Για "αντίποινα" κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος με αφορμή το περιστατικό με τη νηοψία που έγινε σε τουρκικό πλοίο, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή λέγοντας ότι ήταν αυτός που έδωσε την εντολή, όπως μεταδίδει το SigmaLive.
Μετά τον Μεβλέτ Τσαβούσογλου που έκανε λόγο για απάντηση επί του πεδίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα έκανε λόγο για "επίθεση" Ελλάδας και Κύπρου και στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή, υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν πίσω από την εντολή για τον έλεγχο και προειδοποίησε ότι το υλικό από τις κάμερες με την έφοδο θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο για τις κατάλληλες ενέργειες.
"Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, πάντα συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία. Αλλά τί κρίμα, παρά αυτή την υπομονετική και ψύχραιμη στάση μας, να που στο τέλος επιτέθηκαν σε ένα εμπορικό μας πλοίο που μετέφερε φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη για την αντιμετώπιση των αναγκών της. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Κι εδώ πάλι καπετάνιος ένας Έλληνας. Δυστυχώς, παρενόχλησαν και το πλήρωμα μετά την επιβίβαση στο πλοίο. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Κι αυτό το υλικό απεστάλη και θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο", ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.
Σκληρή αντιπαράθεση με το Βερολίνο
Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για "παρενόχληση" τις γερμανικές δυνάμεις που επιβιβάσθηκαν στο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.
"Τι έκαναν στους πολίτες εργαζόμενους αφού επιβιβάσθηκαν στο πλοίο; Δυστυχώς τους παρενόχλησαν", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλιά του προς τους βουλευτές του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα. Γερμανοί πεζοναύτες ανεπτυγμένοι στη φρεγάτα Hamburg κατέβηκαν την Κυριακή με σχοινιά από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του υπό τουρκική σημαία φορτηγού πλοίου Rosaline A προκαλώντας την οργή της τουρκικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια οι πεζοναύτες ματαίωσαν την αποστολή τους.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως το φορτηγό πλοίο μετέφερε μόνον ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσθεσε ότι η αναχαίτιση του πλοίου "παραβίασε το διεθνές ναυτικό δίκαιο".
Η Γερμανία έχει υπογραμμίσει πως η ενέργειά της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών του 2016 και πως διεξάγει νόμιμες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SigmaLive
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr