Novartis: Αστυνομική ταινία θυμίζει η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Αν δεν υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις στις τέσσερις το μεσημέρι κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα περάσει την είσοδο της ΓΑΔΑ για να εξετάσει τον μάρτυρα.

Novartis: Αστυνομική ταινία θυμίζει η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Ένα νέο κεφάλαιο που σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής μπορεί να κρύβει σημαντικότατες αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του δικτύου που φαίνεται να είχε στήσει για την υπόθεση Novartis, ανοίγει σήμερα το μεσημέρι με την κατάθεση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

Αν δεν υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις στις τέσσερις το μεσημέρι το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα περάσει την είσοδο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών προκειμένου να εξετάσει τον μάρτυρα.

Την επιτροπή θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της Ιωάννη Μπούγας και οι εισηγητές των κομμάτων. Από την ΝΔ ο Θανάσης Πλεύρης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας, από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος. Το ΜεΡΑ25 δεν λαμβάνει μέρος στις εργασίες.

Η απόφαση για την «πρόσωπο με πρόσωπο» εξέταση του μάρτυρα ελήφθη χθες με μεγάλη πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων όχι μόνο συμφώνησαν στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς την αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, αλλά το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει στην περίπτωση που τα άλλα μέλη μεταβάλουν στάση.

Με αποχώρηση απειλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ακριβώς αντίθετους όμως λόγους. Εναντιώνεται με κάθε τρόπο στην εξέταση χωρίς προστασία. Χθες αργά το βράδυ πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσαν την ΝΔ ότι καταστρατηγεί το νόμο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με σκοπό να τους εκφοβίσει. Ζητούσαν δε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Υπογράμμιζαν τέλος ότι η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει βγει είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα.

Αλλά και οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν φαίνονται να επιθυμούν, για τους δικούς τους λόγους, να εξεταστούν από την προανακριτική επιτροπή. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας της ανωνυμίας του, αλλά και ισχυριζόμενος ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της οικογένειας του με αντίποινα, ζητεί να καταθέσει με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά. Στην επιστολή που κοινοποίησε στην προανακριτική, υποστηρίζει επίσης ότι και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά κατέθεσε. Η έτερη μάρτυρας «Κατερίνα Κελέση» (η κατάθεση της είναι προγραμματισμένη για αύριο) αρνείται να καταθέσει με οποιοδήποτε τρόπο και προειδοποιεί ότι θα καταφύγει στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την ασφάλεια της.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία της επιτροπής επιμένει ότι οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν με φυσική παρουσία ενώπιον του αντεισαγγελέα τον περασμένο Δεκέμβριο και ως εκ τούτου ζητούν να ισχύει και για τους ίδιους το ίδιο καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένουν από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να τους ενημερώσει με ποιο τρόπο έγινε η εξέταση ενώπιον του αντεισαγγελέα. Πάντως το αρμόδιο τμήμα με επιστολή του στην προανακριτική επιτροπή αν και προτάσσει να γίνει η εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα, δίνει ελευθερία κινήσεων στην προανακριτική επιτροπή για το πως θα εξετάσει τους δύο μάρτυρες.

Πηγές της επιτροπής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο «Μάξιμος Σαράφης» να εγείρει σήμερα νέες αιτιάσεις προκειμένου να μην γίνει η εξέταση χωρίς μέτρα προστασίας. Στην περίπτωση αυτή η προανακριτική θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της μην αποκλείοντας ακόμα και την βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα.

Χθες κατά την συνεδρίαση της επιτροπής υπήρξαν ακόμα δύο κρισιμότατες εξελίξεις.

· Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής με επιστολή του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζητεί να αποστείλει προς την προανακριτική επιτροπή κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο. Το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ επανάληψη την επιτροπή με μέλη της να κατηγορούν την κυρία Τουλουπάκη ότι δεν έχει αποστείλει το σύνολο του φακέλου και συνεχίζει να κρατά πολύ σημαντικά έγγραφα όπως για παράδειγμα τις επιστολές που είχε στείλει στο FBI.

· Η επιτροπή μπήκε στην τελική ευθεία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αναμένει την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ώστε να βρεθεί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνει αυτό (πχ με νέα έγκριση από την Ολομέλεια) καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση και άλλων αδικημάτων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις των μαρτύρων χθες ήταν η σειρά της πρώην αντεισαγγελέα Εφετών Ευγενίας Κυβέλου η οποία άφησε νέες αιχμές για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η μάρτυρας προορίζονταν σύμφωνα με την επετηρίδα να αντικαταστήσει την Ελένη Ράικου μετά την παραίτηση της τελευταίας από την εισαγγελία Διαφθοράς. Τελικά τη θέση της πήρε η Ελένη Τουλουπάκη.

Η κυρία Κυβέλου φέρεται να κατέθεσε ότι υπέστη μεγάλο πόλεμο από δημοσιεύματα όταν προσέφυγε κατά της κρίσης να πάρει τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς η κυρία Τουλουπάκη. Είπε ότι υπήρξαν πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα εις βάρος αν και όπως ανέφερε παρόμοια άποψη με εκείνη είχαν οι περισσότεροι στο εισαγγελικό σώμα. Συγκεκριμένα ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν ήταν επαρκής για τη θέση αυτή αφού δεν είχε χειριστεί καμία σοβαρή περίπτωση διαφθοράς ούτε σε επίπεδο προδικασίας ούτε σε επίπεδο ακροατηρίου. Η μάρτυρας είπε ότι μόνο οι εισαγγελείς που ήταν με τον Παπαγγελόπουλο συμφωνούσαν με την τοποθέτηση της κυρίας Τουλουπάκη. Είπε επίσης ότι μετά το δημοσίευμα ελέγχθηκε πειθαρχικά με βασική μάρτυρα κατηγορίας την κυρία Τουλουπάκη. Τελικά η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Η μάρτυρας φέρεται να ανέφερε ως πηγή των δημοσιευμάτων εις βάρος της την εφημερίδα «Δημοκρατία» λέγοντας κατά πληροφορίες ότι ο εκδότης ήταν φίλος με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η μάρτυρας φέρεται να είπε εξάλλου ότι η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ήταν στόχος του Παπαγγελόπουλου.​

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS 10 Μαϊ 2021 | 12:47

Ο Σάμπυ Μιωνής ζητάει με αγωγή 5 εκατ. ευρώ από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους "φίλους" του

Ο Σάμπυ Μιωνή κατέθεσε σήμερα Δευτέρα μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η ΑΡΣΗ ΠΑΤΕΝΤΑΣ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ 06 Μαϊ 2021 | 21:55

Μόσιαλος: "Δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορονοϊό" - Τι είπε για τη νέα βρετανική υπομετάλλαξη

Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης, σχολίασε πως "δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορονοϊό" και τόνισε ότι "κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα"

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 27 Απρ 2021 | 15:53

Αποκαλυπτικός διάλογος Μαντζουράνη- Μιωνή: Σε γα@@σαν γιατί ο Παπαγγελόπουλος ήταν φίλος του Φιλιππάκη

Ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής αποκάλυψε τον διάλογο με τον δικηγόρο Ιωάννη Μαντζουράνη για τον ρόλο Παπαγγελόπουλου

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ 7ΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 26 Απρ 2021 | 10:19

Σάμπυ Μιωνής: Δεύτερη ημέρα κατάθεσης με αποκαλύψεις

Για δεύτερη ημέρα καταθέτει για την υπόθεση Novartis και την ερευνόμενη εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στους δικαστικούς χειρισμούς της, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 23 Απρ 2021 | 14:27

"Βόμβες" από Μιωνή: Ο Παπαγγελόπουλος μου ζητούσε 350.000 ευρώ- "Γα@@με" τον Παπασταύρου για πολιτικούς λόγους

Ο Σάμπυ Μιωνής προχώρησε σε καταγγελίες φωτιά για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΡΑΣΕΛ 23 Απρ 2021 | 13:48

"Δεν βγάζει νόημα" η απάντηση Παπαγγελόπουλου στον Σάμπυ Μιωνή: Η θεωρία των περιγραφών αποκαθιστά τον ρεαλισμό...

Η γραπτή ανακοίνωση - απάντηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον Σάμπυ Μιωνή που δεν βγάζει νόημα

"Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ" 23 Απρ 2021 | 11:49

Υπόθεση Novartis - Καταθέτει ο Σάμπυ Μιωνής: Ο Παπαγγελόπουλος είναι το κεντρικό πρόσωπο της ομάδας εκβίασης

Κεντρικό πρόσωπο μιας ομάδας εκβίασης χαρακτήρισε ο Σάμπυ Μιωνής τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, βασικό ελεγχόμενο στην υπόθεση της Novartis.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS 23 Απρ 2021 | 07:55

Καταθέτει ο Μιωνής: Ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τη σκευωρία Παππα με στόχο τη Μαρέβα - Οι κασέτες που τον "έκαψαν"

Στην ανακρίτρια, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, αναμένεται να προσέλθει σήμερα για να καταθέσει ο επιχειρηματίας, Σάμπυ Μιωνής.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Απρ 2021 | 21:08

Υπόθεση Novartis: Έρχεται κατάθεση "φωτιά" του Σάμπυ Μιωνή για τον Παπαγγελόπουλο

Ο κ. Μιωνής θα αναφερθεί στις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis ενώ αναμένεται να κάνει και νέες αποκαλύψεις.

ΤΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 20 Απρ 2021 | 15:15

Προανακριτική για Παππά: Αδιαθεσία επικαλείται ο Καλογρίτσας λόγω εμβολίου κορονοϊού και ζητάει αναβολή

Η κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα στην προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά και η αδιαθεσία Καλογρίτσα

16 Μαϊ 2021 | 08:21

Ρεκόρ με εκατ. self – test σήμερα για μαθητές,δημόσιους,ιδιωτικούς υπάλληλους – Ανοίγουν αύριο παιδικοί σταθμοί,αθλητισμός

Σπάει το... κοντέρ σήμερα με εκαττομύρια self test - Επαναλειτουργούν αύριο βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, οι αθλητικές ακαδημίες και οι εργαστηριακές ασκήσεις στα ΙΕΚ

15 Μαϊ 2021 | 20:20

ΣΥΡΙΖΑ: "Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας"

"Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ 15 Μαϊ 2021 | 16:53

Η συγκινητική στιγμή που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την επίσκεψη στους γονείς της δολοφονημένης φοιτήτριας.