Novartis: Αστυνομική ταινία θυμίζει η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Αν δεν υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις στις τέσσερις το μεσημέρι κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα περάσει την είσοδο της ΓΑΔΑ για να εξετάσει τον μάρτυρα.

Novartis: Αστυνομική ταινία θυμίζει η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Ένα νέο κεφάλαιο που σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής μπορεί να κρύβει σημαντικότατες αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του δικτύου που φαίνεται να είχε στήσει για την υπόθεση Novartis, ανοίγει σήμερα το μεσημέρι με την κατάθεση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

Αν δεν υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις στις τέσσερις το μεσημέρι το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα περάσει την είσοδο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών προκειμένου να εξετάσει τον μάρτυρα.

Την επιτροπή θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της Ιωάννη Μπούγας και οι εισηγητές των κομμάτων. Από την ΝΔ ο Θανάσης Πλεύρης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας, από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος. Το ΜεΡΑ25 δεν λαμβάνει μέρος στις εργασίες.

Η απόφαση για την «πρόσωπο με πρόσωπο» εξέταση του μάρτυρα ελήφθη χθες με μεγάλη πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων όχι μόνο συμφώνησαν στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς την αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, αλλά το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει στην περίπτωση που τα άλλα μέλη μεταβάλουν στάση.

Με αποχώρηση απειλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ακριβώς αντίθετους όμως λόγους. Εναντιώνεται με κάθε τρόπο στην εξέταση χωρίς προστασία. Χθες αργά το βράδυ πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσαν την ΝΔ ότι καταστρατηγεί το νόμο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με σκοπό να τους εκφοβίσει. Ζητούσαν δε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Υπογράμμιζαν τέλος ότι η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει βγει είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα.

Αλλά και οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν φαίνονται να επιθυμούν, για τους δικούς τους λόγους, να εξεταστούν από την προανακριτική επιτροπή. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας της ανωνυμίας του, αλλά και ισχυριζόμενος ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της οικογένειας του με αντίποινα, ζητεί να καταθέσει με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά. Στην επιστολή που κοινοποίησε στην προανακριτική, υποστηρίζει επίσης ότι και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά κατέθεσε. Η έτερη μάρτυρας «Κατερίνα Κελέση» (η κατάθεση της είναι προγραμματισμένη για αύριο) αρνείται να καταθέσει με οποιοδήποτε τρόπο και προειδοποιεί ότι θα καταφύγει στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την ασφάλεια της.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία της επιτροπής επιμένει ότι οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν με φυσική παρουσία ενώπιον του αντεισαγγελέα τον περασμένο Δεκέμβριο και ως εκ τούτου ζητούν να ισχύει και για τους ίδιους το ίδιο καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένουν από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να τους ενημερώσει με ποιο τρόπο έγινε η εξέταση ενώπιον του αντεισαγγελέα. Πάντως το αρμόδιο τμήμα με επιστολή του στην προανακριτική επιτροπή αν και προτάσσει να γίνει η εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα, δίνει ελευθερία κινήσεων στην προανακριτική επιτροπή για το πως θα εξετάσει τους δύο μάρτυρες.

Πηγές της επιτροπής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο «Μάξιμος Σαράφης» να εγείρει σήμερα νέες αιτιάσεις προκειμένου να μην γίνει η εξέταση χωρίς μέτρα προστασίας. Στην περίπτωση αυτή η προανακριτική θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της μην αποκλείοντας ακόμα και την βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα.

Χθες κατά την συνεδρίαση της επιτροπής υπήρξαν ακόμα δύο κρισιμότατες εξελίξεις.

· Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής με επιστολή του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζητεί να αποστείλει προς την προανακριτική επιτροπή κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο. Το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ επανάληψη την επιτροπή με μέλη της να κατηγορούν την κυρία Τουλουπάκη ότι δεν έχει αποστείλει το σύνολο του φακέλου και συνεχίζει να κρατά πολύ σημαντικά έγγραφα όπως για παράδειγμα τις επιστολές που είχε στείλει στο FBI.

· Η επιτροπή μπήκε στην τελική ευθεία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αναμένει την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ώστε να βρεθεί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνει αυτό (πχ με νέα έγκριση από την Ολομέλεια) καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση και άλλων αδικημάτων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις των μαρτύρων χθες ήταν η σειρά της πρώην αντεισαγγελέα Εφετών Ευγενίας Κυβέλου η οποία άφησε νέες αιχμές για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η μάρτυρας προορίζονταν σύμφωνα με την επετηρίδα να αντικαταστήσει την Ελένη Ράικου μετά την παραίτηση της τελευταίας από την εισαγγελία Διαφθοράς. Τελικά τη θέση της πήρε η Ελένη Τουλουπάκη.

Η κυρία Κυβέλου φέρεται να κατέθεσε ότι υπέστη μεγάλο πόλεμο από δημοσιεύματα όταν προσέφυγε κατά της κρίσης να πάρει τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς η κυρία Τουλουπάκη. Είπε ότι υπήρξαν πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα εις βάρος αν και όπως ανέφερε παρόμοια άποψη με εκείνη είχαν οι περισσότεροι στο εισαγγελικό σώμα. Συγκεκριμένα ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν ήταν επαρκής για τη θέση αυτή αφού δεν είχε χειριστεί καμία σοβαρή περίπτωση διαφθοράς ούτε σε επίπεδο προδικασίας ούτε σε επίπεδο ακροατηρίου. Η μάρτυρας είπε ότι μόνο οι εισαγγελείς που ήταν με τον Παπαγγελόπουλο συμφωνούσαν με την τοποθέτηση της κυρίας Τουλουπάκη. Είπε επίσης ότι μετά το δημοσίευμα ελέγχθηκε πειθαρχικά με βασική μάρτυρα κατηγορίας την κυρία Τουλουπάκη. Τελικά η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Η μάρτυρας φέρεται να ανέφερε ως πηγή των δημοσιευμάτων εις βάρος της την εφημερίδα «Δημοκρατία» λέγοντας κατά πληροφορίες ότι ο εκδότης ήταν φίλος με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η μάρτυρας φέρεται να είπε εξάλλου ότι η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ήταν στόχος του Παπαγγελόπουλου.​

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Σεπ 2020 | 08:09

Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα - Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους Τούρκους

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόο- Σαφές μήνυμα σε Άγκυρα.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 17:17

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για άσκηση

Δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 14:26

Σκυλακάκης: Δεν αποκλείω ένα lockdown στην Αττική -Αν συμβεί θα κρατήσει λιγότερο από το προηγούμενο

"Δεν θα κρατήσει τόσο πολύ, αλλά θα έχει μισή διάρκεια από το προηγούμενο", ανέφερε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 13:21

Μπάχαλο με τις καταλήψεις: Επέμβαση της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα - Στην Καλαμάτα έκανε κατάληψη μόνο το...λουκέτο

Περίπου 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.Αποκλιμάκωση απο την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" η κυβέρνησδη.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 12:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας Μπακογιάννη

"31 χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη στη μνήμη μου", έγραψε στο μήνυμά του.

26 Σεπ 2020 | 12:12

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά...": Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον πατέρα του

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε μέρα σε αγγίζω...", ανέφερε στην ανάρτυησή του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 26 Σεπ 2020 | 12:12

Νέα πρόκληση: "Ομοβροντία" δηλώσεων Ερντογάν - Ακάρ για "Γαλάζια Πατρίδα" και Αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εμφανίζεται διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, σήμερα επέστρεψε στο γνωστό προκλητικό ύφος του.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 26 Σεπ 2020 | 10:34

Δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη: Η συγκινητική ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα 31 χρόνια

Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε το δικό της μήνυμα.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ 26 Σεπ 2020 | 08:14

Δεύτερο χτύπημα Πομπέο στην Άγκυρα μετά την Κύπρο: Εκτός προορισμού του αμερικανού ΥΠΕΞ έμεινε και πάλι η Τουρκία

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη χωρίς στα πλάνα του να υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχο ταξίδι προς την Άγκυρα.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 25 Σεπ 2020 | 21:58

Αποκάλυψη Καλίν: Σε τρία επίπεδα ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας – Έτσι θα γίνουν οι συνομιλίες

Τριπλή η μορφή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σύμφωνα με τον Καλίν - Διερευνητικές, πολιτικές και στρατιωτικές οι συνομιλίες

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 20:21

Ξεκάθαρος ο Χαρδαλιάς: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, προφανώς θα πάμε σε καραντίνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η καραντίνα είναι ύστατη λύση που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα