social media

Εμμανουήλ Δετοράκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΕΤΟΡΑΚΗς
nikolara

Νέο φρούτο έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στην πολύπαθη ΕΡΤ. Τώρα πλέον, στην κρατική τηλεόραση, όπου ως γνωστόν όλα επιτρέπονται λόγω μονιμότητας, οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι επιτρέπεται να καταγγέλλεται η επιχείρηση και οι προϊστάμενοι των διαφόρων τμημάτων, επειδή δεν βλέπουν τα ρεπορτάζ τους να παίζονται.

Τελευταίο κρούσμα η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα, ειδική γραμματέα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ που κατήγγειλε με ανάρτησή της στο facebook, ότι "κόπηκε" χωρίς εξήγηση και αντικαταστάθηκε από άλλο, το ρεπορτάζ το οποίο είχε κάνει η ίδια, για το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής "Ειδικές Αποστολές".

Τι αφορούσε το ρεπορτάζ; Το γνωστό content moderation, τη διαχείριση περιεχομένου δηλαδή στα social media και τις πολιτικές του facebook για παράδειγμα, που κόβει αναρτήσεις και κατεβάζει λογαριασμούς ως ποινή, αν κρίνει ότι περιέχουν αναφορές ή προπαγανδίζουν τη βία και τον ρατσισμό. Όπως συνέβη πρόσφατα με αναρτήσεις της Ελενας Ακρίτα και άλλων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.

"Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά" τονίζει η Μάχη Νικολάρα.

Απορία ν.1 : Από πότε ένα Μέσο Ενημέρωσης οφείλει να ενημερώνει τους συντάκτες γιατί κόπηκε το κομμάτι τους, το ρεπορτάζ τους ή το βίντεό τους; Αν δηλαδή είναι κακογραμμένο, έχει λάθος προσέγγιση ή είναι κακό ρεπορτάζ, οι προϊστάμενοι, οι αρχισυντάκτες ή οι διευθυντές, θα πρέπει να δίνουν γραπτές εξηγήσεις; Πού συμβαίνει αυτό; Από πότε ό,τι γράφει, μοντάρει ή δημιουργεί ένας δημοσιογράφος σε οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης, οφείλει να δημοσιεύεται; Τι δουλειά κάνουν οι αρχισυντάκτες; Τον τροχονόμο;

Νέο φρούτο: Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν την ΕΡΤ μέσα από τα social media

Υπάρχει πολιτικός δάκτυλος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια η κ. Νικολάρα πάντως εντοπίζει "πολιτικό δάκτυλο" πίσω από την απόφαση των προϊσταμένων της να μην προβάλουν το ρεπορτάζ της:

"Έχω τις υποψίες μου βέβαια, για τους πραγματικούς λόγους που κόπηκε όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα που θα αναφέρω παρακάτω. Άλλωστε, τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, γνωρίζω και για το φόβο και για την άγνοια και για τον υπερβάλλοντα ζήλο και για την προκατάληψη που σκιάζουν τα γραφεία όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις" υπογραμμίζει.

Απορία ν.2: Από πότε οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν το μέσο στο οποίο δουλεύουν και συνεχίζουν μετά να εργάζονται σαν να μην συνέβη τίποτα; Προφανώς όταν καταγγέλλεις το Μέσο στο οποίο δουλεύεις και του αποδίδεις ευθύνες λογοκρισίας, μετά παραιτείσαι. Όπως για παράδειγμα έκανε η κ. Ακρίτα. Κατήγγειλε τα Νέα για λογοκρισία και μετά φυσικά παραιτήθηκε.

Το "κομμένο" ρεπορτάζ της Μάχης Νικολάρα, γράφει η Αυγή, περιλάμβανε δηλώσεις από πλήθος ανθρώπων που υπέστησαν αποκλεισμό από το Facebook και το Instagram, όπως τη φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Eurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη και τον Κωνσταντίνο Πουλή από το The Press Project για τις αναρτήσεις τους γύρω από την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, τον ράπερ Νέγρος του Μοριά, τον υπεύθυνο social media της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση Βασίλη Μπίμπα για την ανάρτηση του φωτισμού του κτιρίου με το πρόσωπο του Ζακ Κωστόπουλου. Στο ρεπορτάζ ανέλυαν για τη διεθνή διάσταση του θέματος, ο αν. καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης και συγγραφέας του βιβλίου αναφοράς "Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου" Νίκος Σμυρναίος και ο ερευνητής Χάρης Παπαευαγγέλλου, ενώ συμμετείχε και η επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τoυ Get The Trolls Out.

Απορία ν.3: Ομολογούμε την άγνοιά μας για τις απόψεις του ράπερ Νέγρος του Μοριά. Ζητούμε συγνώμη, θα επανορθώσουμε. Μήπως όμως κρίθηκε ότι το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου ήταν πολιτική προπαγάνδα και δεν τηρούσε τις αρχές του πλουραλισμού, της πολυφωνίας και της παρουσίασης όλων των απόψεων; Μήπως κρίθηκε ότι το ρεπορτάζ ήταν προπαγανδιστικού χαρακτήρα και πολιτικά κατευθυνόμενο; Δεν το γνωρίζουμε, άλλωστε δεν το έχουμε δει, αλλά αν έτσι κρίθηκε, ορθώς δεν προβλήθηκε.

Αλλωστε η ίδια η δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι αυτό δεν είναι το πρώτο ρεπορτάζ που κόβεται τελευταία στιγμή. Την τελευταία στιγμή κόπηκε και ένα άλλο δικό της ρεπορτάζ για την αστυνομική βία, ενώ εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν παίξει τουλάχιστον άλλα δύο για τα οποία ζητήθηκε να συμπληρωθούν από τις θέσεις των αρμόδιων υπουργών και έκτοτε παραμένουν στο συρτάρι. Η ίδια δηλαδή ομολογεί ότι δεν έπαιξαν τα ρεπορτάζ της γιατί δεν φιλοξενούσαν όλες τις απόψεις- στην συγκεκριμένη περίπτωση τις απόψεις των αρμοδίων υπουργών- όπως οφείλει να κάνει ένα πλήρες ρεπορτάζ, ειδικά στην κρατική τηλεόραση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολιτική στόχευση της διαμαρτυρίας της δημοσιογράφου φαίνεται και από την κατάληξη της ανάρτησής της:

Αφού υπογραμμίζει ότι δεν έχει λάβει εδώ και μια βδομάδα καμία απάντηση για το αν, πότε και με ποιες αλλαγές θα παίξει το ρεπορτάζ, η Μάχη Νικολάρα καταλήγει: "Οπότε είπα να το βγάλω από μέσα μου και να καθησυχάσω και εκείνους τους ευαίσθητους βουλευτές ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν στη Βουλή για να ζητήσουν από την ΕΡΤ να ελέγχει το περιεχόμενο των εκπομπών. Το κάνει ήδη από μόνη της".

Σχόλιο: Οι βουλευτές πολύ κακώς (γιατί δεν είναι η δουλειά τους) ζητούν εξηγήσεις για ρεπορτάζ (πόσο μάλλον για τραγούδια) που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ. Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους και δεν έχουν προϊσταμένους τους βουλευτές. Αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ, οι προϊστάμενοι και οι αρχισυντάκτες της κ. Νικολάρα δηλαδή, θα ελέγχουν το περιεχόμενο των εκπομπών και των ρεπορτάζ; Θα μπορούσε να παίξει μήπως και ένα βίντεο- αφιέρωμα στους αγώνες του Κουφοντίνα; Όχι προφανώς. Θα γινόταν έλεγχος και θα κοβόταν…Αυτονόητο δεν είναι;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΤΟ TWITTER 05 Μαϊ 2021 | 20:13

Ματίνα Παγώνη: Viral η εμφάνισή της στην ΕΡΤ – Έκανε παρατήρηση στον Ρένο Χαραλαμπίδη για το μουστάκι του [βίντεο]

Οι στιλιστικές επιλογές της Ματίνας Παγώνη και ο αστείος διάλογος με τον Ρένο Χαραλαμπίδη.

ΣΤΟ FACEBOOK 03 Μαϊ 2021 | 18:04

Το επικό βίντεο της Φίνος Φιλμς για την εστίαση που άνοιξε ξανά

Για το άνοιγμα της εστίασης έκανε ξεχωριστή αναφορά η "Φίνος Φιλμ" με ένα βίντεο με πολλούς παλιούς αγαπημένους πρωταγωνιστές.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 29 Απρ 2021 | 18:50

Η Έλενα Ακρίτα επιστρέφει στο Facebook πιο καυστική από ποτέ - Viral η πρώτη ανάρτηση για τον Γιάννη Λαγό

Mετά από έναν μήνα αποκλεισμού από το Facebook, η Έλενα Ακρίτα επέστρεψε στις αναρτήσεις στο Facebook.

VIRAL ΑΝΑΡΤΗΣΗ 29 Απρ 2021 | 16:12

Viral η ιστορία απόλυτης τρέλας στα ΚΕΠ: "Υπάλληλος ΚΕΠ μού ζήτησε να πάρω τηλέφωνο μπροστά του για να κλείσω ραντεβού"

Αστείρευτη η ελληνική γραφειοκρατία - Πρωταγωνιστής υπάλληλος ΚΕΠ και η προσπάθεια πολίτη να εκδώσει γνήσιο υπογραφής

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 29 Απρ 2021 | 15:20

Χατζής και Παπαχρήστος στο πλευρό του Βαξεβάνη για την υπόθεση Φουρθιώτη: Η Πολιτεία να προστατεύσει τους δημοσιογράφους

Γιώργος Παπαχρήστος και Τάκης Χατζής επαινούν τη συμβολή του Κώστα Βαξεβάνη στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη

ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ CHAOS 29 Απρ 2021 | 14:30

Εντεκάχρονος έδωσε το χαρτζιλίκι του για να χρηματοδοτήσει το ελληνικό υπερ-αυτοκίνητο

Ενα 11χρονο αγοράκι, ο Γιώργος Τσαμπουράκης, δώρισε το χαρτζιλίκι του για να χρηματοδοτήσει το ελληνικό υπερ-αυτοκίνητο.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ 29 Απρ 2021 | 12:44

Ο Νίκος Μαστοράκης έγινε 80 ετών και κάνει απολογισμό: Εκανα λάθη που ίσως είναι σημαντικά…

Ο Νίκος Μαστοράκης έγινε 80 ετών και κάνει απολογισμό με μια ανάρτηση στο facebook

ΑΤΜΙΖΕ ΚΑΙ ΕΠΙΝΕ ΑΛΚΟΟΛ 28 Απρ 2021 | 10:52

Η γυναίκα που σκότωσε τον ομογενή αστυνομικό Τσάκο έλεγε "f@ck the police" κι έπινε σφηνάκια λίγες ώρες πριν

Η 32χρονη γυναίκα που παρέσυρε και σκότωσε τον 43χρονο ομογενή αστυνομικό, λίγες ώρες πρίν από το δυστύχημα, έκανε live streaming στο facebook

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ 27 Απρ 2021 | 16:13

Πέθανε ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος.

"ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ" 25 Απρ 2021 | 16:56

Η Ραχήλ Μακρή σε ντουέτο-έκπληξη με τον Τριαντάφυλλο: "Ο φίλος μου είναι καλό παιδί και μάγκας"

Με ανάρτησή της η Ραχήλ Μακρή στηρίζει τον Τριαντάφυλλο αποκαλώντάς τον καλό παιδί και μάγκα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Απρ 2021 | 23:03

To Facebook μπλόκαρε τον Νίκο Κοτζιά - Η αντίδραση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ

Τιμωρία από το facebook ενημέρωσε πως δέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς ποινή του επιβλήθηκε

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 21 Απρ 2021 | 11:27

Πέθανε ο πατέρας του Χάρη Θεοχάρη: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός από τον υπουργό Τουρισμού

Την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου προσώπου βιώνει ο Χάρης Θεοχάρης. Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι ο πατέρας του "έφυγε".