Ντομινίκ Στρος Καν: Κάναμε λάθος για την Ελλάδα

«Επιβάλαμε στους Ελληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα» παραδέχεται ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ σε συνέντευξη στο France 2.

ntominik-stros-kan-kaname-lathos-gia-tin-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Mea Culpa στον βαθμό που του αναλογεί λέει ο Ντομινίκ Στρος Καν για την διαχείρηση της κρίσης στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο τηλεοπτικός σταθμός «France 2» προβάλει σήμερα ένα ντοκιμαντέρ για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, με τίτλο «Το ειδύλλιο του ευρώ» (Le roman de l' euro) . Σε αυτό το ντοκιμαντέρ ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, επικεφαλής του Ταμείου όταν ξέσπασε η κρίση, παραχωρεί την πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη μετά το σκάνδαλο του Sofitel.

 «Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Έλληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα»

Ο DSK, παραδέχεται ότι έκανε λάθη στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και πως ωθήθηκε από τις περιστάσεις να εφαρμόσει στη χώρα μας μία αφόρητη πολιτική η οποία μέχρι και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες. «Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Έλληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα» παραδέχτηκε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

«Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μία επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας. “Αν μου δανείσετε τώρα θα σας τα αποπληρώσω όλα”. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν.

Και τι κάνουν; Το ανάποδο. Λένε: “Ολα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας”. Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση».

Ο Nτομινίκ Στρος Καν επιρρίπτει ευθύνες και στους πρώην προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί. Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται συνεντεύξεις για την ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Μιλούν μεταξύ άλλων οι Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο, Μισέλ Ροκάρ, Φρανσουά Φιγιόν, Ρολάν Ντουμά, Ζαν-Πιερ Ραφαράν, Φρανσουά Μπαρουά, και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook