Novartis - Προσφυγικό: Δύο «αγκάθια» στην συνεδρίαση της Κ.Ο.

«Όπλο μας είναι η συνέπεια» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πως τα όσα έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχουν γίνει πράξη.

Δύο ονόματα που αναγράφονται στο πρόγραμμα των ομιλητών της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, δείχνουν και τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το μεταναστευτικό αλλά και ο Γιάννης Μπούγας πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis, αναμένεται να πάρουν τον λόγο προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δύο «καυτά» μέτωπα. Επίσης το φορολογικό, ο εκλογικός νόμος και η ψήφος των αποδήμων αλλά και η λειτουργία του κράτους.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συσφίξει ακόμη περεταίρω τις σχέσεις του με την κοινοβουλευτική ομάδα αποφάσισε για πρώτη φορά η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί εκτός κοινοβουλίου επιλέγοντας ένα ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων. Σε χαλαρή ατμόσφαιρα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως από βουλευτές της περιφέρειας για το μεταναστευτικό, εξηγώντας το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του.

Ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο υπουργών αλλά και βουλευτών του κόμματος για την αναποτελεσματικότητα του απέναντι στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανήμερα της ονομαστικής του εορτής μετέβη στο Μαξίμου και είχε μία σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο της ΝΔ.

Επίσης οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν για όποιο θέμα οι ίδιοι επιθυμούν καθώς τυπικά ατζέντα δεν υπάρχει. Θα επιδιωχθεί ουσιαστικά να γίνει ένα «πολιτικό μασάζ» στα στελέχη εκείνα που πιέζονται από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αρνούνται να δεχθούν τις μετεγκαταστάσεις των μεταναστών.

Διχασμένοι για την προανακριτική

Όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την προανακριτική για τη Novartis και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να στρέφονται εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο φέρεται να διαφωνούν στο θέμα του χειρισμού. Υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται πιο σκληρά μέτρα ακόμα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί ακόμα και η φρουρά της Βουλής προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής.

Πιο ήπιες όμως κοινοβουλευτικές φωνές που φαίνεται είναι και οι περισσότερες ζητούν να αναζητηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα τονίζουν πως δεν πρέπει να οδηγηθεί η ΝΔ στην «παγίδα» που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας ακραία μέτρα – όπως η επέμβαση της φρουράς – τα οποία μπορούν να γυρίσουν σε μπούμερανγκ την υπόθεση επικοινωνιακά για το κυβερνών κόμμα.  

Θα δώσει την λύση η Ολομέλεια;

Ένα σενάριο που εξετάζεται στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μην συμμορφώνεται με την απόφαση της προανακριτικής είναι την λύση να την δώσει η Ολομέλεια της βουλής. Με αυτό τον τρόπο η ΝΔ εκτιμά πως αν οδηγηθεί στο ανώτατο κοινοβουλευτικό όργανο το ζήτημα, τότε η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι δεσμευτική για όλα τα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να εξαιρέσει τα δύο μέλη του από την προανακριτική επιτροπή.

Μητσοτάκης: Όπλο μας η συνέπεια

Ο πρωθυπουργός που θα έχει συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις όλων των ομιλητών αναμένεται να κλείσει με την ομιλία του τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα μέχρι τώρα επιτεύγματα της οικονομίας αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει νέες φοροελαφρύνσεις αλλά και μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την στήριξη των επιχειρήσεων. «Όπλο μας είναι η συνέπεια» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πως τα όσα έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχουν γίνει πράξη.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως για πρώτη φορά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το άσυλο η χώρα έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός περίπλοκου και ιδιαίτερου ζητήματος όπως είναι το μεταναστευτικό. Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει πως η μετεγκατάσταση θα γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι περιοχές που ήδη φιλοξενούν μετανάστες, επαναλαμβάνοντας το όριο του 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.

Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση να ανακοινώσει το τελικό της σχέδιο για την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία θα μεταφερθούν οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.