Σκοπιανό: Νέος γύρος συνομιλιών μετά τη συνάντηση του Νταβός

Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός οδηγεί Αθήνα και Σκόπια στην επόμενη κρίσιμη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Σκοπιανό: Νέος γύρος συνομιλιών μετά τη συνάντηση του Νταβός

Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός οδηγεί Αθήνα και Σκόπια στην επόμενη κρίσιμη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση όχι μόνον του ζητήματος του ονόματος αλλά και των άλλων δύσκολων πτυχών του Σκοπιανού.

Στην τρίωρη συνάντηση που χωρίστηκε σε ένα πρώτο τετ α τετ των δυο πρωθυπουργών και μια συνάντηση παρουσία των δυο ΥΠΕΞ ετέθη στο τραπέζι η ουσία του προβλήματος αλλά και οι προτάσεις για το ονοματολογικό.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν οι δυο άνδρες επέμειναν στην κοινή βούληση τους για επίλυση του προβλήματος που εμποδίζει εδώ και χρόνια τις δυο χώρες να οδεύσουν στο δρόμο της συνεργασίας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση περί σύνθετης ονομασίας που θα έχει ισχύ έναντι όλων μιλώντας όμως παράλληλα για την ανάγκη εγγυήσεων που δεν θα αφήνουν κανένα παράθυρο στον αλυτρωτισμό.

Από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ως ζωτική την ανάγκη να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος ένταξής της χώρας του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Τα ΜΟΕ Αθήνας και Σκοπίων

Ως πρώτο δείγμα καλής θέλησης προς την Ελλάδα ανακοίνωσε την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων ( έφερε το όνομα Μέγας Αλέξανδρος) και της κεντρικής λεωφόρου ( έφερε επίσης το ίδιο όνομα). Κινήσεις υψηλού συμβολισμού που δεν θα απαιτήσουν πάντως από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να τεστάρει την αντοχή των κυβερνητικών συμμαχιών σε μια ψηφοφορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ως ανταποδοτική κίνηση ανακοίνωσε πως η Αθήνα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου. Αλλά και θα προχωρήσει και στην κύρωση της δεύτερης φάσης της σχέσης των Σκοπίων με την Ε.Ε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η διαδικασία αυτή αν και όταν συμβεί θα είναι και το πρώτο τεστ για το πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στην ελληνική βουλή και με την προοπτική μιας λύσης.

Τα ηνία της απευθείας διαπραγμάτευσης παίρνουν πλέον ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομολογός του Ν. Ντιμιτρόφ με τις ομάδες που συστήνονται επ'αυτού. Στις 30 Ιανουαρίου εξάλλου αναμένεται στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και μια μέρα αργότερα θα μεταβεί στα Σκόπια.

Ηδη στην FYROM το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για να προγραμματιστεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς αλλά και όσα συζητήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της γείτονος η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα.

Στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αμέσως μετά ο Νίκος Κοτζιάς θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα, ενώ δεν αποκλείεται στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας να καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς ή θα προγραμματιστεί συζήτηση στην βουλή. Η συνεννόηση με την ΝΔ δείχνει εξαιρετικά απίθανη αυτή την στιγμή με δεδομένη την θέση που εξέφρασε την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ενώ ζητούμενο είναι και η στάση της Φώφης Γεννηματά που λέει ναι σε λύση αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση.

Οι δηλώσεις Τσίπρα- Ζαεφ μετά τη συνάντηση στο Νταβός

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ζάεφ για τις σημερινές μας συνομιλίες. Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας και να βρούμε λύσεις σε αυτά που θα χωρίζουν» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. «Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις και πρέπει να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και ανάπτυξης, προκειμένου να πάει μπροστά η περιοχή μπροστά. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Για αυτό και προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Γνωρίζω ότι και τους δυο μας μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και οι δύο έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και υπευθυνότητα τις υπαρκτές διαφορές μας. Και το λέω γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των 2 χωρών σε στέρεα θεμέλια αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» σημείωσε στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο Ζόραν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης με ενημέρωσε ότι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα, προς αυτήν την κατεύθυνση. Και εγώ του είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που έχουν ανασταλεί. Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Και σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ. Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον κ. Ζάεφ ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν. Μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, κ.α».

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε την μεταξύ μας εμπιστοσύνη με στόχο να συμβάλλουμε ωστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στα 2 χώρες. Η πλειοψηφία των πολιτών στις δυο χώρες θέλουν να εχουν φιλικές σχέσεις με αμοιβαία συνεργασία αλλά και την συμμαχία στο ΝΑΤΟ» ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Ζάεφ.

«Εχουμε δείξει στο παρελθόν πως μπορούμε να δουλέψουμε απο κοινού για τα κοινά συμφέροντα, κι ως πρωθυπουργοί έχουμε αίσθημα ευθύνης να βρούμε τη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει επί 25 χρόνια. Θέλουμε μια λύση καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μου για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε».

«Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή κι από τις δυο μεριές και να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας. Η χώρα μου ανακοινώνει την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους. Η δράση μας αυτή δείχνει την καλή μας πίστη, κι ότι δεν εχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι υπουργοί ΥΠ.ΕΞ. θα είναι εις το εφεξής υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις πάντα υπό την δική μας επίβλεψη».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιαν 2022 | 18:39

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στον Τσίπρα: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μετά την 5η μέρα χωρίς συμπτώματα και με μάσκα

Απάντηση του υπουργείου Υγείας στην κριτική Τσίπρα για το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Ιαν 2022 | 16:50

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι ακόμα θετικός - Με βάση τον ΕΟΔΥ μπορώ να πάω στη Βουλή και να κολλήσω τους συναδέλφους μου

"Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται", σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.