Νίκος Παππάς: Οι καταθέσεις που τον έκαψαν - Από το ΣΥΡΙΖΑ Channel στο Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της "παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή" στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε η Βουλή.

Δημήτρης Τάκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Με τις ψήφους 178 βουλευτών της Nέας Δημοκρατίας και του Kινήματος Aλλαγής, ο Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε χθες με μυστική ψηφοφορία στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την παραπομπή προέκυψαν από τις καταθέσεις κυρίως του Χρήστου Καλογρίτσα αλλά και άλλων μαρτύρων που πέρασαν το κατώφλι της προανακριτικής επιτροπής στους μήνες των συνεδριάσεων της.

Κατά κοινή ομολογία ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν κυρίως εκείνος που "έκαψε” τον Νίκο Παππά, όχι μόνο με την πολυήμερη κατάθεση του, αλλά και με τα SMS που κατέθεσε στην προανακριτική από τις επικοινωνίες που είχε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καλογρίτσας κατ’επανάληψη είχε αναφέρει ότι ήταν ο μπροστινός του Νίκου Παππά, ότι ο ίδιος δεν θα είχε καμία συμμετοχή στο κανάλι, αλλά θα ήταν απλώς δανειστής του ονόματός του, προκειμένου να βοηθήσει, όπως είπε, τον φίλο του και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κανάλι.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της πλειοψηφίας, με βάση αυτά τα SMS προέκυψε ότι ο κ. Παππάς συντόνιζε τις επαφές του κ. Καλογρίτσα με την οικογένεια Χούρι λίγες μόλις ημέρες πριν τον διαγωνισμό, όπου διαφαίνεται ότι έχει πλήρη γνώση της εγγυητικής που αναμενόταν να εκδοθεί, αλλά καταδεικνύεται και ο ενεργός ρόλος του στο να διασφαλίσει να δοθούν τα χρήματα στον κ. Καλογρίτσα για την έκδοση της.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε μέσω φωτοτυπίας στην προανακριτική επιτροπή.

"Καλογρίτσας: Νίκο μου! Καμάρι μου! Και λεβέντη μου! Επειδή στις 7 αναχωρώ για Πόρτο Χέλι αλλά δεν κατάλαβα και πολλά (μάλλον τίποτα) πρέπει να ξέρω κάτι. Παππάς: Να μιλήσουμε. Καλογρίτσας: το sms το προηγούμενο που έλαβες βγήκε λάθος ακολουθεί η ολοκλήρωσή του. Από χθες είπες σήμερα το απόγευμα θα τα λέγαμε, επειδή στις 7…. να ξέρω κάτι φρόντισε πριν φύγω να με ενημερώσεις, γιατί αν δε μιλήσουμε αποτέλεσμα (μάλλον) δεν θα έχουμε (ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΡΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ) εσύ ξέρεις εσύ αποφάσισε. Ξαναλέω αν δε τα πούμε τζίφος θα είναι το Πόρτο Χέλι. Παππάς: οκ μιλάμε πριν φύγεις κατά τις 6. Καλογρίτσας: περιμένω να περάσω από σένα; κατά τις 6 σύντροφε πού σε εσένα ή εδώ;"

Σύμφωνα με τους βουλευτές που αποφάσισαν την παραπομπή του κ. Παππά, σημαντική ήταν και η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα για τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου δύο ημέρες πριν την έκδοση των εγγυητικών επιστολών, με τον κ. Παππά και τον κ. Χούρι και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα έλθει το ποσό των 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα ο κ. Καλογρίτσας.

Διαβάστε Επίσης


Όπως ανέφεραν οι βουλευτές της πλειοψηφίας στο πόρισμα τους, "παρά τη θεσμική του θέση που έπρεπε να τον καθιστούν αμέτοχο από τη διαδικασία, ο ίδιος επεχειρούσε να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος του κ. Καλογρίτσα, που θα ελεγχόταν από τον ίδιο.”

Ο κ. Καλογρίτσας με την κατάθεση του επιβεβαίωσε ακόμα τα ραντεβού που είχε με τους επιχειρηματίες Κοντομηνά και Μαρινάκη, αλλά και το γεγονός ότι όλες αυτές οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά. "Μου έκλειναν συναντήσεις και εγώ πήγαινα, ήμουν ένα άγραφο email, ένα άγραφο sms. Αντί να το ανταλλάξουν αυτό με sms και email έστελναν εμένα για να μην υπάρχει αποτύπωμα ενδεχομένως”, ήταν οι χαρακτηριστικές του φράσεις.

Εκτός από τον κομβικό και συντονιστικό ρόλο κατά τον κ. Καλογρίτσα που είχε ο Νίκος Παππάς στην συμμετοχή του ίδιου στο τηλεοπτικό διαγωνισμό, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι με εντολή του κ. Παππά είχε χρηματοδοτήσει και την έκδοση της εφημερίδας Documento.

Διαβάστε Επίσης

Ένας άλλος μάρτυρας που κατά τους βουλευτές της πλειοψηφίας κατέθεσε σημαντικά στοιχεία ήταν ο Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος έφερε σε επαφή τον κ. κ.Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, προκειμένου να συνεργαστούν για την δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Ο κ. Τόμπρας κατά την κατάθεσή του, σύμφωνα με τους βουλευτές, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί εικονικής σύμβασης μεταξύ της οικογένειας Καλογρίτσα και των αδελφών Χούρυ, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των δύο υπήρχε συμφωνία, με μεσολάβηση από τότε κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να δημιουργηθεί τηλεοπτικό κανάλι φιλικό προς την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατάθεσε μάλιστα ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν όχι ως προκαταβολή για την υπεργολαβία έργου στα Εμιράτα, όπως ισχυρίζονται οι Χούρι, αλλά για την έκδοση εγγυητικής επιστολής, προκειμένου η ειδικά συσταθείσα για το σκοπό αυτό εταιρία του Καλογρίτσα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και ότι μετά την επιστροφή του ποσού αυτού - μετά την ακύρωση του διαγωνισμού- με τα χρήματα αυτά χρηματοδοτήθηκε κατόπιν κυβερνητικής εντολής η εφημερίδα "Documento".

Διαβάστε Επίσης

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές στο πόρισμα τους, "από την κατάθεση του μάρτυρα Κυριάκου Τόμπρα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία και καταθέσεις, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις όσον αφορά στην τέλεση των ερευνώμενης αξιόποινης πράξης από τον κ. Νικόλαο Παππά, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Υπουργός Επικρατείας και εν συνεχεία ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης".

Σημαντική στο "δέσιμο" της κατηγορίας για την οποία παραπέμφθηκε ο κ. Παππάς ήταν και η κατάθεση του Χρήστου Νικολάου, στενού συνεργάτη του κ. Καλογρίτσα. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτίμησαν ότι επιβεβαιώθηκαν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι ισχυρισμοί των κκ Καλογρίτσα και Τόμπρα για την εικονικότητα της συνεργασίας Καλογρίτσα και CCC αναφορικώς το έργο υπεργολαβίας και την υποκρυπτόμενη πραγματική σχέση για τη δημιουργία καναλιού. Μάλιστα ο κ. Νικολάου επιβεβαίωσε και την εικονική σύμβαση και τις εξαιρετικές σχέσεις του κ Καλογρίτσα με τον κ. Παππά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 29 Ιουλ 2021 | 15:32

Παπαδημούλης - Πόθεν έσχες: Μεγάλωσε με τρία ακόμη διαμερίσματα την περιουσία του - Πόσα χρήματα εισέπραξε από τα ακίνητα

Αρκετά από τα επίμαχα διαμερίσματα που είχαν προκαλέσει αίσθηση παλαιότερα τα μεταβίβασε στα παιδιά του

ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ 28 Ιουλ 2021 | 21:04

Βουλή: Με 158 "ναι" υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή - 133 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιουλ 2021 | 21:05

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "αδειάζουν" την Ελεφάντη: "Απαράδεκτο και σεξιστικό το σχόλιό της για τη Σάκκαρη"

Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Χατζησωκράτης αλλά και η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη κατέκριναν το σχόλιο της Άννας Ελεφάντη για τη Μαρία Σάκκαρη

ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ 27 Ιουλ 2021 | 19:43

Ποινική δίωξη στους εκπροσώπους της CCC μετά τη μήνυση Καλογρίτσα

Το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικεί η άλλη πλευρά από τον Χρήστο Καλογρίτσα - Η θέση της εταιρείας μετά την ποινική δίωξη.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ" 27 Ιουλ 2021 | 16:26

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υλοποιείτε όσα ακριβώς ζητούσε η Τρόικα από το 2015 έως το 2018 - Έχετε ελιτίστικη αντίληψη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "ιδεοληψία" και "ελιτίστικη αντίληψη"

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2021 | 15:57

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, δεν διχάζουμε τους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2021 | 13:03

Μητσοτάκης: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το εάν θα επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 27 Ιουλ 2021 | 12:06

Live Βουλή: Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Παρακολουθήστε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση του σχολείου.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 26 Ιουλ 2021 | 20:16

Αντίδραση ΝΔ για Άννα Ελεφάντη και ΣΥΡΙΖΑ: "Χυδαίο σεξιστικό σχόλιο για τη Σάκκαρη" - Η απίστευτη ανάρτηση της ηθοποιού

Το σχόλιο της πρωταγωνίστριας των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μαρία Σάκκαρη προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 26 Ιουλ 2021 | 10:35

Γεωργιάδης για Αντετοκούνμπο: Να ζητήσω συγγνώμη επειδή έκανα σαρδάμ; Τώρα μιλάτε σοβαρά; [βίντεο]

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο υπουργός απέδωσε τη φράση του σε σαρδάμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 25 Ιουλ 2021 | 15:33

Σκληρή απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαξεβάνη: "Η χυδαιότητά τους ξεπέρασε κάθε όριο"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός συκοφάντης κ. Βαξεβάνης συνεχίζουν, όπως κάθε Κυριακή, το γνωστό και αναμενόμενο πλέον πόλεμο λάσπης", τονίζει η ΝΔ.

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ» 24 Ιουλ 2021 | 14:48

ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: "Συνεχής αγώνας, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα"

"Μόνη πολιτική πυξίδα η προστασία των ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ