Ντοκουμέντο: Μεταφορά τoυρκικών όπλων στη Λιβύη τον Μάιο του 2019

Σημαντικά ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν την μεταφορά αρμάτων μάχης και όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, έχει πλέον στα χέρια της, η ελληνική πλευρά.

SHARE THIS
0
SHARES

Σημαντικά ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν την μεταφορά αρμάτων μάχης και όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, έχει πλέον στα χέρια της, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές μάλιστα προσθέτουν πως γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν οι μεταφορές και οι αποστολές όπλων. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ίδιων διπλωματικών πηγών, η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων.

Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Alpha έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάρκεια της παράδοσης τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης. 

Ο Alpha έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάρκεια της παράδοσης τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης, από τουρκικό πλοίο. 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο του Alpha  

 

 

Η Έκθεση του ΟΗΕ

Την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις χώρες - μέλη του διεθνούς οργανισμού να σέβονται το εμπάργκο όπλων το οποίο έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στη Λιβύη, από το 2011.

Ηδη, όπως αναφέρει η DW, έχει παραδοθεί στο Σ.Α. σχετική έκθεση επιθεωρητών του ΟΗΕ, στην οποία θα κατονομάζεται ρητά η Τουρκία (όπως και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιορδανία και τα ΗΑΕ) ως χώρα που παραβιάζει συστηματικά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Πρόκειται για έκθεση 85 σελίδων, με 300 πρόσθετες σελίδες τεκμηρίωση των παραβιάσεων, χάρτες, φωτογραφίες και παραστατικά και το Σ.Α. θα συζητήσει στην επιτροπή κυρώσεων, την οποία και θα αποφασίσει εντός του Δεκεμβρίου αν θα συναινέσει στη δημοσιοποίησή της. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία παραβιάζει, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα, το εμπάργκο όπλων.

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα και η αραβική ιστοσελίδα Al Masdar, η Αγκυρα έχει προμηθεύσει τον κυβερνητικό στρατό της Τρίπολης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, (drones), τύπου Bayraktar TB-2 (τα κατασκευάζει η εταιρεία του γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ,) τα οποία έχουν επιθετικές δυνατότητες και διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Χάφταρ (LNA). Τα τουρκικά drones μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη στο διεθνές αεροδρόμιο Mitiga από το τουρκικό αεροδρόμιο Εσένμπογκα με πολλαπλές πτήσεις (3, 4 και 5 Ιουλίου 2019) μεταγωγικού αεροσκάφους Ιλιούσιν (Il-76TD) της ιδιωτικής ουκρανικής εταιρείας Sky Aviantrans.

Τέλος για το πλοίο «Haddad 1», σημαίας Βολιβίας, που εντόπισε το Λιμενικό, τον Σεπτέμβριο του 2015, με φορτίο 500.000 σφαίρες και 5.000 όπλα τουρκικής κατασκευής δεν αποδείχτηκε ο τελικός προορισμός που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν η Λιβύη.

Το Haddad 1 ήταν σε λίστα ύποπτων πλοίων που έχουν συντάξει παρατηρητές του ΟΗΕ και, σύμφωνα με έκθεσή τους, είχε εντοπιστεί εν πλω προς τη Μισράτα, τον Ιούλιο του 2015, με φορτίο τουρκικών όπλων. Το φορτίο κατασχέθηκε από τις προσκείμενες στην αντιπολίτευση αρχές. Αργότερα, αποκαλύφθηκε αλληλογραφία (email) του ιδιοκτήτη του πλοίου, Μουμίν Σαχλίν, προς την Αγκυρα, ο οποίος διεκδικούσε αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθε από την κατάσχεση του φορτίου όπλων στη Λιβύη.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW, Alpha Tv 

   
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook