Ο Αλέξης με... 9 μικρά βήματα στη «χώρα των θαυμάτων»

Αποκρυπτογραφώντας την χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, το TheTOC καταγράφει τις 9 αναλήθειες του πρωθυπουργού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Αλέξης με... 9 μικρά βήματα στη «χώρα των θαυμάτων»

Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην κρατική τηλεόραση σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ....ασφαλές περιβάλλον που εκτυλίχθηκε, για τις ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον Πρωθυπουργό αλλά και για τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Αποκρυπτογραφώντας την χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που εντάσσεται στην προσπάθεια του Μαξίμου να επιδείξει σιγουριά και σταθερότητα ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στην βουλή, το TheTOC.gr καταγράφει τα 9 ψέματα του Πρωθυπουργού που έχουν προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στα ...«ακηδεμόνευτα» και μη διαπλεκόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο γενικότερα.

1. Δεν θα γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που ζήτησαν να δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές: «Δεσμεύθηκα καθαρά για αυτό. Τι θέλετε να κάνω; να βγάλω το σακάκι μου και να σας το δώσω;». Στην πραγματικότητα οι περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο με την αύξηση των εισφορών που θεσμοθετήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

2. Νιώθω σίγουρος με την πλειοψηφία των 153

Ο Πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια επίδειξης «σιγουριάς και σταθερότητας» δήλωσε ότι νιώθει σίγουρος με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Μητσοτάκης κυβερνούσε με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Παράλληλα όμως δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν χάνει την δεδηλωμένη με την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου αλλά μόνο σε πρόταση μομφής ή ψήφος εμπιστοσύνης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδούμε φαινόμενα όπως αυτό του καλοκαιριού που η κυβέρνηση διέθετε μόλις 124 βουλευτές με την αποχώρηση της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός παρά την σιγουριά που εξέπεμψε, έστειλε μήνυμα στους υποψήφιους διαφωνούντες χαρακτηρίζοντας «ύποπτες τυχόν διαφοροποιήσεις» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εξελέγη η νέα βουλή με λίστα, όταν όλοι και κυρίως οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία. Ως εκ τούτου, αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι εξαιρετικά ύποπτες. Δεν μπορείς να κρύβεσαι στις λίστες για να εκλεγείς και να διαφοροποιείσαι εκ των υστέρων». Προς ενίσχυση του επιχειρήματός του χαρακτήρισε την στάση του Γ. Σακελλαρίδη «έντιμη» δείχνοντας τον δρόμο της «παραίτησης» σε όποιον διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης.

3. Η προστασία των δανειοληπτών

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε παρέλαβε την προστασία των κόκκινων δανείων από το 0% που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και σε σχέση με τους δανειστές που πρότειναν να «προστατευτεί» το 16% των δανειοληπτών, η κυβέρνηση το έφτασε στο 60% «μετά από μεγάλη μάχη». Με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο όμως ήταν προστατευμένο το 90% των δανειοληπτών και με τις νέες ρυθμίσεις άνοιξε ο δρόμος για πλειστηριασμούς οι οποίοι επαφίενται πλέον στην πρόθεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

4. Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

«Για το ΕΚΑΣ δώσαμε τη μάχη. Εχουμε μία σταδιακή απόσβεση και αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» είπε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «μετά τα φώτα που ελπίζουμε να φύγουν και οι καλικάτζαροι θα τα δούμε όλα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί». Στο Μνημόνιο όμως αλλά και στον προυπολογισμό προβλέπεται η άμεση περικοπή του 20% των πλέον ...προνομιούχων συνταξιούχων που λάμβαναν το ΕΚΑΣ ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που είχε εφαρμοστεί πιλοτικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναμένεται να εφαρμοστεί το 2017.

5.Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα assets του Δημοσίου

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό» το αποτέλεσμα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σημειώνοντας ότι «Καταφέραμε ταμείο που δεν θα έχει έδρα Λουξεμβούργο και κλειδοκράτορες ξένους αλλά θα είναι σε ελληνικά χέρια», κάνοντας λόγο για αναβάθμιση των «assets του Δημοσίου». Είπε δε ότι «είναι πολύ καλύτερο τώρα που έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (αεροδρόμια ΟΛΠ κ.λπ) να έχουμε φτιάξει αυτό το ταμείο ώστε τα έσοδα να μην πάνε όλα στο χρέος αλλά και στην οικονομία». Όμως ο κ. Τσίπρας παρά την σθεναρή στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά κατά των ιδιωτικοποιήσεων δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο νέο Ταμείο θα εγγραφεί η δημόσια περιουσία ως εγγύηση για το δάνειο που έχει λάβει η χώρα και παράλληλα προβλέπεται η σημαντική συμμετοχή των εταίρων στην διοίκηση του νέου φορέα που θα έχει την έδρα στην Αθήνα.

6.Ο... διάλογος με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην συνέντευξή του ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μία κουλτούρα διαλόγου στην χώρα, αφήνοντας πίσω του την διαρκή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αντιπολίτευσης να συζητήσει με την τότε κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ενίοτε χαρακτηρισμούς όπως «γερμανοτσολιάδες». Την ίδια στιγμή που ζητούσε συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς «εκβίαζε» την Φ. Γεννηματά -όπως κατήγγειλε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – μέσα στην σύσκεψη, ότι θα την ταυτίσει με τη ΝΔ για την στάση της. Και στην συνέντευξή του διαχώρισε την Δημοκρατική Συμπαράταξη από την στάση των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη.

7. Να μείνει ή να φύγει το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα θετικά διακείμενη προς το ΔΝΤ λόγω της πρότασης του Ταμείου για ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Στην χτεσινή συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός εξήρε την στάση των ΗΠΑ λέγοντας ότι ο υπουργό Εξωτερικών Κέρι έκανε πρωτόγνωρες δηλώσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης αλλά παράλληλα ζήτησε από το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Μέχρι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση στηριζόταν στις πιέσεις του ΔΝΤ και στις ...εσωτερικές αντιθέσεις των δανειστών για το θέμα του χρέους.

8. Ποιες επιχειρήσεις θα προστατευθούν

Για την εξυγίανση τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να προστατευθούν οι μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εν γένει η υγιής επιχειρηματικότητα και τόνισε την προσπάθεια να αποκλειστούν τα distress funds. Όμως στο Μνημόνιο προβλέπεται η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένες εταιρείες ενώ η μείωση της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στις τράπεζες μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση ενισχύει την πιθανότητα να πουληθούν κόκκινα δάνεια σε ξένα funds.

9. Για την κριτική των ΜΜΕ

Στην συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί η κριτική από τα ΜΜΕ χαρακτηρίζοντάς την ως την «πεμπτουσία της Δημοκρατίας» ενώ σημείωσε ότι θα ήταν επικίνδυνο να έλεγε ότι όσοι κάνουν κριτική είναι διαπλεκόμενοι. Την ίδια στιγμή όμως κάθε δημοσίευμα ή ρεπορτάζ που αντιτάσσεται με την κυβερνητική πολιτική διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου με την υποσημείωση ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της μιντιακής διαπλοκής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 20 Οκτ 2021 | 07:50

Κάτια Ζυγούλη: Επιστρέφει στην τηλεόραση - Πότε κάνει πρεμιέρα, το όνομα της εκπομπής

Η Κάτια Ζυγούλη επιστρέφει στην τηλεόραση. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ 19 Οκτ 2021 | 10:21

Παρουσιαστής της ΕΡΤ καταγγέλλει την αστυνομία για bullying - Τι συνέβη στο δρόμο

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ προχώρησε μέσω social media σε ηχηρή καταγγελία για bullying από αστυνομικούς.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.