Νίκος Μαραντζίδης στο TheTOC: Ο Μητσοτάκης θα κερδίσει με άνεση τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας στο ΤheTOC, εκτιμά ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις κερδίσει με άνεση.

Δημήτρης Τάκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς
μαραντζίδης

Στη συμπλήρωση δύο χρονών από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου του 2019, το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να μην απειλείται από κανέναν.

Σχολιάζοντας αυτή την κυριαρχία, ο καθηγητης Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας στο ΤheTOC, προχωράει ένα βήμα επιπλέον από τις δημοσκοπήσεις και εκτιμά ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις κερδίσει με άνεση.

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου έχει εμπεδωθεί δημοσκοπικά η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και η κυριαρχία της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Κατά τη γνώμη μου αυτή η κυριαρχία θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα και μόνο με έκπληξη μπορώ να δω να ανατρέπεται. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα που εγώ διαμορφώνω είναι μια εικόνα που λέει οτι όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε είναι πρόωρες είτε είναι στο τέλος της τετραετίας θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα δεν βλέπω η νίκη να είναι οριακή νίκη αλλά μία άνετη νίκη ενδεχομένως και μία νίκη επανάληψης των συσχετισμών του 2019.”

Σε ερώτηση αν αυτή η κυριαρχία θυμίζει ανάλογες περιόδους πολιτικής κυριαρχίας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, ο κ. Μαραντζίδης απαντά ότι θυμίζει δύο περιόδους. Την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου 1981 1985 και την περίοδο 2004 2007 με τη μεγάλη νίκη του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2004.

"Η εικόνα αυτή θυμίζει δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος είναι το 1981 - 1985 με τον Ανδρέα Παπανδρέου να έρχεται για πρώτη φορά στην εξουσία και ο όποιος στο τέλος εκείνης τετραετίας έδειχνε και ήταν τελικά ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Κάτι που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά και με την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 1984 αλλά και με την ήττα στις εθνικές εκλογές το 1985.

Η δεύτερη περίοδος είναι το 2004 - 2007 όπου έχουμε την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση με ένα δημοφιλή πρωθυπουργό. Τότε η κυριαρχία του Κώστα Καραμανλή και του κόμματος ήταν μεγάλη και τότε όπως και τώρα η επιρροή του ξεπερνούσε τα όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά αυτές οι περίοδοι έχουν αρκετές διαφορές αλλά η ομοιότητα τους είναι ότι ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός στη μέση της τετραετίας έδειχνε πως ήταν ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, είχε απόλυτο έλεγχο του πολιτικού παιχνιδιού και μια κυριαρχία στην κοινή γνώμη που οδηγούσε σε μια νίκη χωρίς προβλήματα”.

Η κυριαρχία αυτή του πρωθυπουργού φαίνεται κατά το Νίκο Μαραντζίδη πως ενισχύθηκε τόσο από την κρίση στον Έβρο όσο και από την αντιμετώπιση του κορονοϊού επιβεβαιώνοντας με το παραπάνω τις προσδοκίες του εκλογικού σώματος για την αποτελεσματικότητα της πρωθυπουργικής επάρκειας του κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα του Εθνους ο κ.Μαρατζιδης, η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας ιδίως στο πρώτο κύμα πιστώθηκε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε Επίσης

" Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε χαρίσματα αρχηγικά και ηγετικά που σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του θα έλεγε κανείς ότι ετίθετο σε αμφιβολία αν διαθέτει αυτά τα ηγετικά χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη μου, βοηθήθηκε πάρα πολύ από την πανδημία. Η πανδημία ενίσχυσε το ηγετικό του προφίλ, του επέτρεψε ειδικά στην πρώτη φάση που τα πήγαινε καλύτερα η χώρα να μπορεί να καμαρώνει ότι ‘εμείς είμαστε το μοντέλο’. Αυτό το πιστώθηκε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Βεβαίως και η κυβέρνησή του και οι υπουργοί του, αλλά πρωτίστως ο ίδιος. Και έδωσε από αυτήν την άποψη πραγματικά το αίσθημα ότι ήταν ο ηγέτης που εκείνη την ώρα χρειαζόταν η χώρα”.

Η σίγουρη νίκη, όπως την εκτιμά ο Νίκος Μαραντζίδης, προφανώς θα έχει συνέπειες και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με βάση τις εκτιμήσεις θα χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις καθώς οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι δεύτερες με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε έννοια δημοκρατία.

Για να καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από δύο ήττες να διατηρηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαραντζίδης εκτιμά στην συνέντευξή του στο Εθνος ότι πρέπει να ακολουθήσει την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου το 2007 και να αναβαθμιστεί να και να αναβαπτιστεί μέσω εσωκομματικών εκλογών στις οποίες θα ψηφίσουν οι πολίτες και όχι μόνο τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε Επίσης

"Αν ο Τσίπρας θέλει να παραμείνει και μετά από μία ή δύο ήττες που θα δεχτεί -με τις δύο, εννοώ, τις διπλές εκλογές- έχει κατά την γνώμη μου μόνον έναν δρόμο. Κι αυτός ο δρόμος είναι να θυμηθούμε το 2007, τον τρόπο με τον οποίον ο Παπανδρέου κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές εντός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από εκεί που ήταν ο απόλυτα αποδυναμωμένος ηγέτης που σχεδόν τον λοιδορούσαν (έχασε το 2004 τις ευρωεκλογές, μετά τις εκλογές του 2007). Όταν λοιπόν ο Παπανδρέου ξαναδιεκδίκησε τη λαϊκή νομιμοποίηση, την εμπιστοσύνη του κόσμου αυτό το έκανε με τον τρόπο που του επέτρεψαν οι διαδικασίες, δηλαδή, με την ψήφο των πολιτών και όχι, απλώς, με τις ψήφους του κομματικού μηχανισμού.

Όσον αφορά στο γιατί δεν "τραβάει" ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κερδίζει τίποτα σχεδόν στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μαραντζίδης αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να κουβαλά τη φθορά του κόμματος που αποδοκιμάστηκε στις εκλογές του 2019.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι λίγο πολύ ίδιος με αυτόν που ήταν και το 2019. Δεν ξέρω ποιες είναι οι αλλαγές από το καλοκαίρι του 2019 στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει σχηματικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να κουβαλά τη φθορά, εκείνη που τον Ιούλιο του 2019 τον αποδοκίμασε. Αυτό βλάπτει μακροπρόθεσμα την εικόνα του και την επιρροή του γιατί συνεχίζει να είναι ο χαμένος", σημειώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 20:04

Απίστευτη υπόσχεση Τσίπρα: Τάζει θέσεις σε ΑΕΙ στους μαθητές που κόπηκαν φέτος, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους φετινούς υποψηφίους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία ξανά, θα καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς, για να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ

ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ 23 Ιουλ 2021 | 18:34

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων ο πρωθυπουργός - "Να γίνει πόλος έλξης" [Εικόνες]

Συμβολική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας,

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 23 Ιουλ 2021 | 11:35

Απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές: Το Σύνταγμα αξιώνει από όλους κοινωνική αλληλεγγύη

Μήνυμα του πρωθυπουργού στους αντιεμβολιαστές κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 07:33

Ερχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για εκπαιδευτικούς - Στο τραπέζι και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Μέσα στον Αύγουστο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για δασκάλους και καθηγητές. Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 22 Ιουλ 2021 | 21:43

Μητσοτάκης: Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν τα ραντεβού εμβολιασμού

Ακόμη και αύριο οι ανακοινώσεις για το πλαίσιο κινήτρων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ» 22 Ιουλ 2021 | 19:34

Νέα ανάρτηση Μητσοτάκη με βίντεο για τον εμβολιασμό:"Χτίζουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, γίνε μέρος της ασπίδας"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter νέο βίντεο της εκστρατείας εμβολιασμού

ΣΤΑ ΜΑΤΟΓΙΑΝΝΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 17:53

Μύκονος: Ο Τσίπρας βρήκε παλιό συμμαθητή του - Θυμήθηκαν την 5ήμερη στη Ρόδο όταν πέταγαν καρέκλες [Βίντεο]

O Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα που έκανε στα στενά στα Ματογιάννια συνάντησε έναν παλιό συμμαθητή του και θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια.

«ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΙΗΜΑ» 22 Ιουλ 2021 | 16:24

Τσίπρας από Μύκονο: Παταγώδης αποτυχία το lockdown- Πελώνη: Eπαναλαμβάνει λόγια του αέρα

"Όσο κι αν θέλει να το κρύψει, στην υπόθεση των εμβολιασμών, κάνει κουμάντο ο κ. Πολάκης", σημειώνει η Αριστοτελία Πελώνη.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 15:22

Τσίπρας από Μύκονο: Το μίνι lockdown δίνει πολύ αρνητικό σήμα για τον ελληνικό τουρισμό [Εικόνες]

Η Μύκονος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΝ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΣΗΣΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ 22 Ιουλ 2021 | 11:57

Εκκληση Μητσοτάκη προς τους εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε για να ανοίξουν τα σχολεία

Εκκληση Κυριάκου Μητσοτάκης σε εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 10:08

Μητσοτάκης: Ζωτικής σημασίας η ψυχική υγεία - Να συζητάμε περισσότερο και ανοιχτά

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές συνέδριο για τις συνέπειες της πανδημίας της COVID στην ψυχική υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 07:40

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Μισόλογα από τον ΣΥΡΙΖΑ, "ναι" από το ΚΙΝΑΛ - Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ STRENGTHENING US-CYPRUS 21 Ιουλ 2021 | 19:03

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Δεν θα νομιμοποιήσετε τα παράνομα πεπραγμένα σας στην Κύπρο

Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης