Έντονες διαβουλεύσεις μέχρι το παρά πέντε των ανακοινώσεων για το άνοιγμα καταστημάτων υπήρξαν μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πιέσεις προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Παπαθανάση να ανοίξουν περισσότερες κατηγορίες του λιανεμπορίου. Άλλωστε αυτό ήταν και το αρχικό σχέδιο και τελικά άλλαξε λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος ανακοίνωσε το άνοιγμα των μαγαζιών σε δύο δόσεις στις 4 και τις 11 Μαΐου.
Το παρασκήνιο ήταν έντονο μέχρι να μπουν στην αίθουσα που πραγματοποιούνται οι καθημερινές ενημερώσεις ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Τελικά η επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν άναψε τελικά το "πράσινο φως" και τα μαγαζιά που θα ανοίξουν τη Δευτέρα θα είναι το εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, τα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, τα ανθοπωλεία, τα ΚΤΕΟ τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, και τα καταστήματα οπτικών.
Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών
Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία της άρνησης από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, ήταν ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων καθώς από τη Δευτέρα υπολογίζεται πως περίπου 70.000 άτομα θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και οι λοιμωξιολόγοι δεν επιθυμούσαν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός.
Στόχος, όπως τονίζουν από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί, είναι η σταδιακή και προσεκτική έξοδος από την καραντίνα. "Η επόμενη φάση των 15 ημερών, θα είναι εξίσου κρίσιμη με την έως τώρα φάση της επιδημίας στην χώρα μας. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα υγιεινής, ιδιαίτερα της υγιεινής των χεριών, της τήρησης των αποστάσεων, αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς σε αυτό το διάστημα ως δυνητικούς φορείς, θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς, από την Δευτέρα που θα αυξηθούν οι επαφές στην κοινωνία" είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριξε πως με το άνοιγμα περισσοτέρων καταστημάτων θα μπορεί ο κόσμος να μοιραστεί καλύτερα και να αποφευχθούν πιθανοί συνωστισμοί. Άλλωστε είναι γνωστό πως το εμπόριο είναι από τους κλάδους που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία με τις μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική θέση καθώς οι υποχρεώσεις, παρά τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση, εξακολουθούν να τρέχουν. "Μοιραζόμαστε όλοι μας την ίδια ευθύνη και η Πολιτεία επιπροσθέτως, την ευθύνη και την υποχρέωση να παρέχει δίχτυα ασφάλειας και στήριξης, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την πλήρη ανάταξη και επιτάχυνση της οικονομίας" τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης.
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής και στις μάσκες
Αλλαγές υπήρξαν και στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά τα τελευταία 24ωρα κάτι που παραδέχθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς. "Για το θέμα που συζητιέται πολύ έντονα τα τελευταία 24ωρα και αφορά στη μάσκα ή το κάλυμμα προσώπου, καθώς και οι τελικές προτάσεις των επιστημόνων έχουν αλλάξει. Και έχουν αλλάξει αποφάσεις της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη και υγειονομικά, αλλά και πρακτικά ζητήματα" τόνισε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας.
Αρχικά είχε ειπωθεί πως στους κλειστούς χώρους θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πολίτες. Τελικά αποφασίστηκε η μάσκα να είναι υποχρεωτική για όλους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί, τα ασανσέρ, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων και λοιπά, δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου, εφόσον είναι εφικτό. Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκα στα σούπερ μάρκετ τα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Τσιόδρας: Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο
Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα με τους μαθητές Γ’ λυκείου. Το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να απασχολεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως την Γερμανία όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση. "Θέλει πάρα πολλή προσοχή, θέλει επιφυλακτικότητα συμφωνώ. Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο. Νομίζω σε εμένα είναι σαφές, νομίζω το καταλαβαίνουν και οι περισσότεροι, ακούν και τα επιστημονικά επιχειρήματα από τη μια και την άλλη πλευρά" είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Παράλληλα ανησυχία επικρατεί και για το να μπορέσει να ελεγχθεί η ιχνηλάτηση από την στιγμή που θα σταματήσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους λοιμωξιολόγους από την στιγμή που υπάρξουν κρούσματα μετά τη Δευτέρα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα σημειώνοντας καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση "Νομίζω το οφείλουμε στον εαυτό μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο, να περιορίζεται η τυχόν διασπορά με εργαλείο την ιχνηλάτηση των επαφών και τον άμεσο, όσο κατά το δυνατόν, έλεγχο και τυχόν, βέβαια, νεότερες εξελίξεις που θα αφορούν τα τεστ, τις θεραπείες και στο μέλλον και τα εμβόλια".