Νέος εκλογικός νόμος - Πότε παίρνει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα

O εκλογικός νόμος που επαναφέρει το μπόνους των βουλευτών και καταργεί την απλή αναλογική δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους.

Mε την κατάθεση του εκλογικού νόμου χθες βράδυ στη Βουλή και τη ψήφιση του με επείγουσες, όπως φαίνεται από το χρονοδιάγραμμα, διαδικασίες την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια, η κυβέρνηση κλείνει ένα από τα πρώτα μεγάλα θέματα της ατζέντας της για την τρέχουσα χρονιά.

Όπως κατέστη σαφές από τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ο εκλογικός νόμος που επαναφέρει το μπόνους των βουλευτών και καταργεί την απλή αναλογική δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να ισχύει από τις επόμενες εκλογές.

Έτσι και αν δεν υπάρξουν αιφνίδιες ανατροπές, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το νόμο που κατάθεσε και ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κάτι που όπως εκτιμούν πολιτικά στελέχη είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές εκλογές καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κυβέρνηση πάντως αρνείται σε όλους του τόνους ότι η σπουδή της να καταθέσει τον εκλογικό νόμο λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, σχετίζεται με το ενδεχόμενο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές ώστε στην συνέχεια να έχει «καθαρό» διάδρομο διακυβέρνησης. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά το επιχείρημα της, ότι καταθέτει από τώρα εκλογικό νόμο ώστε να ξεκαθαρίσει από νωρίς τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, έχει ουσία ή αποτελεί απλώς το πρόσχημα για να θολώσει τα νερά.

Σε ότι αφορά τον πυρήνα του νομοσχεδίου, το πρώτο κόμμα ξεκινά να λαμβάνει μπόνους με ποσοστό 25% και άνω. Με το ποσοστό αυτό παίρνει μπόνους 20 έδρες. Από εκεί και έπειτα συνεχίζει να ενισχύεται με μια έδρα, για κάθε 0,5% που λαμβάνει, με μάξιμουμ εδρών τις 50 όταν φτάσει το 40%.

Αν το πρώτο κόμμα δεν ξεπεράσει το 25% τότε και οι 300 έδρες κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή.

Όσο για το πότε ένα κόμμα λαμβάνει αυτοδυναμία πρέπει κατ ΄ ρχην να υπογραμμιστεί ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των κόμματων που μένει εκτός βουλής, τόσο πιο μικρό ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα ας δούμε μερικά σενάρια αυτοδυναμίας και μη αυτοδυναμίας. Ορίζουμε (υποθετικά προκειμένου να έχουμε μια κοινή βάση) ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια με εκείνο των εθνικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού, ήτοι 8%.

Μη αυτοδυναμία

Ας ξεκινήσουμε από το 25% που αποτελεί και το όριο για να ξεκινήσει το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μπόνους εδρών. Με το ποσοστό αυτό ο νικητής της κάλπης θα απέχει παρασάγγας από το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης αφού θα εκλέξει συνολικά περί τους 96 βουλευτές.

Αν το πρώτο κόμμα λάβει 31,5% ( το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο) θα εκλέξει συνολικά περί τους 124 βουλευτές, ενώ αν λάβει 36% θα εκλέξει 143 βουλευτές.

Αυτοδυναμία

Για να μην μπει το πρώτο κόμμα σε διαδικασίες εύρεσης κυβερνητικού εταίρου θα πρέπει να λάβει μίνιμουμ 38%. Με το ποσοστό αυτό σχηματίζει μεν αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά με μια ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν το πρώτο κόμμα λάμβανε το ποσοστό της ΝΔ των τελευταίων εθνικών εκλογών (39,8%) θα εξέλεγε περί τους 157 βουλευτές, ενώ αν ξεπερνούσε το 40%, (π.χ. 41%) θα εξέλεγε 161 βουλευτές.

Δεν θα συνέβαινε βέβαια το ίδιο αν το ποσοστό των κομμάτων που έμενε εκτός Βουλής προσέγγιζε το 4%. Στην περίπτωση αυτή ένα ποσοστό παρόμοιο με αυτό της ΝΔ των τελευταίων εκλογών θα έδινε στο πρώτο κόμμα μόλις 152 βουλευτές.

Απλή Αναλογική

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα για την επίτευξη αυτοδυναμίας με βάση τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προφανής στόχος είναι η σύμπραξη πολλών κόμματων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για παράδειγμα αν το πρώτο κόμμα πάρει γύρω στο 40% δεν θα κατορθώσει να εκλέξει περισσότερους από 130 βουλευτές. Αν πάρει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2019) δεν θα εκλέξει πάνω από 100 βουλευτές ​

«Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ» 26 Φεβ 2020 | 13:49

Μητσοτάκης σε νησιώτες: Τα κλειστά κέντρα είναι προς όφελός σας

Έκκληση του πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Φεβ 2020 | 09:29

Μητσοτάκης για Κώστα Βουτσά: "Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας"

"Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας. Η αισιοδοξία και το αγνό του χαμόγελο θα μας συνοδεύουν πάντα", αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο twitter.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 25 Φεβ 2020 | 23:16

Μητσοτάκης: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι απόλυτα σαφής για τη μουσουλμανική μειονότητα

Ο πρωθυπουργός μίλησε εφ' όλης της ύλης και κατέγραψε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των φορέων της Κομοτηνής.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 25 Φεβ 2020 | 21:45

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοστάσιο της Pharmathen [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία της επιχείρησης που χαρακτήρισε "καινοτόμο, εξωστρεφή, ανταγωνιστική"

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ UEFA ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ 25 Φεβ 2020 | 18:29

Μητσοτάκης - Τσέφεριν: Υπέγραψαν την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου [Βίντεο]

Με τον πρόεδρο της UEFA και τον αντιπρόεδρο της FIFA συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 25 Φεβ 2020 | 11:54

Αυτό είναι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin και υπογραφή Μνημονίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 25 Φεβ 2020 | 10:08

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA στο Μαξίμου: Έπεσαν οι υπογραφές στο Μνημόνιο

Υπογραφή συνυποσχετικών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δύο φορείς με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ FIFA - UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ 24 Φεβ 2020 | 20:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσέφεριν την Τρίτη - Υπογράφεται μνημόνιο στο ποδόσφαιρο

Τον πρόεδρο της UEFA θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρών και ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ 23 Φεβ 2020 | 12:33

"Κανένα πισωγύρισμα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί" - Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις κλειστές δομές

Αποφασισμένη για προχωρήσει στο θέμα της υλοποίησης των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις νησιωτών. Τι απαντούν οι νησιώτες.