Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την υπόθεση Novartis, όπου κάλεσε τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα να αποδείξουν ότι είναι αθώοι άναψε νέα φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον Alpha ανέφερε ότι «σκάνδαλα υπάρχουν και το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και το ηθικό πλεονέκτημα που θέλει να έχει ο ίδιος ο λαός, απαιτεί αυτά τα σκάνδαλα να πάνε για κάθαρση». Ακόμη, τόνισε ότι θα είναι ευτυχής, αν δεν εμπλέκονται, να αποδείξουν την αθωότητά τους και ότι δεν εμπλέκονται.
Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη όπου μέσα από το twitter έγραψε «ξόδεψε χρόνο στα Δικαστήρια για να "αποδείξει" ότι δεν είναι Σταλινικός και έρχεται μία στιγμή που όλα φαίνονται ξεκάθαρα. Στην Δύση δεν υφίσταται τεκμήριο ενοχής αλλά τεκμήριο αθωότητας. Δεν οφείλουμε εμείς να αποδείξουμε ότι είμαστε αθώοι αλλά οι κατήγοροι ότι είμαστε ένοχοι»,
Στη συνέχεια ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης πήρε τη σκυτάλη σχολιάζοντας ότι «προφανώς, για τον υπουργό, αυτά με το τεκμήριο αθωότητας είναι ανοησίες της αστικής αντίδρασης. Α ναι, και προφανώς ούτε σκευωρία της κυβέρνησης υπάρχει».
Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης που έγραψε ότι «η μετατροπή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής από τον κ. Κοτζιά παραβιάζει καθε έννοια Δικαιοσύνης στο δυτικό κόσμο». «Είχε μάλλον στο μυαλό του,τις σταλινικές δίκες της Μόσχας 1936-38,όπου οι κατηγορούμενοι έπρεπε να αποδείξουν την αθωότητά τους απέναντι στον Βισίνσκι», πρόσθεσε.
«Τελεία» στα σχόλια έβαλε με ανάρτηση του ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος σημείωσε «Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του» (άρθρο 6 παρ. 2 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Άρα απόδειξη χρειάζεται η ενοχή και όχι η αθωότητα».