Αγρια κόντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: "Γραφικές οι κατηγορίες περί χούντας" λέει ο Καραγκούνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που είναι χειρότερο και από εκείνο της χούντας - Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του τώρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αντιδράσεις και συγκρούσεις περιλάμβανε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν βαριές εκφράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που είναι χειρότερο και από εκείνο της χούντας, το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του τώρα, ενώ ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του με βάση τις αλλαγές που θα κάνει ο υπουργός προστασίας του πολίτη.

Καραγκούνης: "Γραφικές οι κατηγορίες περί χούντας"

Αγρια κόντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: "Γραφικές οι κατηγορίες περί χούντας" λέει ο Καραγκούνης

Αναλυτικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία τυγχάνουν προστασίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλα τα ατομικά δικαιώματα, τόσο το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι όσο και το δικαίωμα στην περιουσία, στη ζωή, στην ελεύθερη κίνηση και τόσα άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η προάσπιση του ενός δικαιώματος περιορίζεται στο σημείο όπου προσβάλλει την ουσία και τον πυρήνα ενός άλλου δικαιώματος. Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα στη ζωή την ελεύθερη κίνηση και την περιουσία.

Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες ακολουθώντας τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο θέτει ρυθμιστικούς κανόνες με γνώμονα την υπεράσπιση της δημόσιας ασφαλείας και της ελεύθερης ανάπτυξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πολιτών".

Ο κύριος Καραγκούνης ανέφερε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ρυθμίζουν με τον ίδιο τρόπο τα ζητήματα των διαδηλώσεων θέτοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς.

"Στη Γερμανία οι διαδηλώσεις ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται και στο παρόν νομοσχέδιο, πρέπει οι συναθροίσεις να εγγράφονται στις αρχές 48 ώρες πριν την ανακοίνωσή τους. Τα ίδια προβλέπονται και για τους περιορισμούς και για την διάλυση.

Σε κάθε συγκέντρωση ορίζεται ένας πρόεδρος που λαμβάνει τις οδηγίες από τις αρχές και πρέπει να εξηγήσει σε κάθε συμμετέχοντα ότι προβλέπει το νομοσχέδιο μας. Στην Ισπανία όλες οι συναθροίσεις γνωστοποιούνται 10 μέρες νωρίτερα στις αρχές εκεί υπάρχει αστυνομικός που
είναι ο σύνδεσμος των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Στη Σουηδία ισχύει ακριβώς το ίδιο, σχετικό αίτημα για άδεια διάλυση της συνάθροισης αν η συγκέντρωση συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη και χρήση βίας αν οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες αυτές οι χώρες που λαμβάνουν παρόμοια μέτρα είναι χώρες φασιστικές ή χώρες με χούντα. Προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια κάποιων να θέλουν να συντηρήσουν αυτή την ανομία, να σκιαμαχούν και να φαιδροποιούν τον δημόσιο διάλογο μιλώντας για χούντες κι άλλα τέτοια γραφικά".

Ο κ. Καραγκούνης κατέληξε αναφέροντας ότι η Νέα Δημοκρατία που είναι το κόμμα που επανέφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα δεν μπορεί να πληγεί από γραφικές κατηγορίες περί χούντας.

"Αυτός που απακατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και είναι αυτός που είχε πει και το εννοούσε όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια. Οπότε αυτές οι φαιδρές κατηγορίες δεν αφορούν την παράταξη μας και δεν θα αφήσουμε μία χώρα και μία πρωτεύουσα να παραδίδεται στην ανομία επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν με διάφορες ιδεολογικού τύπου προφάσεις".

Ραγκούσης: "Είναι η Ελλάδα παραδομένη στους μπαχαλάκηδες;"

ΒΟΥΛΗ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς λέγοντας πως το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοσχέδια της χούντας. Το χαρακτήρισε γελοίο και πρόσθεσε ότι πρέπει πάση θυσία ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι πίσω από όλα αυτά τα ψέματα κρύβεται ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα ανελεύθερο και αυταρχικό κράτος που στήνεται μέρα με τη μέρα.

"Δεν είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί αλλά ιστορικές αλήθειες αυτά που λέμε για διατάξεις παρόμοιες με τις διατάξεις της χούντας. Και είναι χειρότερο γιατί η χούντα έριχνε την ευθύνη
στον οργανωτή ενώ εσείς απειλείτε με φυλακή και αυτούς που θα συμμετέχουν στη διαδήλωση. Ούτε η χούντα δεν το έχει κάνει αυτό".

Ο κ. Ραγκούσης με βάση την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε: "Είναι η Ελλάδα παραδομένη στους μπαχαλάκηδες, είναι μια χώρα που 50 άτομα οπότε θέλουν κλείνουν έναν δρόμο; Δεν μπορεί σήμερα η ελληνική αστυνομία να απαγορεύσει χωρίς αυτό το νομοθέτημα μια συγκέντρωση αν πράγματι κινδυνεύει η δημόσια τάξη; Η απάντηση είναι ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα, αυτή είναι η ψεύτικη Ελλάδα που εσείς παρουσιάζεται στον ελληνικό
λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και σήμερα η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει μια συγκέντρωση. Πώς απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις με την άφιξη ξένων ηγετών, υπάρχει προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να
απαγορεύσει μια συγκέντρωση.

Η ελληνική αστυνομία έχει και σήμερα τη δυνατότητα 50 άνθρωποι όταν διαδηλώνουν και το κρίνει να τους οδηγεί στο πεζοδρόμιο. Λέτε ψέματα, υπάρχει το προεδρικό διάταγμα του Νίκου Δένδια που είναι σε ισχύ από το 2013 και με βάση το οποίο η ελληνική αστυνομία μπορεί
να το κάνει αυτό".

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση οδηγεί την αστυνομία σε γελοιοποίηση επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα με βάση το νομοσχέδιο όταν θα διαδηλώνουν άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές ή συνταξιούχοι.

"Οδηγήστε σε γελοιοποίηση. Τι θα κάνετε με μια αυθόρμητη συγκέντρωση οπαδών ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα και βγαίνουν απ' το γήπεδο και κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην πλατεία Ομονοίας; Θα πρέπει να συλληφθούν με βάση το νόμο που φέρνετε ή εσείς θα ξεφτιλιστείτε;

Τι θα κάνετε με μία συγκέντρωση μαθητών, με μία συγκέντρωση συνταξιούχων, με μία συγκέντρωση ατόμων ΑμεΑ; Θα τους συλλάβετε γιατί δεν κατάφεραν να έχουν περιφρουρήσει τη συγκέντρωση ή γιατί ανάμεσά τους μπήκαν κάποιοι που προκάλεσαν ζημιές; Σε αυτή τη γελοιότητα οδηγείτε την ελληνική αστυνομία και την ελληνική κοινωνία".

Επικριτικός στις διατάξεις του νόμου ήταν και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης ο οποίος επιφυλάχθηκε να εκφράσει ποια τελικά στάση θα κρατήσει το κόμμα του, περιμένοντας όπως είπε να δει αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προχωρήσει σε αλλαγές.

"Είναι δυνατόν κ. Υπουργέ που δηλώνετε σοσιαλδημοκράτης να μας φέρνετε ένα τέτοιο
νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχουν δικλείδες από την πλευρά της δικαιοσύνης στην απαγόρευση μιας διαδήλωσης;

Το νομοσχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ προβληματικό θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνετε για να καθορίσουμε τη στάση μας".

Καμίνης: "Πρέπει να υπάρχει πλαίσιο"

ΒΟΥΛΗ

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε ντροπή του πολιτικού συστήματος το γεγονός ότι βασιλικά και χουντικά διατάγματα παρέμειναν επί 45 χρόνια ζωντανά και καμία κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να φέρει ένα νομοσχέδιο και να τα καταργήσει. Μάλιστα είπε ότι είναι θέμα τιμής για την δημοκρατία και πρέπει να τα καταργήσει αυτά τα πράγματα.

Πάντως ο κύριος Καμίνης ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για το θέμα των διαδηλώσεων και τα δικαιώματα των πολιτών στην Αθήνα αναφέροντας ότι από το 2011 έως το 2015 έγιναν κατά μέσο όρο 1.476 διαδηλώσεις το χρόνο. Μόνο 70 από αυτές είχαν πάνω
από 1.000 άτομα συμμετοχή".

Γκιόκας: "Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο"

Πολύ σκληρός ήταν ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο.

"Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει ούτε από βελτιώσεις ούτε από διορθώσεις, είναι ένα νομοθετικό τερατούργημα. Όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση, ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση και τη δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης.

Το νομοσχέδιο επαναφέρει διατάγματα του χουντικού νόμου του 1971, σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται και για απλή αντιγραφή με μετάφραση ρυθμίσεων από την καθαρεύουσα στην δημοτική. Εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους, πιο εξελιγμένους και κατά συνέπεια πολύ πιο επικίνδυνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καρδιά του νομοσχεδίου πάνω στην οποία θεμελιώνονται και όλα τα υπόλοιπα είναι το άρθρο 19 για το οποίο δεν γίνεται λόγος από κανέναν. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική πράξη αφού προβλέπει τη δημιουργία διεύθυνσης πρόληψης της βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 10 Αυγ 2020 | 14:51

Οργή στην Βηρυτό: Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Παραιτήθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης

Οι Λιβανέζοι κάλεσαν για διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Αούν.

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 10 Αυγ 2020 | 08:05

Έκρηξη συγκρούσεων στη Βηρυτό: Διαδηλωτές πολιορκούν το Κοινοβούλιο και εισβάλουν σε κυβερνητικά κτήρια [εικόνες]

Δακρυγόνα, συγκρούσεις, εισβολή διαδηλωτών σε Υπουργεία και πολιορκία του κτηρίου του Κοινοβουλίου.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 07 Αυγ 2020 | 07:52

Βηρυτός: Οργή πολιτών κατά της κυβέρνησης - Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας. Οι πολίτες ζητούν τη βοήθεια Μακρόν. Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι.

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:40

Εκτός σχεδίου δόμηση: "Φρένο" βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στοχεύει το νομοσχέδιο για την χωροταξί του Υπουργείου Περιβάλλοντος

ΥΨΟΥΣ 8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Ιουλ 2020 | 18:19

Βουλή: Κοινωνική προσφορά - Δωρεά 50 ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Σωτηρία"

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο "Σωτηρία" με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων

30 Ιουλ 2020 | 15:10

Πρώτη ομιλία της Σακελλαροπούλου στη Βουλή - Για την εμπορία ανθρώπων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά της εμπορίας των ανθρώπων, παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ 29 Ιουλ 2020 | 15:36

Βουλή: Όλοι με μάσκα λόγω κορονοϊού εκτός από τον "επαναστάτη" Παπαχριστόπουλο

Αυστηρά με μάσκα λόγω κορονοϊού είναι όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου εκτός από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουλ 2020 | 13:25

Κορονοϊός: Όλοι με μάσκες στη Βουλή - Υπουργοί, βουλευτές, υπάλληλοι, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι [εικόνες]

Με μάσκες όλοι στην πρώτη συνεδράση της Βουλής μετά την απόφαση του προέδρου για εφαρμογή του μέτρου προστασίας από τον κορονοϊό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 10:29

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα παντού πλέον στη Βουλή- Ακόμα και στους διαδρόμους, ακόμα και οι δημοσιογράφοι

Στη Βουλή μπαίνει υποχρεωτικά η προστατευτική μάσκα με απόφαση του Προέδρου.