
Στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στο γάμο υπογράφει και ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας.
Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει:
"Την προηγούμενη φορά φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Την επόμενη, σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα. Σήμερα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ιντερφοβίας, υπογράφω στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στον γάμο. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι αφορμή για ευχετήρια αλλά για πράξεις".
Μητσοτάκης: Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying επειδή είναι gay
"Πριν από 17 χρόνια η 17η Μαΐου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας, που γιορτάζεται σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες. Όχι ως μία μόδα της εποχής. Αλλά ως στιγμή γενναίας παραδοχής", ανέφερε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας Τρανσφοβίας.
"Παραδοχής ότι, για δεκαετίες, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπήρξαν -ή και εξακολουθούν να είναι- θύματα προκαταλήψεων. Διακρίσεων, βίας, διωγμών, ακόμα και δολοφονικών επιθέσεων. Ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στη δυστυχία, την απομόνωση, ακόμα και στην αυτοκτονία", τονίζει ο πρωθυπουργός.
Και επισημαίνει: "Ως πατέρας, απευθύνομαι, σήμερα, στους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών. Για να τους ζητήσω το προφανές: να μη σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν. Αλλά και ως πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ' αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας. Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying στο σχολείο επειδή είναι gay. Θα είμαι δίπλα στο διεμφυλικό άτομο που δεν βρίσκει δουλειά λόγω της ταυτότητας φύλου του. Θα είμαι δίπλα και στη γυναίκα που στιγματίζεται ως λεσβία.
Οι αδικίες και το μίσος, που δυστυχώς ακόμη και στις ημέρες μας υφίστανται αυτοί οι συμπολίτες μας, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν. Γι' αυτό και η Πολιτεία προχωρεί γρήγορα στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας. Η κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους, η συμμετοχή των διεμφυλικών στα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ και η απαγόρευση των λεγόμενων θεραπειών μεταστροφής είναι μόνο μερικές από τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται.
Ξέρω ότι πολλά μένουν ακόμα να γίνουν. Η σύγχρονη Ελλάδα, όμως, έχει τη θέληση, την ωριμότητα, την καρδιά και την ψυχή να καλύψει το χαμένο έδαφος. Και αν κάτι πρέπει κρατήσουμε από αυτήν την ημέρα είναι η εικόνα μιας δίκαιης κοινωνίας όπου ο καθένας και η καθεμιά μπορούν ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους. Ευτυχισμένοι γι' αυτό, και αλληλέγγυοι μεταξύ τους. Γιατί, ελεύθερη χώρα είναι η χώρα που έχει ελεύθερους πολίτες", καταλήγει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΕ: Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες στις οποίες η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη
Με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι είναι απόλυτα προσηλωμένη στον σεβασμό, την προστασία και την πραγμάτωση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων, των τρανς και ίντερσεξ ατόμων (ΛΟΑΤΚΙ).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: "Σε ολόκληρο τον κόσμο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες στις οποίες η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, ενώ σε 11 δικαιοδοσίες η νομοθεσία εξακολουθεί να προβλέπει τη θανατική ποινή για συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δει δείγματα προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς διαπιστώνουμε μια ανησυχητική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Τα επίπεδα βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι εξίσου ανησυχητικά, παρά το γεγονός ότι πολλά κρούσματα δεν καταγγέλλονται.
Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θέτουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει φέρει στο προσκήνιο τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Έχουν υπάρξει αναφορές για διεμφυλικά άτομα στα οποία δεν επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να τους προσφέρουμε στήριξη, προστασία και ασφαλείς χώρους.
Τα νέα άτομα ιδίως αντιμετωπίζουν την απόρριψη από τις οικογένειές τους, την αστεγία καθώς και την παρενόχληση τόσο στο διαδίκτυο, όσο και εκτός διαδικτύου λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους. Το 2022 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας: οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γίνονται αποδεκτοί και να χαίρουν εκτίμησης έτσι όπως είναι. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε προσπάθειες ώστε να οικοδομήσουμε ειρηνικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε ανθρώπινο ον θα μπορεί να ευδοκιμεί και να αισθάνεται ασφαλές.
Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό όλων των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και δεν θα κάνει συμβιβασμούς επ' αυτού. Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Θα καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις, τη βία και τη ρητορική μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου – τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους συγκρούσεων. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση νομικών, πολιτικών και οικονομικών μέτρων κατά των διακρίσεων σε στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.
Η ισότητα, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και ο σεβασμός της πολυμορφίας αποτελούν κεντρικές αξίες για την Ένωσή μας. Κάθε άτομο θα πρέπει να είναι ελεύθερο να είναι αυτό που είναι, και να αγαπά χωρίς φόβο όποιο άτομο επιλέγει".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr