Nίκος Τόσκας: Ενας στρατηγός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο Νίκος Τόσκας, ο πρώην στρατηγός των τεθωρακισμένων, επελέγη να διοικήσει πολιτικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τι είπε παραλαμβάνοντας το υπουργείο.

nikos-toskas-enas-stratigos-sto-upourgeio-prostasias-tou-politi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την χρήση των ενόπλων δυνάμεων υποστηρικτικά για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος σε επίπεδο καταγραφής ,σίτισης, εγκατάστασης ή μεταφοράς εξετάζει ο νέος αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Για το θέμα θα υπάρξουν συναντήσεις και συσκέψεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα

 

Το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο νέος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν φυσικά να υποκαταστήσουν υπηρεσίες Υγείας ή Αστυνόμευσης, ωστόσο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην εξομάλυνση του προβλήματος. Επίσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την κατάργηση των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών για υπέρμετρη βία, ο κ. Τόσκας είπε ότι τα ΜΑΤ θα χρησιμοποιούνται εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όπως πρέπει. «Δεν θα ανεχθώ -είπε χαρακτηριστικά- καταστολή με τη μορφή εκδίκησης απέναντι στον πολίτη». 

Ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε πώς είναι πλεονέκτημα να μην βλέπει γιατί ούτως ή άλλως η ΕΛ.ΑΣ και το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν μπει στον πειρασμό της κομματικοποίησης «οπότε το γεγονός ότι δεν βλέπω θα με κάνει να λειτουργήσω με σεβασμό απέναντί τους έχοντας ως γνώμονα την αξιοκρατία και την αξιοσύνη τους και όχι τα πολιτικά τους πιστεύω τα οποία φυσικά μπορούν να εκδηλώνουν εκτός εργασίας».

Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Μακρυδημήτρης αφού αρχικά έκανε λόγο για μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα από επιδέξιους μουσικούς «στους οποίους εγώ απλά κρατούσα για λίγο τη μπαγκέτα», επεσήμανε ότι «οι νίκες δεν κερδίζονται με μάχες αλλά με στρατηγική. Οι αθέμιτες νίκες δεν είναι σωστές σπάνια το καλό επιτυγχάνεται με το αναγκαίο κακό δεν είναι νίκη να πατήσεις τον αντίπαλο αλλά να κερδίσεις τον σεβασμό του».  

 
Ποιος είναι ο πρώτην στρατηγός Νίκος Τόσκας

Ένα... τάνκ για την Προστασία του Πολίτη. Ο Νίκος Τόσκας, ο πρώην στρατηγός των τεθωρακισμένων, επελέγη να διοικήσει πολιτικά το συγκεκριμένο υπουργείο σε μία κρίσιμη περίοδο με σκληρά μέτρα λιτότητας και αναμενόμενα μαζικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.

Ο χαρακτηρισμένος κατά το παρελθόν «άνθρωπος της Βάσως Παπανδρέου και μετέπειτα του Γιώργου Παπανδρέου» καλείται να αντιμετωπίσει τους «σκληρούς» του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν την «αποστρατικοποίηση» των Σωμάτων Ασφαλείας και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα «φίλια πυρά», που δεχόταν κατά... ριπάς ο προκάτοχός του κ. Γιάννης Πανούσης.

Ο 63χρονος υπουργός πριν ακόμη την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971, συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση, αποφοίτησε το 1975, και για περισσότερα από 30 χρόνια υπηρέτησε σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου, με τις φήμες να κάνουν λόγο για «εκδικητική πολιτική αποστρατεία».  Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011, μια εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του κ. Μπεγλίτη, για λόγους δεοντολογικούς και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από τον Οκτώβριο του 2011 έως το τέλος του 2014 δίδαξε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής.

Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή και σήμερα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γιό και μία κόρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook