Μήνυμα Νίμιτς: Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για το Σκοπιανό

«Ήρθε η ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία και το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί» είπε ο κ. Νίμιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

«Ήρθε η ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία και το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο Μάθιου Νίμιτς τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά. Επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί θετικής δυναμικής, ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως υπάρχει θέληση και στις δύο πλευρές, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμες για την τελική έκβαση της υπόθεσης κρίνονται οι επόμενες εβδομάδες. Όπως πρόσθεσε, οι προτάσεις που έφερε στις βαλίτσες του δεν είναι τελικές και αναμένεται να τύχουν επεξεργασίας από τις δύο πλευρές. 

Ο κ. Κοτζιάς υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Νίμιτς με ένα σχόλιο για τον καλό καιρό και τις Αλκυονίδες ημέρες, υπονοώντας ότι είναι μια καλή ημέρα για διαπραγμάτευση. «Εχουμε πάντα καλές συζητήσεις ακόμη και όταν έχει κακό καιρό» απάντησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. 

Μήνυμα Νίμιτς: Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για το Σκοπιανό
 

«Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων» 

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Κοτζιάς: Για εμάς δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα 

Από τη μεριά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «παραγωγική» συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ , ενώ τόνισε πως με καλή πίστη οι δύο πλευρές μπορούν να οδηγηθούν σε μια λύση του ονοματολογικού

Όπως ανέφερε, εξήγησε στον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει η ονομασία των Σκοπίων, ενώ την ίδια στιγμή, στα σημεία όπου υπάρχουν διαφωνίες, πρότεινε στον κ. Νίμιτς εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους.

«Με καλή πίστη πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κοτζιάς. Ερωτηθείς για το θέμα του χρονοδιαγράμματος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε» ξεκαθάρισε ο Νίκος Κοτζιάς , αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι βούληση της Αθήνας είναι να μην μπει το θέμα σε μια περίοδο που θα υπάρχουν εκλογές όπως το 2019.

Αναφορικά με το σύμφωνο με τα Σκόπια ανέφερε πως αυτό πρέπει να συνταχθεί το συντομότερο δυνατόν.  

Nίμιτς: «Δεν κάνω ποτέ διακοπές»

Νωρίτερα ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο, ενώ αύριο θα μεταβεί στην πΓΔΜ όπου επίσης θα έχει συναντήσεις για το θέμα. Η συζήτηση με τον κ. Κουμουτσάκο άρχισε με αναφορές στις ...διακοπές. Αρχικά ο αμερικανός διπλωμάτης, ρώτησε τον κ. Κουμουτσάκο αν πηγαίνει συχνά διακοπές και στη συνέχεια του αποκάλυψε ότι λόγω της δουλειάς του δεν μπορεί να πηγαίνει ο ίδιος διακοπές. 

«Το μόνο πρόβλημα με τη δουλειά μου είναι ότι δεν μπορώ να κάνω διακοπές γιατί θα κάνει κακή εντύπωση» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη σύζυγό του: «Η γυναίκα μου με ρωτάει συνέχεια "γιατί δεν μπορούμε να πάμε διακοπές;"» είπε χαρακτηριστικά με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να του λέει ότι «έχετε άλλον έναν λόγο για να επιδιώκετε τη λύση».

 

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος μετά την συνάντηση. 

Η αισιοδοξία Νίμιτς και τα επόμενα βήματα 

Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυναμική για συμφωνία. "Είναι καιρός πια να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δύο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεση τους, έρχομαι στην Αθήνα και στα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω πως υπάρχει τώρα μια δυναμική για την εξεύρεση λύσεων" ανέφερε ο κ. Νίμιτς. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ / ΜΠΕ