Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής: Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού ο οποίος ζήτησε και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΤΣΙΠΡΑΣ

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για νέο lockdown, ζητώντας παράλληλα και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Μαζί του ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη" τονίζοντας πως "η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια και στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του".

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχασε μια "μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του πρώτου lockdown, τον περασμένο Μάιο" και αντί "να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται".

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε όσα "δεν έκανε", όπως προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, ενίσχυση των ΜΜΜ, αλλά και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού ή σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

"Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας"

Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ως λύση για την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αυτή την ώρα σε ένα κοινό σχέδιο, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

"Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όρο πάντως για να "βάλει πλάτη" και να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την πανδημία , έβαλε το "πάγωμα" της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και του επικείμενου εργασιακού νομοσχεδίου.

"Ο πρωθυπουργός έστειλε απατηλό μήνυμα εφησυχασμού"

Αντίθετα, κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, πως ο πρωθυπουργός έστειλε "απατηλό μήνυμα εφησυχασμού και επιστροφής στην κανονικότητα", αναπαρήγε το "αφήγημα" της ατομικής ευθύνης και "άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους" τα τεστ, άφησε "στη μοίρα" τους τις επιχειρήσεις και "έφερε ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων", εξασφαλίζοντας την "ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ".

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό για "την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή" σε ερώτησή του για τα ΜΜΜ και την πανδημία και τον κατηγόρησε ότι "επιμελώς κρύβει" πως "η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα", παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους και τα κρούσματα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Ως "το πιο εξοργιστικό στοιχείο", χαρακτήρισε τη σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ πριν και κατά την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε λιγότερους εργαζόμενους" από το 2019. "Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν", είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά, δε, το θέμα της ερώτησης που είχε απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, χαρακτήρισε "επιεικώς απαράδεκτη" τη χθεσινή του τοποθέτηση ότι "δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία".

"Να τα γεννήσει προφανώς δε μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω", είπε, προσθέτοντας ότι "την ώρα που τα λέει αυτά, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια".

"Αδιανόητες δηλώσεις για το άνοιγμα των σχολείων"

Αναφορικά με τα σχολεία, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως την ώρα που ακούγονταν "αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη", ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φώναζε: "αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις, βρείτε αίθουσες", επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για "εφησυχασμό".

Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομία, υπογραμμίζοντας πως "η πραγματική εικόνα και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση".

Συγκεκριμένα, επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 ευρωπαϊκών χωρών, "παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν προχώρησε σε μέτρα που πήραν άλλες χώρες όπως είναι η εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων, η επιδότηση ενοικίου επιχειρήσεων, η απευθείας επιχορήγηση αντί για την επιστρεπτέα ενίσχυση, η αναπλήρωση μισθού αντί για την επιδότηση ανεργίας, κ.α.

"Παρ' όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)", συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις υπογράμμισε πως πρόκειται για "τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο".

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε "την αγωνία του για τις εξελίξεις", τονίζοντας ότι "η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές".

"Την ίδια στιγμή η οικονομία βουλιάζει. Και ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα", σημείωσε, καλώντας τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την "βοήθεια όλων" και να σταματήσει "την προπαγάνδα ενώ μας έριξε στο χείλος του γκρεμού".

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους πολίτες, ζητώντας τους να δείξουν "ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται" και να τηρούν τις "οδηγίες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

48-72 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ 25 Οκτ 2021 | 20:26

Κορονοϊός: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για τους στρατεύσιμους τον Νοέμβριο

Σε μοριακό τεστ είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν όσοι καταταγούν στον Στρατό το Νοέμβιο

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 25 Οκτ 2021 | 18:34

Με κορονοϊό ο Εντ Σίραν - Σε καραντίνα στο σπίτι του

Αν και ο Εντ Σίραν δεν κοινοποίησε λεπτομέρειες για την κατάστασή του, φαίνεται ότι είτε είναι ασυμπτωματικός είτε έχει ήπια συμπτώματα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 25 Οκτ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: 710 νέα κρούσματα στην Αττική, 623 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" Λάρισα και Μαγνησία

"Έκρηξη" κρουσμάτων κορονοϊού σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Μαγνησία - Σε υψηλά επίπεδα η Αττική - Συνολικά 8 περιοχές της χώρας με τριψήφιο αριθμό

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2021 | 17:54

Κορονοϊός: 54 νεκροί σήμερα - Ανέβηκαν στα 3.937 τα νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι

Στα 3.937 τα νέα κρούσματα σήμερα, 54 οι θάνατοι, 354 οι διασωληνωμένοι

"ΣΑΡΩΝΕΙ" Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΡΩΤΕΟΥΣΑ 25 Οκτ 2021 | 14:25

Θεσσαλονίκη: 340 νεκροί από κορονοϊό μέσα σε 42 ημέρες- Εννέα στους δέκα ήταν ανεμβολίαστοι

Στους 340, εκ των οποίων οι 299 ήταν ανεμβολίαστοι, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων ο οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες, στη Θεσσαλονίκη

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:07

Θάνατος Φώφης Γεννηματά - Τσίπρας: Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η Φώφη Γεννηματά έδωσε "με πείσμα και αξιοπρέπεια" τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ 25 Οκτ 2021 | 12:40

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός εκατοντάδων πιστών χωρίς μάσκες στη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου- Επαναλαμβάνεται το 2020 [εικόνες-βίντεο]

Συνωστισμός, χωρίς μέτρα, αποστάσεις και μάσκες από τους πιστούς στη λιτανεία της εικόνας στη Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο. Προσκυνούσαν χωρίς μάσκες τις εικόνες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 25 Οκτ 2021 | 09:46

Μέτρα για τον κορονοϊό - Τι αλλάζει από σήμερα: Στο 1,5 μέτρο η απόσταση - Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα

Στο ενάμιση μέτρο μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] ορίζεται από σήμερα η τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 09:16

Μίνα Γκάγκα: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη και για τους αρνητές διασωλήνωσης

Η Μίνα Γκάγκα εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας τη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 25 Οκτ 2021 | 08:57

Κορονοϊός: Οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους - Πολύ μικρότερες οι πιθανότητες μετάδοσης

Ολλανδοί ερευνητές υπολόγισαν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται με την παραλλαγή Δέλτα έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανεμβολίαστους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ 25 Οκτ 2021 | 06:59

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 164 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

24 Οκτ 2021 | 22:58

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος με κορονοϊό στον "Ευαγγελισμό"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μάνης δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 24 Οκτ 2021 | 20:36

Η εξομολόγηση της Ελένης Δήμου: Εκλαιγα συνέχεια, δεν είναι αστεία περίπτωση ο κορονοϊός

Στην πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της λόγω κορονοϊού, που χρειάστηκε μάλιστα και να νοσηλευτεί, αναφέρθηκε η Ελένη Δήμου.