Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μέρκελ με φόντο τα «άδεια ταμεία» του δημοσίου

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο συνομιλεί με την Αν. Μέρκελ με την σκέψη στην Αθήνα και στα εσωτερικά μέτωπα που θα αντιμετωπίσει στο κόμμα και την κυβέρνηση.

o-aleksis-tsipras-sti-merkel-me-fonto-ta-adeia-tameia-tou-dimosiou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με όλες τις προβλεπόμενες τιμές έγινε δεκτός το απόγευμα της Δευτέρας στο κτίριο της Καγκελαρίας ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για ένα από τα πλέον κρίσιμα ραντεβού με την Ανγκέλα Μέρκελ.   

Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων την οποία θα συζητήσει με την γερμανίδα ομόλογό του θα κουβαλήσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για την αντιμετώπιση του εσωτερικού μετώπου που έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

«Αυτό το μέτωπο αναδεικνύεται ισχυρό και απρόβλεπτο, σε σχέση με τις προθέσεις των δανειστών που είναι εμφανείς», όπως σχολιάζει στο TheTOC παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς. 

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 18:15 (19:15 ώρα Ελλάδος) και εν συνεχεία θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.

Ο εκπρόσωπος της  Μέρκελ δήλωσε πριν τη συνάντηση πως το  πακέτο των μεταρρυθμίσεων δεν θα παρουσιαστεί στην Καγκελαρία αλλά η κ. Μέρκελ θέλει να ακούσει από το στόμα του έλληνα πρωθυπουργού τις ιδέες του.  

Η βόμβα Ντράγκι για το Grexit    

 Οι επαφές στο Βερολίνο γίνονται με φόντο νέες έμμεσες και άμεσες προειδοποιήσεις στην Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις και τις πραγματικές της επιλογές.

Την ώρα που η κ. Μέρκελ υποδεχόταν τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος  της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προκάλεσε αίσθηση με την απάντηση που έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, στο ερώτημα αν εξετάζεται το Grexit. Απάντηση που εκτιμάται ότι ήταν και η απάντηση του στην επιστολή του κ. Τσίπρα που αποκάλυψαν οι FT. 

Ο Μπενουά Κερέ μέλος της ΕΚΤ δήλωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα  θα τροποποιηθεί αλλά με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.  Ενώ και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στο Bloomberg TV σημείωσε πως «Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα είναι ένα εργαλείο έσχατης ανάγκης» εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει  με πειστικό τρόπο την εμπιστοσύνη της.

Το Bloomberg εξάλλου σε δημοσίευμά του αναφέρει - επικαλούμενο πηγή των πιστωτών - ότι η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα καθώς «οι πληρωμές για μισθούς στο τέλος Μαρτίου και συντάξεις αυτή την εβδομάδα θα είναι μια πρόκληση».

Και η γερμανική κεντρική Τράπεζα στην μηνιαία έκθεσή της αναφέρει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα αντέξει μια στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος και  να διασφαλιστεί πως οι μεγάλες τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα.

Τι μεταρρυθμίσεις θα συζητήσει Τσίπρας - Μέρκελ

Κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τις αντιδράσεις της Ε.Ε. στο ελληνικό ζήτημα υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας περπατά σε ένα τεντωμένο σκοινί χωρίς προστατευτικό δίχτυ

Η παρουσίαση της λίστας των μεταρρυθμίσεων στην Ανγκελα Μέρκελ οι οποίες θα περιλαμβάνουν έναν σημαντικό αριθμό αποκρατικοποιήσεων μεταξύ των οποίων συζητείται να περιληφθούν και τα περιφερειακά αεροδρόμια που ζητούν οι Γερμανοί, οι σκέψεις για άνοδο του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς προσκειμένου να θεσμοθετηθούν μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση, οδηγούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε μία άσκηση πολιτικών ισορροπιών τόσο στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης που αναμένεται να δοκιμαστεί η συνοχή της στις επερχόμενες ψηφοφορίες.

Κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τις αντιδράσεις της Ε.Ε. στο ελληνικό ζήτημα υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας περπατά σε ένα τεντωμένο σκοινί χωρίς προστατευτικό δίχτυ και εάν πέσει από τα δεξιά τον περιμένουν οι νεοφιλελεύθερες ηγεσίες των χωρών του Βορρά της Ε.Ε., ενώ εάν πέσει από τα αριστερά του ετοιμάζουν υποδοχή η Αριστερή Πλατφόρμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Το στοίχημα είναι να διανύσει την διαδρομή έχοντας τις μικρότερες δυνατές απώλειες για την χώρα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. 

Και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΟ και αναμένεται με την θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν να επιταχυνθεί η εσωκομματική ρήξη με τις πλευρές της

Σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα γευματίσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα συνοδεύονται από πέντε συνεργάτες και τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης που επιστρέφει μετά την… ασθένειά του με αναβαθμισμένο ρόλο, και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού Γ. Καλπαθάκης (διπλωματικός σύμβουλος) και ο Τ. Παυλόπουλος.

Με την τεχνοκρατική τετράδα και τον στενό συνεργάτη του Ν. Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων με την Γερμανίδα Πρωθυπουργό.

Ήδη κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος, έχουν προϊδεάσει ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού θα «παγώσει» προεκλογικές της δεσμεύσεις ή θα μεταθέσει για το μέλλον (εντός της τετραετίας) την εφαρμογή τους. Αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΟ και αναμένεται με την θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν να επιταχυνθεί η εσωκομματική ρήξη με τις πλευρές της ΚΟ και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμφωνούν με τον «έντιμο συμβιβασμό» της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα λοιπόν ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει

  • Την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έχει προδιαγράψει μία αυτόνομη πολιτική πορεία αξιοποιώντας την θεσμική υπόσταση της θέσης που κατέχει. Με τις παρεμβάσεις της η κ. Κωσταντοπούλου έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να βάλει νερό στο κρασί της σχετικά με την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει καταψηφίσει την συμφωνία- γέφυρα στην συνεδρίαση της ΚΟ και δεν δίστασε να αδειάσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην διαδικασία κατά την οποία μετά την αποτυχημένη πρόταση της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας η ίδια πρότεινε την ίδια διαδικασία. Κατόπιν έντονης αντιπαράθεσης με τον Πρωθυπουργό απέσυρε την πρόταση αλλά δεν δίστασε να τονίσει από το βήμα της βουλής ότι η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο ήταν πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που είχε γίνει πριν από καιρό. 
  • Η στάση των υπουργών και των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας. Αν και μέχρι σήμερα τόσο ο Π. Λαφαζάνης όσο και οι σύντροφοί του στην Αριστερή Πλατφόρμα στην κυβέρνηση και στο κόμμα έχουν επιδείξει μία συντεταγμένη πορεία παρά τις διαφωνίες, η λίστα των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων αναμένεται να προκαλέσει ένταση και συγκρούσεις αφού αφορούν σε ένα βαθμό το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που έχει τεθεί επικεφαλής ο κ. Λαφαζάνης. Τόσο οι αποκρατικοποιήσεις κυρίως των περιφερειακών αεροδρομίων όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας για τις οποίες πιέζουν οι εταίροι, προκαλούν την έντονη αντίδραση του Π. Λαφαζάνη. Η Αριστερή Πλατφόρμα μέσω της ιστοσελίδας Iskra που χρησιμοποιεί… πολεμικές εκφράσεις για την Ε.Ε. κάνοντας λόγο για «ευρωδικτατορία» και «νεοαποικιοκράτες που θέτουν δίλημμα στην Ελλάδα για υποταγή ή οικονομική ασφυξία. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έθεσαν θέμα στην υπουργό Νάντια Βαλαβάνη για την ισχυροποίηση του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζοντας ότι η άποψη του κόμματος προεκλογικά ήταν για κατάργηση του φορέα. 
  •  Οι ΑΝΕΛ και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Π. Καμμένος και τα στελέχη των ΑΝΕΛ φαίνεται ότι στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ με δηλώσεις δείχνει ότι είναι ευθυγραμμισμένος με το Μέγαρο Μαξίμου. Αναμένεται όμως να δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή σε θέματα όπου υπάρχουν θεμελιώδης διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, όπως το μεταναστευτικό ή ακόμα και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook