Novartis: Μετ' εμποδίων η κατάθεση Μανιαδάκη στην Προανακριτική Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ φέρεται να αποδέχθηκε το αίτημα του

Novartis: Μετ' εμποδίων η κατάθεση Μανιαδάκη στην Προανακριτική Επιτροπή

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στην Προανακριτκή Επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Στην εισήγησή του ο μαρτυρας φερεται να δήλωσε ότι είναι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχει ελεγχθεί από κάθε Αρχή . Όπως φέρεται να είπε οτι αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί του, δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη.

Όπως φέρεται να δήλωσε ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή αρνήθηκε να παραδεχτεί πράγματα που δεν έγιναν και βρέθηκε εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Φέρεται επίσης να είπε ότι συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικες κυβερνήσεις και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον φέρεται να υπογράμμισε πως τον συνέδεσαν με έναν υπουργό, τον Ανδρέα Λοβερδο, και κατηγορείται ότι χειραγώγησε έναν υπουργό.

Στη εισήγησή του εμφανίζεται να είπε πως όταν μπήκε η χώρα στην κρίση, η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο, σημειώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτες είχαν εθνικό χαρακτήρα.

Παράλληλα φέρεται να είπε ότι στον τομέα υγειας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης συμπληρώνοντας ότι το 2009 η δημοσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δια ευρώ και στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ.

Εξάλλου φέρεται να δήλωσε ότι συμβούλευε ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών την Ινδονησία και το Καζακστάν ενώ ταξίδευε συνεχώς.

Συνεχίζοντας την κατάθεση του, ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι συνεργάστηκε με την κυβέρνηση το 2012 με την ιδιότητα του καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να μπει τάξη στα οικονομικά στον τομέα της υγείας. Στην αρχή συνεργάστηκε με τον Μάριο Σαλμά και στην συνέχεια όταν ανέλαβαν οι Βορίδης Γεωργιάδης έκανε εκτιμήσεις για την φαρμακευτική δαπάνη.

Φέρεται να είπε ότι ο υπολογιστής του έχει 6.500 αρχεία επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των Θεσμών Αντίθετα φέρεται να είπε ότι δεν συνεργάστηκε ποτέ με τον Ανδρέα Λοβέρδο ούτε και υπήρξε συνεργάτης του.

Σε ότι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες φέρεται να είπε ότι θα επαναλάβει και στην επιτροπή ότι έχει. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μανιαδάκης έχει δηλώσει ότι γνωρίζει ποιοί είναι ο Σαράφης και η Κελέση καθώς έπεσε πάνω του στην ΓΑΔΑ και στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Επιχειρώντας να εξηγήσει πως ξεκίνησε η εμπλοκή του, φέρεται να είπε ότι το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος του πρότεινε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να διαφωτίσουν για τις οποίες έκνομες πρακτικές της Novartis μαζί με άλλους δύο μάρτυρες.

Ο ίδιος φέρεται να απάντησε ότι δεν είχε ιδέα για όλα αυτά. Τότε σύμφωνα με τον ίδιο έγιναν ανώνυμες καταγγελίες στους εισαγγελείς εις βάρος του ότι προωθούσα τα συμφέροντα έξι φαρμακευτικών εταιριών εκτός της Novartis. Συνέπεια αυτών των καταγγελιών διενεργήθηκε οικονομικός έλεγχος το 2015. Ολοκληρώθηκε το 2017 και στην συνέχεια έγινε και δεύτερος έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και από άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι οι έλεγχοι αυτοί διέρρεαν σε διάφορα ΜΜΕ όπως το «Documento».

O Nίκος Μανιαδάκης φέρεται να ενέπλεξε και τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι την ημέρα που ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει έρευνα στο σπίτι του ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δοθεί η αλληλογραφία του με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο μάρτυρας είπε ότι επρόκειτο για αλληλογραφία με την τρόικα η οποία όμως μετά δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα.

Πως μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων

Ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε ότι όλη αυτή περιπέτεια άρχισε να τον θίγει επαγγελματικά, ενώ συνειδητοποίησε παράλληλα ότι η ανώνυμη καταγγελία εις βάρος του συσχετίστηκε το 2017 με τη δικογραφία Novartis.

Αυτός ήταν και ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο που επισκέφτηκε την εισαγγελέα Ελένη Ράικου.

Η εμπειρία του φέρεται να δήλωσε ότι ήταν τραυματική διότι άνοιξαν τους λογαριασμούς μου και αντιμετωπίστηκε ως ύποπτος Εκεί τότε του προτάθηκε να συνεργαστεί., Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται, αν είδα βαλίτσες με χρήματα.

Εκείνος φέρεται να είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Τρείς όμως επίκουροι εισαγγελείς επέμεναν ότι μπορεί να ήμουν κομμάτι μια παράνομης συναλλαγής και να μην το είχα πάρει χαμπάρι. Οι οχλήσεις τότε σταμάτησαν. Επειδή όμως οι διαρροές στον Τύπο συνεχίστηκαν τον Οκτώβρη του 2017 ξαναπήγα στην εισαγγελία και συναντήθηκα με την κυρία Τουλουπάκη. Σύμφωνα με τον μάρτυρα του ζήτησαν να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Στην αρχή ήταν αρνητικός αλλά μετά επειδή επέμεναν ότι ήθελαν να τον προστατέψουν άλλαξε γνώμη.

Πως τον ενέπλεξε η Κελέση

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς σύμφωνα πάντα με τον ίδιο του δόθηκαν πάρα πολλά στοιχεία από τιμολογήσεις φαρμάκων και του ζητήθηκε να φτιάξει ένα πρόγραμμα για να εντοπίσουν αυξήσεις στα φάρμακα που παρήγαγε η Novartis.

Ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι έφτιαξε το πρόγραμμα μετά από τέσσερις εβδομάδες. Υπέδειξε στους εισαγγελείς τις αυξήσεις και του προέτρεψε να ζητήσουν εξηγήσεις από όσους βρίσκονται στις επιτροπές τιμών. Τότε ωστόσο του ανακοινώθηκε ότι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων η Κατερία Κελέση τον είχε κατηγορήσει ότι είχε πάρει χρήματα από την φαρμακευτική εταιρία.

Τότε τον πληροφόρησαν ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να καταστεί κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή που επισείει κάθειρξη ισόβιων δεσμών. Του πρότειναν να συνεχίσει ως προστατευόμενος μάρτυρας - κατηγορούμενος.

Επιλεκτικές διαβιβάσεις φακέλων στη Βουλή

Σύμφωνα με τον μάρτυρα η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν πολύ πιεστική. Φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι έδωσε 650 αρχεία αναλύσεων στους εισαγγελείς Διαφθοράς που ποτέ δεν ήλθαν στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής φέρεται να δήλωσε ότι εκείνοι είχαν πάρει μια μόνο κατάθεση καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν τα είχαν στείλει οι εισαγγελείς.

Τι προηγήθηκε

Η επιμονή του Νίκου Μανιαδάκη να εξεταστεί από τους βουλευτές παρουσία του συνηγόρου του, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει αρκετή ώρα η κατάθεση του μάρτυρα που ήταν προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα.

Ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε να παραστεί και ο δικηγόρος του, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι είναι κατηγορούμενος για την Novartis με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ φέρεται να αποδέχθηκε το αίτημα του, αντίθετα σύσσωμη η αντιπολίτευση το απέρριψε. Μέλη της επιτροπής υποστήριξαν ότι το αίτημα του είναι άκυρο καθώς έχει κληθεί ως μάρτυρας. Μίλησαν δε για μεθόδευση από την πλευρά του.

Τελικά και έπειτα από μεγάλη διαβούλευση στην οποία μετείχε και ο δικηγόρος του Νίκου Μανιαδάκη, το αίτημα του μάρτυρα αποσύρθηκε ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στην διαδικασία. ​

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:41

Novartis: Πώς η απαλλαγή Μανιαδάκη "απαλλάσσει" και Λοβέρδο - Γεωργιάδη

Ντόμινο φέρνει η απαλλαγή Μανιαδάκη στην υπόθεση Novartis. Πώς αποσυνδέονται από την υπόθεση Α. Λοβέρδος και Α. Γεωργιάδης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 09:27

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής - Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας: Δεν έγινε μελέτη για το υπόγειο γκαράζ

Ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας μίλησε για την επικινδυνότητα των ρηγματώσεων που εντοπίστηκαν στο κτίριο της Βουλής.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 18 Οκτ 2021 | 16:50

Novartis:Απαλλάσεται με βούλευμα από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο Νίκος Μανιαδάκης

Απαλλακτική απόφαση για τον καθηγητή Νικόλαο Μανιαδάκη για την κατηγορία παθητικής δωροδοκίας που του είχε αποδοθεί για την υπόθεση της Novartis

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 14:18

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή- Μπήκαν νερά στο κτήριο, έπεσε μάρμαρο

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή καθώς νερό εισχώρησαν στο περιστύλιο

ΜΕ 174 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ 13 Οκτ 2021 | 14:49

Άρση ασυλίας Πολάκη για εξύβριση του Στουρνάρα- Τον είχε αποκαλέσει "τρισάθλιο αρχιτραπεζίτη"

Άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη για το αδίκημα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Γιάννης Στουρνάρας.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης