Νέο «καμπανάκι» Βίτσα για προσφυγικό: Θα περάσουμε δύσκολα

Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών δήλωσε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέο «καμπανάκι» Βίτσα για προσφυγικό: Θα περάσουμε δύσκολα

Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία, διεμήνυσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.

«Έχω πλήρη επίγνωση γι αυτό» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει μια αύξηση των ροών το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο έφτασαν τις 6.632, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν υπάρξει στα χερσαία σύνορα της χώρας. Όπως επισήμανε ο υπουργός, ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία θέματα: πρώτον, πώς κινητοποιείται η ΕΕ «δεδομένου ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μηνών», δεύτερον, με ποιους τρόπους θα δημιουργηθούν δίαυλοι με τη γείτονα χώρα «ώστε να λάβει κι αυτή τα μέτρα της όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα» και τρίτον, να μην αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή σηκώνοντας τα χέρια ψηλά ή δρώντας με κατεπείγουσα λογική.

Πάντως, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ότι υπήρξε μείωση των ροών τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ιδίως στα χερσαία σύνορα, κάτι το οποίο -όπως είπε- παρακολουθούμε και με τη βοήθεια της ΕΕ προσπαθούμε να εκτιμήσουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση το να ανοίγουμε καινούργια καμπ παντού, παρά αυτό που θα γίνει να είναι σταθερό βάσει του προγράμματος που υπάρχει σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς.

«Με ταχύτητα, επιμονή και υπομονή θα λύσουμε και το επιπλέον ζήτημα, αλλά το βασικότερο είναι να μειωθούν οι ροές» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κι έκανε σαφές πως δεν θα επηρεαστεί από τη φωτογραφία ενός site, που έχει ως ρόλο να απευθυνθεί κυρίως σε έναν κόσμο που δεν αντιμετωπίζει το Προσφυγικό.

Πάτρα - «Το πρόβλημα υπάρχει τώρα και θα το λύσουμε τώρα»

Σχετικώς με το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα, ο κ. Βίτσας αφού ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα δεχθεί αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Αχαΐας, σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση στην Πάτρα πρέπει να σταματήσει». Τόνισε ότι πριν γίνει η δολοφονία, είχαν απομακρυνθεί από τις δομές της Πάτρας 260 άτομα. «Όμως, έχουμε και νέα φαινόμενα και αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε» είπε. Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης, ότι αύριο θα μεταβεί στην πόλη κλιμάκιο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Εξήγησε ότι ήδη έχει γίνει μια συζήτηση σε σχέση με τον γεωγραφικό αποκλεισμό, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος θα έλεγε μεν με ευκολία ότι «μπορούμε να κάνουμε γεωγραφικό περιορισμό στα σημεία εισόδου», αν και δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαιτέρως θετικός με αυτό. Όπως εξήγησε επ' αυτού, θα πρέπει να εξετασθεί το γεγονός όταν κάποιος έχει χαρτί αιτούντος άσυλο δεν μπορείς να του υποδείξεις πού θα πάει.

«Λαμβάνω όλα αυτά υπόψη μου, όπως και το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για έναν σταθερό τρόπο προστασίας του λιμανιού απαιτεί ένα χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί» είπε ο κ. Βίτσας, αλλά κατέληξε επισημαίνοντας: «Το πρόβλημα υπάρχει τώρα και μια και υπάρχει τώρα, θα το λύσουμε τώρα».

«Δεν μας καθησυχάσετε για ό,τι συμβαίνει στην Αχαΐα. Περιγράψατε ένα πλάνο που δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην κατάσταση που βιώνει η Πάτρα» σχολίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ). Ο Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) ανέφερε ότι ο υπουργός κατέληξε σε μια κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση στην Πάτρα και κατήγγειλε ότι στους καταυλισμούς και εντός του λιμανιού της πόλης υπάρχουν συμμορίες που έχουν ως στόχο να ελέγξουν την διέλευση των προσφύγων και των αντικανονικών μεταναστών προς το λιμάνι. «Όσοι δεν το βλέπουν, παραβιάζουν την κοινή λογική» είπε.

Ο νόμος θα λειτουργήσει αμέσως

Για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν επί διατάξεων του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως είναι σαφές ότι ένας νόμος δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης και της πολιτικής επί της διαχείρισης του ζητήματος, αλλά θέτει το νομοθετικό πλαίσιο και διευκολύνει προσφέροντας τα εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση, δεσμέυτηκε ότι την επόμενη μέρα της ψήφισής του, θα είναι έτοιμα τα κανονιστικά διατάγματα, ώστε να λειτουργεί ο νόμος ενώ θα ετοιμαστεί και η ΚΥΑ, η οποία θα διαμορφώνει τα συντονιστικά θέματα ανά νησί και συγχρόνως θα διαμορφώνει το πρώτο στάδιο ενός μηχανισμού αποζημιώσεων, ώστε να δίνονται με ταχύτητα οι αποζημιώσεις καταρχήν στις περιοχές γύρω από τα πέντε νησιά. Ακόμη λαμβάνονται διοικητικά μέτρα, όπως η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων στο άσυλο και στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής που έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, ενημέρωσε ότι από τις 12 που είναι σήμερα οι επιτροπές προσφυγών, θα γίνουν 20 και θα αναπροσανατολιστούν οι υπάρχουσες στα νησιά.

Διευκρινήσεις

Απαντώντας σε σχετικά σχόλια του βουλευτή του Ποταμιού, ο κ. Βίτσας, διευκρίνισε ότι δεν προκαλούνται από τον νόμο ταυτόχρονες και παράλληλες διαδικασίες ασύλου, ενώ αλλάζουν προς το καλύτερο οι συνθήκες κράτησης και προστίθενται ρυθμίσεις για νομικά και ιατρικά θέματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, ο κ. Βίτσας επανήλθε στο θέμα που ανέκυψε όταν δήλωσε με αιχμή τα επεισόδια στη Λέσβο. «Είναι θεμιτός ο αντιπολιτευτικός διάλογος και το να προσπαθείς να κερδίσεις πόντους από το υπαρκτό πρόβλημα στη Λέσβο. Προσέξτε, όμως. Αν αυτό το πράγμα τραβάει ως το τέλος, μήπως δεν υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις αυτού που το κάνει, αλλά κάποιων άλλων, φασιστικών ομάδων» είπε και σημείωσε ότι μικρές ομάδες νεοφασιστών ήταν αυτοί που έκαναν τα επεισόδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι απευθύνθηκε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνον στη ΝΔ και το ΚΚΕ, που είχε κατονομάσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και επισήμανε «δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις υπεράνω κριτικής, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΔ: «Λαϊκίστικα τσιτάτα» τρέφουν τον ακροδεξιό λόγο

Παίρνοντας τον λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπληροφορούν για τις θέσεις της ΝΔ, εξηγώντας πως είναι αδιανόητο να θέτουν ερωτήματα αν σέβεται η ΝΔ τη Συνθήκη της Γενεύης, όταν η ίδια το 2011, δημιούργησε την ελληνική υπηρεσία ασύλου. Μάλιστα, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τότε δεν ψήφισε τον σχετικό νόμο σε μία λογική «να τα αφήνουμε όλα ελεύθερα» και βάσει διαφόρων ιδεοληψιών. «Οι πολιτικές της ΝΔ το αποδεικνύουν» είπε και ξεκαθάρισε «σχετικά με παραπληροφόρηση που γίνεται» ότι το κόμμα του συμφωνεί με την κατάργηση της ενδικοφανούς προσφυγής, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τονίζοντας: «Κανένας δεν στερεί την πρόσβαση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Και ο έλεγχος των αποφάσεων της διοίκησης από τα Διοικητικά Δικαστήρια παραμένει ισχυρός». Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε, εξάλλου, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «αποφεύγουν λαϊκίστικα τσιτάτα» σύμφωνα με τα οποία «η άλλη μεταναστευτική πολιτική είναι να τους πνίγουμε», διότι -όπως είπε- «τρέφουν τον μύλο των ακραίων ιδεολογιών».

«Έγινε εποικοδομητική συζήτηση και το επίπεδο ήταν καλό» είπε ο Γ. Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ) και απαυθυνόμενος προς τον κ. Βαρβιτσιώτη ανέφερε: «Μη βάζετε το χέρι στη φωτιά γι άλλα στελέχη της ΝΔ, γιατί στον δημόσιο λόγο τους είναι αυτοί που ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και με τη στάση τους και τις πρακτικές τους το κάνουν συνειδητά γιατί αποσκοπούν σε μικροπολιτική τακτική ψαρέματος σε θολά νερά».

«Οι τοποθετήσεις του υπουργού δεν αλλάζουν τη θέση μας» ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), η οποία σημείωσε προς τον κ. Βίτσα ότι όταν αναφέρθηκε σε 20.000 απελάσεις, επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ενώ αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει το σύνολο και το μεγαλύτερο ποσοστό του αφορά Αλβανούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 13:49

Σκέρτσος: Αποδίδει η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Σε 45 ημέρες εμβολιάστηκαν 220.000 άνω των 60 ετών

"Τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό".

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 17 Ιαν 2022 | 12:34

Ανοιχτή δυσαρέσκεια Μαξίμου για Κύρτσο: Ολοι καταλαβαίνουμε ποιες ειναι οι επιδιώξεις του...

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι είπε για Γ. Κύρτσο, πανδημία και Π. Πολάκη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 11:28

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Ο κ. Πλεύρης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, ενώ είπε πως ήδη αυτό γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Ιαν 2022 | 08:28

Βράβευση Παπανδρέου στην Αγκυρα με τον Ζουλφού Λιβανελί - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Γ. Παπανδρέου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Πρεμιέρα για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων την άλλη εβδομάδα

Οι τρεις λόγοι που χαρακτηρίζεται κομβική η εβδομάδα. Μερική χαλάρωση μέτρων, ανησυχία για ενδοσχολική μετάδοση και η επιβολή των προστίμων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 17 Ιαν 2022 | 06:46

Μητσοτάκης: Ο Αλέκος Φασιανός σφράγισε για δεκαετίες μία αισθητική που γεννούσε γνήσιο και πλούσιο συναίσθημα

"Η Ελλάδα δεν έχει πια μαζί της έναν μεγάλο καλλιτέχνη που χάρισε απλόχερα χρώμα στην καθημερινότητά της. Έναν ζωγράφο, αληθινό ποιητή", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 Ιαν 2022 | 20:13

Θετική στον κορoνοϊό η Έφη Αχτσιόγλου: "Μετά από επτά μέρες τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν"

Η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook πως βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.