Νίκος Αναστασιάδης:Δεν θα εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό

Αρνείται κάθε διάλογο για το Κυπριακό υπο την απειλή των τουρκικών πλοίων ο Νίκος Αναστασιάδης.Καλεί τους συμμάχους να ασκήσουν επιρροή. ΣτηνΚύπρο ο Νετανιάχου.

nikos-anastasiadisden-tha-eiselthw-se-diapragmateuseis-upo-ekbiasmo
SHARE THIS
0
SHARES

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κυριακάτικη Σημερινή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Αγκυρα πως με τις ενέργειες της  στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τορπιλίζει την προσπάθεια για εξεύρεση δίκαίης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και ξεκαθάρισε: δεν πρόκειται να εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό.

Οπως είπε η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ειρηνικές συνομιλίες και όχι διάλογο υπό την απειλή των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και δήλωσε ότι  αναμένει από τους φίλους και σύμμαχους της Κύπρου να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα που απαιτείται για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό.

Δεν είχα επιλογή

«Η στάση του κ. Έρογλου και οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μου άφησαν άλλη επιλογή από την αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών» ανέφερε και ξεκαθάρισε «Δεν πρόκειται να εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό. Επιθυμούμε ειρηνικές συνομιλίες και όχι διάλογο υπό την απειλή των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας».

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε «Είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς στις προθέσεις μας. Ούτε τις ευθύνες μας απεκδυόμαστε ούτε εσωτερικές ή εξωτερικές σκοπιμότητες υπηρετούμε, ούτε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών επιχειρούμε».

Αναμένω απο τους φίλους και συμμάχους να πράξουν εκείνο που τους αναλογεί  

« Αναμένω από τους φίλους και συμμάχους μας, τους οποίους η Τουρκία δεν κουράζεται να διαβεβαιώνει για τις καλές προθέσεις της στο Κυπριακό, πως θα πράξουν εκείνο που τους αναλογεί και θα ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου να επαναφέρουν το κλίμα που απαιτείται για τη διεξαγωγή πραγματικά εποικοδομητικών, ουσιαστικών και καρποφόρων συνομιλιών στο Κυπριακό» σημείωσε ο κ.Αναστασιάδης και προανήγγειλε επίσκεψη στην Κύπρο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου προ μερικών ημερών και αυτό που, τουλάχιστον, γνωρίζω είναι τα διαβήματα που το Ισραήλ κάνει προς εκείνες τις χώρες που μπορούν να παρέμβουν προς την Τουρκία. Και περιορίζομαι μέχρι εδώ. Ευελπιστώ ότι εντός των ημερών θα έχουμε και ημερομηνία επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο».

Οσο και να θέλω λύση είμαι αμετακίνητος σε βασικές αρχές  

«Όσο έτοιμος και αποφασισμένος είμαι για να εργαστώ ακούραστα για την εξεύρεση λύσης, άλλο τόσο και είμαι αμετακίνητος πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει η κάθε πλευρά να αναγνωρίσει τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της άλλης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος το οποίο να μην είναι δευτέρας κατηγορίας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, νέα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα διασφαλίζει μέσα από την ειρήνη και τη συνεργασία, την προκοπή και το μέλλον όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, ιδιαίτερα των νέων γενιών», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook