Novartis: Ο Άρειος Πάγος θα ζητήσει από την Βουλή την κατάθεση Φρουζή

Αντίγραφο της κατάθεσης στην προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή αναμένεται να ζητήσουν οι αντεισαγγελείς.

novartis-o-areios-pagos-tha-zitisei-apo-tin-bouli-tin-katathesi-frouzi
SHARE THIS
0
SHARES

Αντίγραφο της κατάθεσης στην προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή αναμένεται να ζητήσουν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν για την διερεύνηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή την κατάθεση του κ. Φρουζή , εφόσον ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ελληνικού τμήματος της Novartis φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιέσεις που δέχθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Αντίστοιχα θα ζητήσουν την διαβίβαση στον 'Αρειο Πάγο και οποιασδήποτε άλλης κατάθεσης αλλά και κάθε στοιχείου που ενδεχομένως προκύψει στην πορεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εφόσον αυτά κριθεί πως σχετίζονται με την έρευνά τους στα πεπραγμένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο μεταξύ εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας Εφετών που εντός του μήνα θα κρίνει αν θα αναλάβει τον χειρισμό του συνόλου της υπόθεσης, Εφέτης Ανακριτής, φαίνεται να διατυπώνεται από κάποιους Εισαγγελείς προβληματισμός ως προς ζητήματα αρμοδιότητας στην άσκηση ποινικών διώξεων. Υπάρχουν απόψεις που θεωρούν πως η αρμοδιότητα στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της Novartis ανήκει αποκλειστικά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς η οποία ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που ως Σώμα υπερτερεί ιεραρχικά έναντι της Ολομέλειας Εφετών.

Την σκέψη αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι αναγνωρίζουν "υπεραρμοδιότητες" στην Ολομέλεια Εφετών.

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς πάντως, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έρευνα συνεχίζεται και σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί το σκέλος της, που αφορά τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, δηλαδή τους κκ 'Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι οποίοι όχι μόνο έχουν αρνηθεί κάθε εμπλοκή τους με τις υπό διερεύνηση πρακτικές της Novartis αλλά έχουν υποβάλει και μηνύσεις αμφισβητώντας τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αναφέρονται σε αυτούς.

Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν το πέρας της έρευνας τους για τους δύο πολιτικούς , αναμένοντας, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών και πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα συνεχίζουν την αξιολόγηση υλικού όσον αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα όπως γιατροί και πρώην στελέχη του Δημοσίου σε κρίσιμες θέσεις, όπως σε Επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων, αλλά και στελέχη της εταιρίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ενεργοποιήσει από το 2018, την διαδικασία επιβολής προστίμου στην Novartis Hellas. Κάνοντας χρήση για πρώτη φορά, του νόμου 3691/2018 για την νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του κ. Φρουζή, η Εισαγγελία υπέβαλλε αίτημα στο ΣΔΟΕ για την επιβολή προστίμου στην φαρμακοβιομηχανία . Για την ενέργεια αυτή ενημερώθηκε επισήμως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την συνεκτίμησε κατά την αξιολόγηση της χώρας μας ως προς την αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς.

Κατάθεση Φρουζή: Τι είπε για συναντήσεις με πολιτικούς

Λιγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της κατάθεσης του Κωνσταντίνου Φρουζη στην προανακριτική επιτροπή. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis φέρεται να ζήτησε το λόγο προκειμένου να διαψεύσει δημοσιεύματα που τον έφεραν να μην εχει συναντηθεί με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπακη και επανέλαβε ότι η συνάντηση έγινε στα τέλη Ιουνίου 2018.

Είπε επίσης ότι δεν έχει καταθέσει ποτέ, ενώ έβαλε ξανά στο στόχαστρο την εισαγγελέα λέγοντας ότι προσπαθούσε να του εκμαιεύσει ότι εκείνη ήθελε. Για τον Ανδρέα Λοβερδο είπε ότι τον είδε μια φορά στο υπουργείο Υγείας ενώπιον άλλων 20 ατόμων. Η επιμονή του πάντως να δώσει διευκρινησεις προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι βουλευτές ήθελαν να ξεκινήσουν άμεσα οι ερωτήσεις.

Αναφορικά με τον κ. Πικραμμένο, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι τον συνάντησε μία φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά ανέφερε ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ κατ' ιδίαν, αλλά μόνο σε μια εκδήλωση στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός ήταν με την κ. Μέρκελ και γερμανική αντιπροσωπεία και μάλιστα ο ίδιος ήταν επιθετικός -όπως φέρεται να είπε- απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα από τα φάρμακα στους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους. 

Στη συνεχεια ο Κωνσταντίνος Φρουζης αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με πολιτικούς. Φέρεται να είπε ότι έχει συναντηθεί πολλές φορές με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετές φορές με τον Αντρέα Ξανθό και τρεις φορές με τον Γιώργο Σταθάκη. Φέρεται δε να είπε πως συναντήσεις έγιναν και στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδουρου.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των προτύπων φαρμάκων. Ο κ. Φρουζής αρνήθηκε πως έχει δει τους Αβραμοπουλο, Βενιζελο και Κουτρουμάνη.

Είπε επίσης ότι έχει συναντηθεί με Ανδρέα Λυκουρέντζο δυο φορές με τον Μάριο Σαλμα 4-5 φορές και με τον Αδωνι Γεωργιάδη 4-5 φορές ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Φαρμακοβιομηχανων.

Για την επικοινωνία του FBI μαζί του, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι "τέλος του 2018 με πήραν τηλέφωνο από το FBI αλλά μου έστειλε μήνυμα η Ροσελί (Ιταλίδα δημοσιογράφο ελβετικής τηλεόρασης) και μου ζήτησε συνάντηση χωρίς κάμερες και δικηγόρο".

Ο κ. Φρουζής φέρεται να έχει μιλήσει και για το πρώην στέλεχος της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη, και να έχει πει ότι «έφυγε το 2014, εγώ το 2015. Είχε γίνει εσωτερικός έλεγχος. Έχω το πόρισμα. Παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες, αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται οι υπογραφές των προϊσταμένων του».

Σε άλλο σημείο ο κ. Φρουζής φέρεται να μίλησε για την γραμματέα του, Μαρία Μαραγγέλη, λέγοντας ότι τον έκλεβε επί τρία χρόνια. «Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια. Είχα πολλά προσωπικά μου πράγματα αφήσει να χειρίζεται, ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδί μου. Το 2015 άρχισα να την βάζω στη γωνία» φέρεται να έχει πει ο κ. Φρουζής.

Σε άλλο σημείο της καταθεσής του, ο κ. Φρουζής φέρεται να έχει πει ότι ο τζίρος της Νοvartis είχε αλματώδη αύξηση κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 330 εκατομμύρια, το 2015 - 2019 ο τζίρος έφτασε τα 420 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: INTIMENEWS

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook