Ντιμιτροφ για «Πρέσπες»: Χρειάζεται χρόνος και καλή πίστη

Η χώρα δεν θα είναι ποτέ ξανά μόνη της, επανέλαβε σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου στις Βρυξέλλες, ο Ντιμιτρόφ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, υπέγραψαν χθες Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα οι πρέσβεις των χωρών-μελών στο βορειοατλαντικό συμβούλιο. Πλέον η χώρα θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του διεθνούς οργανισμού ως παρατηρητής και χωρίς δικαίωμα ψήφου, μέχρι να επικυρωθεί το πρωτόκολλο από όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας και η ΠΓΔΜ γίνει επίσημα το 30ο μέλος της.

Η χώρα δεν θα είναι ποτέ ξανά μόνη της, επανέλαβε σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ:

«Ήμασταν μόνοι. Εδώ και χρόνια προσπαθούσαμε να ονειρευτούμε. Η πρώτη διακήρυξη του κοινοβουλίου μας χρονολογείται στο 1993. Ήταν πριν από 25 και πλέον χρόνια. Το πρωτόκολλο προσχώρησης που υπεγράφη θα περάσει τώρα από τα 29 κοινοβούλια των συμμαχικών χωρών μελών. Έτσι γινόμαστε μέρος της οικογένειας. Το ταξίδι είναι πιο εύκολο όταν έχεις φίλους γύρω σου».

«Χρειάζεται χρόνος και καλή πίστη»

Κληθείς να σχολιάσει εάν άξιζε το έως τώρα μακρύ και συχνά επώδυνο πολιτικά αυτό ταξίδι, ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι το κέρδος για τη χώρα του είναι πολλαπλό: «Τα πρώτα δυο (κέρδη) είναι ότι ξεκλειδώνει ο προθάλαμος ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το τρίτο -όλα βέβαια είναι εξίσου σημαντικά- είναι ότι κάνουμε ένα νέο φίλο, τη γείτονά μας, την Ελλάδα, που νομίζω είναι ο θεμελιώδης στόχος κάθε διπλωματίας. […] Το τέταρτο, επίσης σημαντικό, είναι η ιστορική συμφιλίωση των λαών στην περιοχή, η οποία έχει ιδιαίτερα πλούσια ιστορία, αλλά δυσκολεύεται να κοιτάξει στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, τα ζητήματα ταυτότητας είναι πάντοτε ιδιαίτερα σύνθετα και γι΄ αυτό απαιτήθηκε και πολύς χρόνος και κόπος για να επιλυθούν. «Η ‘Μακεδονία' ήταν σε κάποιο βαθμό προστατευμένη στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ως μέρος μιας μεγαλύτερης ομοσπονδίας. Όταν κατέρρευσε η Γιουγκοσλαβία ανακηρύξαμε την ανεξαρτησία μας και είχαμε αυτά τα θέματα με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί χρόνος και καλή πίστη. Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος θα πειστεί, ακόμη και εκείνοι που σήμερα εναντιώνονται στη συμφωνία. Και στις δυο χώρες».

Η περιοχή «ωριμάζει»

Όπως εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι θετικές αυτές εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων γίνεται πιο ώριμη: «Διότι ο ανταγωνισμός για το ποιο είναι το παλαιότερο έθνος ή ποιος είχε τις περισσότερες νίκες και τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία δεν είναι κάτι που ικανοποιεί τους πολίτες, τη νέα γενιά. Χάνουν την υπομονή της. Μεταναστεύουν στο εξωτερικό, ειδικά οι πιο ταλαντούχοι. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα διαφορετικό είδος ανταγωνισμού. Στο πεδίο της εκπαίδευσης, στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο ανταγωνισμός και η συνεργασία σε αυτά τα πεδία είναι που μετρούν σήμερα. Η ιστορία είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον και αυτό είναι που κάνουμε με τη συμφωνία».

Όσον αφορά πάντως την ένταξη στην ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι θα είναι μια αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία όχι μόνον εξαιτίας των πιο αυστηρών κριτηρίων σε σχέση με παλαιότερα αλλά και επειδή μετά τις μεγάλες διευρύνσεις της τελευταίες δεκαπενταετίας η ένταξη νέων μελών δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής.

Πηγή: DW

φωτογραφία: REUTERS

03 Απρ 2020 | 17:14

Μητσοτάκης: Αξιοποίηση έως και 6,5 δισ. μέσω ευελιξίας στο ΕΣΠΑ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 03 Απρ 2020 | 16:40

Τσίπρας: Μοναδική λύση ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal

Υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε αυτήν την κίνηση"με ή χωρίς τη Γερμανία"

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 03 Απρ 2020 | 16:16

Στο "Ελ. Βενιζέλος" ο Χαρδαλιάς: Θα λήξει ο εφιάλτης - Οι αρνητικοί θα μείνουν σε καραντίνα 14 μέρες

Όλοι οι επιβάτες που είναι αρνητικοί στον κορονοϊό θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και θα παραμείνουν σε αυστηρή καραντίνα.

03 Απρ 2020 | 15:09

Politico για άρθρο Τσίπρα στην Le Monde : Επέστρεψαν στην ΕΕ οι παλιές αντιπαραθέσεις

Οι παλιές αντιπαραθέσεις της ευρωκρίσης επέστρεψαν για τα καλά αναφέρει το politico , το οποίο επικαλείται σε επίρρωση αυτού, το χθεσινό άρθρο που δημοσίευσε ο Αλέξης Τσίπρας στην "Le Monde".

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 03 Απρ 2020 | 14:58

Αγγελος Συρίγος: Φοβάμαι μην στείλουν επίτηδες οι Τούρκοι, μετανάστες-φορείς του κορονοϊού στα νησιά

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για θερμό επεισόδιο εκτίμησε ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΛΑΟ 03 Απρ 2020 | 13:43

Κορονοϊός: "Είμαστε ολοι Ιταλοί"- Βουλή και ΥΠΕΞ ύψωσαν την ιταλική σημαία σε ένδειξη αλληλεγγύης [εικόνες]

Ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για "μια έκφραση αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον ιταλικό λαό, ένα λαό στενό φίλο της Ελλάδας".

ΤΡΙΠΛΟ ΟΦΕΛΟΣ 03 Απρ 2020 | 13:19

Το νέο σύστημα της "άυλης" συνταγογράφησης - Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν ο τρόπος εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα ehealth.gov.gr και τα δύο απλά βήματα που χρειάζεται να κάνουν οι ασφαλισμένοι και οι γιατροί.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ WSJ 03 Απρ 2020 | 12:04

Ηλίας Μόσιαλος: Τώρα όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία των ΕΣΥ

Ανάρτηση στο facebook για την κρίση στις ΗΠΑ

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 03 Απρ 2020 | 09:57
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 03 Απρ 2020 | 09:26

Πέτσας: Στο τραπέζι το "λουκέτο" στα διόδια το Πάσχα, έρχεται χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις

Ενδεχόμενο για "λουκέτο" στα διόδια το Πάσχα και νέους περιορισμούς μετακινήσεων μέσα στα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ "ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ" ΤΟΥ 03 Απρ 2020 | 07:35

Ο Καρανίκας και οι ακρότητές του: Είναι εδώ για να θυμίζει πάντα την εποχή ΣΥΡΙΖΑ

Ο 51χρονος αδιόριστος εκπαιδευτικός και σερβιτόρος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν υπολογίζει αντιδράσεις, νουθεσίες και συμβουλές.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 03 Απρ 2020 | 07:19

Δημοσκοπήσεις: Μεγάλο "ναι" των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης - "Αποθεώνουν" τον Τσιόδρα

Κατακόρυφα αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ 02 Απρ 2020 | 22:49

ΝΑΤΟ: "Αρπάχτηκαν" Δένδιας με Τσαβούσογλου - Σηκώθηκε από τη θέση του ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Αγρια κόντρα Δένδια με Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό